Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% getest: Rapha Souplesse Detachable Bib Short

Een naam als die van een nieuw parfum. En snelle benen die andere vrouwen keihard uit het wiel kletsen. De Poolse Kasia Niewiadoma snelde naar winst in de Amstel Gold Race. Ook in de Waalse klassiekers en de Ronde van Vlaanderen behaalde ze mooie top-10 plaatsen. Behalve haar assertieve fietsstijl valt ook haar kleurrijke Rapha tenue van team Canyon-Sram op. Wij mochten de nieuwe bibshort van Rapha uittesten en waanden ons even Kasia.

Rapha was zomaar eventjes drie jaar zoet met de ontwikkeling van de nieuwe broek. Een testteam van 38 dames fietste er vijftienduizend (15.000!) kilometer mee voor het ontwerp een definitieve “go” kreeg. Met als resultaat twee grote vernieuwingen: een vernieuwd zeem en afneembare bretellen.

In een handomdraai

Heel wat dames zweren bij broeken zonder bretellen om gemakkelijker naar het toilet te kunnen gaan. Tegenwoordig zijn er echter al veel systemen op de markt waarbij je je bretellen los kan maken om je broek te doen zakken en toch je shirt kan aanhouden. Ook Rapha speelt nu in op die trend. Onderaan de rug zit een magnetische sluiting die je zelfs met één hand kan losmaken. De eerste keer stond ik wat te klungelen, maar eenmaal ik het systeem doorhad ging het erna telkens heel vlot los. Bij het opnieuw vastmaken hoef je beide sluitingen slechts in mekaars buurt te houden of de magneet doet de rest van het werk. Geen blindelings geknoei achter de rug.

Vissen op het toilet

De bretellen zelf zijn zo gemaakt dat ze geen halve meter omhoog schieten op het moment dat je de broek naar beneden trekt. Dat de sluiting heel laag aan je onderrug zit, voorkomt dat je je bretellen diep vanonder je shirt moet gaan zitten vissen na je toiletbezoek. De sluiting bleef tijdens het fietsen mooi dicht. Vroeger gebeurde het wel eens dat afneembare systemen tijdens het bewegen vanzelf losschoten. Dat gebeurt bij deze Rapha-broek niet.

Amai mijn gat

Het zeem is voorgevormd voor een nog beter zitcomfort. Ook het gebruikte materiaal draagt daartoe bij. Vooraan is een zachter materiaal gebruikt, achteraan de zitbeentjes voelt het zeem steviger en dikker aan, zodat je lange ritten probleemloos uitzit. Die materialen vloeien naadloos in mekaar over zodat het zeem één mooi geheeld vorm zonder dat je groeven of naden voelt. Laat je niet verrassen door de dikte van de zeem. Het is verre van de dikste op de markt. Boet je daardoor in aan comfort? Integendeel. Wij reden er onze langere testritten probleemloos mee uit. Geen slapende kont achteraf. Geen schuurwondjes. En dat zonder het gevoel te hebben een dikke luier te dragen. Perfect zo.

Verder nog iets?

De stof van deze bibshort is veruit de zachtste die we rond onze billen kregen, een streling voor de huid. Ook de bretellen zijn van een zeer elastische, zachte stof gemaakt. Geen knellend of snijdend gevoel aan de borsten bijgevolg. Bovendien zijn de bretellen in het wit, terwijl de rest van de broek zwart is. Een voordeel als je een aansluitend dun shirt draagt, zwarte bretellen kunnen daaronder wel eens in aftekenen. De brede anti-slip banden onderaan de broekspijpen houden alles mooi op zijn plaats. Alleen op een frisse lentedag toen we beenstukken aantrokken, durfde de broek een beetje naar boven te kruipen.

Met een adviesprijs van 195 euro is deze broek niet goedkoop. Maar je krijgt er veel kwaliteit en een pijnloze poep voor in ruil. Meer info op de site van Rapha.