Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Rapha Women’s Pro Team Training Jersey

Ach de zomer. We konden er al even van proeven de afgelopen weken. Een mens fietst onder een stralende zon vanzelf met een bredere glimlach rond. Omhul je met nieuwe fietskleren en de goesting om nog meer, langer en sneller te fietsen, groeit vanzelf. Onze redactrice trok het nieuwe Women’s Pro Team Training Jersey van Rapha aan en bolde er uitgebreid mee ‘rond haar kot’.

De Pro Team-lijn is Rapha’s meest technologisch geavanceerde kledinglijn. Voor de mannenkledij mochten de profrenners van EF Education First Pro Cycling en Canyon//SRAM de kledij uitvoerig testen. Voor de dames werden eveneens de rensters van Canyon//SRAM Racing Team ingeschakeld. Dat leverde deze lente niet alleen de lancering op van verbeterde wedstrijdkledij, maar ook shirts en broeken die eerder voor trainingsritten bedoeld zijn. Die zijn niet alleen goedkoper, maar zitten ook iets comfortabeler dan nauw aansluitende wedstrijdkledij en zijn gemaakt uit een stof die net iets minder kwetsbaar is.

Het shirt dat ik mocht testen is zo’n trainingsshirt. Het ontwerp is onmiskenbaar Rapha met een dikke streep op één mouw in een afwijkende kleur. Verkrijgbaar in drie hoofdkleuren: wit, grijs of oranje. De donkerder mouwtjes ontlokten mijn corona-fietsbuddy het commentaar dat het leek alsof ik een stijlvolle ‘body’ aanhad, wat dus niet het geval was.

Lekker luchtig

Het shirt is gemaakt van een soepele en zachte zomerstof. Zeer luchtig aan de voorkant en de mouwen voor een goede ventilatie. Op de achterkant is de stof iets dikker geweven voor een betere zonbescherming, maar nu ook weer niet zo dik dat het zweet op je rug staat. Bij warmere temperaturen een goed ventilerend, koel shirt om te dragen. Als je vroeg aanzet op een nog koele lenteochtend zoals ik een paar keer deed, kan het wel frisjes zijn als je er niks over aantrekt. Een nadeel van de dunne stof: ‘love handles’ en ribbeltjes van een oneffen ondershirt of sportbeha kan je er wel door zien.

Fan ben ik absoluut van de snit. Dames die niet graag broeken met bretellen dragen zullen de lange pasvorm op prijs stellen. Zonder bretellen komt er wel eens een stukje onderrug bloot te liggen als een shirt te kort valt. Dit is bij het Rapha-shirt zeker niet het geval. Onderaan is er een brede elastische boord. Met een rondere poep als de mijne, durft een shirt dan wel eens naar boven te kruipen, maar dat was geen enkele keer het geval. Alles bleef mooi op zijn plaats zitten. Hetzelfde met het elastiek onderaan de mouwen. Ook daar bleef de stof mooi zitten waar ik het wou. Dames die graag bruine bovenarmen willen, zullen de mouwtjes misschien wat aan de lange kant vinden. Anderzijds ogen die langere mouwtjes wel heel modieus.

Geen plaatsgebrek

Ook lekker lang zijn de achterzakjes. Drie brede zakken waar je opvallend veel gerief in kwijt kan. Door de diepte van je zakken kan je er ook je hele gsm in kwijt zonder dat daar nog een stukje van boven komt piepen. Hoe vol je zakken ook zitten, zelfs op een hobbelige rit heb je niet het gevoel dat alles op je rug ligt te ‘klutsen’. De stof is elastisch maar ook weer niet té. Bovendien vermijden de dikkere elastieken bovenaan de zakken dat er inhoud uit zou wippen.

Een soepele rits loopt over het hele voorpand en plooit zich mee naar de houding van je bovenlichaam. Geen ‘bobbel’ dus ter hoogte van je navel als je helemaal voorovergebogen over je stuur ligt. Zip je de rits tot helemaal boven dicht, sluit het shirt zich mooi om je hals. Er is een extra stukje stof ingenaaid, zodat de rits niet kan zitten irriteren in je hals.

Na een paar keer wassen blijft het shirt zijn vorm mooi behouden. Het is wel opletten met de delicate stof. Vermijd om handschoenen of andere accessoires met klittenband mee te wassen, of je zit opgezadeld met haperingen in je nieuwe Rapha-shirt.

Adviesprijs: 100 euro. Meer info op de website van Rapha.

Gerelateerde artikels