Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Rapha Classic Shoes

De Rapha Classic Shoes zien er niet bepaald hoogtechnologisch uit, maar ze doen wel wat ze moeten doen.

Een streepje geschiedenis

Mijn eerste ervaring met de koersschoenen van Rapha was met de Climber’s Shoes van enkele jaren geleden. In tegenstelling tot wat de naam deed vermoeden, waren die exemplaren niet vederlicht. Comfortabel waren ze wél. Minpuntje? De drie velcrosluitingen waren op dat moment al enigszins achterhaald omdat draaisluitingen toch een steile opgang maakten bij de high end koersschoenen.

Na de Climber’s Shoes was er dan even het grote niets: Rapha verkocht geen koersschoenen meer. Tot recent de Classic Shoes aan de horizon verschenen…

Beschermende buitenzool

Terwijl de Climber’s Shoes van enkele jaren geleden nog een samenwerking waren tussen Rapha en de Amerikaanse schoenen-, helmen- en kledingfabrikant Giro trekt Rapha met z’n Classics vooral zelf de kar. Geen superstijve EC90 SLXII carbonzool meer, maar nog steeds een lichte, stijve carbonzool die er een TPU (thermoplastisch polyurethaan, een combinatie van plastic en siloconen, nvdr.) buitenzool bovenop heeft gekregen. Voordelen: een slippertje maken bij het stappen, is voortaan haast onmogelijk en de carbonzool geraakt ook niet meer beschadigd. De beschermende laag loopt overigens een klein stukje door tot de punt van de schoen, toch een broze plek bij elke koersschoen. Goed gezien. Voor Rapha past de toevoeging van zo’n extra buitenzool in het plaatje van de tendens naar ‘meer gravel’, ook bij het fietsen op de weg. Overigens heeft Rapha dit jaar ook nieuwe gravelspecifieke schoenen: de Explore Shoes.

Veters + velcro

Gelukkig geen drie velcrosluitingen meer – zoals bij de Climbers’s Shoes – maar wel… veters en één velcrosluiting vooraan de schoen. Veters dus en geen BOA- of ATOP-draaisluiting. Rapha volgt daarmee de trend die enkele jaren geleden door Giro werd gezet. Met veters was ik niet altijd onverdeeld gelukkig omdat vaak enkele heel specifieke punten van je voet te strak aangespand worden en andere niet. In dit geval wordt de ‘spankracht’ en druk prima verdeeld over de hele wreef van de voet. De uiteinden van de veters kan je netjes wegstoppen onder een lusje dat is aangebracht op de schoen. Het ziet er allemaal netjes afgewerkt uit, maar dat er altijd sceptici van veters zullen zijn, is een open deur intrappen. Hoewel de vetersluiting het voor mij heel goed doet, toch één ding over de velcro op het voorste deel van de schoen: die heeft bij mij nauwelijks effect en lijkt haast overbodig.

Conclusie

Je kan de vetersluiting – niet voor iedereen weggelegd – en de niet zo ultrastijve zool misschien in vraag stellen, het comfort van Rapha’s nieuwe Classic koersschoenen valt zeker niet te ontkennen. De stijlvolle retrolooks, de duurzame afwerking (met dank aan de extra buitenzool) en de betaalbare prijs (215 euro) voor een paar topschoenen – tegenwoordig ook niet zo evident – zijn pluspunten. Let op met de maatvoering: in vergelijking met de Climber’s Shoes (de voorgangers dus) zijn de Classics net iets wijder. Een half maatje naar beneden gaan, werkte bij mij. Verkrijgbaar in vijf kleurvarianten, inclusief een nieuwe fluo hi-vis versie.

Alle details van de Rapha Classic shoes vind je hier.

Gerelateerde artikels