Deel dit artikel:

100% Getest: Roeckl Icon handschoenen

Fietsen met zomerhandschoenen, je bent er voor of je bent er tegen. Zelfs de bescherming die ze je handpalmen bieden bij mogelijke valpartijen of de meerwaarde van een betere grip en zweetabsorptie tijdens hete beklimmingen, doen nog niet iedere fietser overstag gaan. De melding dat onze route heel wat kasseien zou gaan bevatten, was echter voldoende om ons testpanel te overtuigen om de Roeckl Icon handschoenen met Bi-fusion padding te proberen.

Ons empirisch onderzoek vindt plaats tijdens een 190 kilometer lange gravelrit met toevoeging van een aantal befaamde kasseistroken zoals die van het Bos van Wallers. Schokdemping is van essentieel belang, en daar is de Icon handschoen van Roeckl top in dankzij de Bi-fusion padding. Deze padding bestaat uit twee verschillende componenten die zodanig op elkaar inspelen dat ze zorgen voor zowel een optimale druk- en gewichtsverdeling als voor de nodige demping van trillingen. Het zorgt ervoor dat de Icon handschoenen je een vertrouwde grip op je stuur geven. De rug van de hand bestaat dan weer uit een stijlvol ogende gebreide stof die de nodige luchtigheid biedt. Verder vult een duim uit badstof de Icon nog perfect aan, zodat je vlot overtollig zweet kan afvegen.

Ideale pasvorm en goed geplaatste padding

Testrijder Pieter stond in het begin nogal sceptisch tegenover fietshandschoenen met gel paddings. “Meestal heb ik, wanneer ik met mijn handen op de remgrepen fiets, het gevoel dat mijn handen ernaast zitten in plaats van erop. Bij de Icon komen de paddings perfect op de juiste plaats te liggen. En zeker op grind- of kasseistroken met de handen bovenop het stuur voel je hoe de Icon comfort geeft. Het badstof gedeelte is handig, maar mocht voor mij gerust nog wat groter zijn.” Bij de eerste rit ondervond Pieter wat last van irritatie door de naden, maar dat euvel was al snel van de baan. “Na een paar wasbeurten worden de naden soepeler, waardoor er geen irritatie meer is”, geeft Pieter enkele dagen later nog mee. “Ik zal de Icon handschoenen dan ook zeker dragen bij mijn komende gravelavonturen”, klinkt het nog.

Uitstekende schokabsorptie

Ook Tom is verkocht aan de Roeckl Icons. “Op geaccidenteerd terrein bieden ze een enorme meerwaarde inzake het opvangen van schokken. Je voelt dat de paddings hun werk goed doen. De gebreide achterkant is stijlvol en luchtig voor warmere dagen. Als ik iets mis, dan is het bescherming van de knokels in geval van een valpartij”, merkt Tom op.

Comfort voor lange afstanden

Onze derde tester Johan moest al lang niet meer overtuigd worden. Als rasechte randonneur reed hij eerder dit jaar al de 1001 Miglia, een wondermooie ultratocht door Italië. “Daar ondervond ik hoeveel beter de Icon handschoenen waren voor langere afstanden. Ik ondervond niet de minste last, wat niet gezegd kon worden van andere handschoenen. Dit comfort rechtvaardigt voor mij zeker de iets hogere aankoopprijs”, duidt Johan zijn keuze.

Adviesprijs: 65 euro. Meer info op de website van Roeckl of van Passion for Cycling.