Deel dit artikel:

100% Getest: Quoc M3 Air

Na onze eerste indruk van de Quoc M3 Air hebben we deze schoenen in alle mogelijke omstandigheden kunnen testen en is het tijd voor de finale review. Ze wisten me te verbazen met hun laag gewicht en hoge stijfheid. Bovendien zien ze er strak uit en ventileren ze goed.

Quoc is niet meteen de grootste naam in de fietsschoenenwereld. Het merk was oorspronkelijk gericht op urban cycling, maar is de laatste jaren meer gaan focussen op race en gravel. Met de M3 Air heeft het nu een nieuw paradepaardje dat boven de Mono II uitkomt. Eerder verscheen al onze eerste impressie van die schoen (die lees je hier). De M3 is enkel verkrijgbaar in de witte kleur en is voorzien van twee ‘dual dial’-sluitingen en twee meshstukken die voor ventilatie zorgen. De zijkant van de schoen is ook nog eens geperforeerd wat voor extra verluchting zorgt. Ook de tong van de schoenen heeft perforatiegaten, dus oververhitte voeten zal je met deze schoenen allerminst hebben. De afwerking van de schoenen is zeer goed, daar valt weinig of niets op aan te merken. Als ik dan toch kritisch moet zijn, hadden de stiksels boven op de schoenen wat mooier weggewerkt kunnen worden. Eens je daarmee in natte en vuile omstandheden gefietst hebt, krijg je ze niet meer mooi wit.

Goede pasvorm

De schoenen zijn verkrijgbaar in volledige maten van 38 tot en met 47. Halve maten bieden ze niet aan en dat was in mijn geval wel jammer. De schoen zit heel goed, maar omdat ik een 45,5 prefereer, moest ik iets dikkere sokken dragen. De twee draaisluitingen zijn goed gepositioneerd en zorgen nergens voor drukpunten. De M3 Air valt vrij breed, waardoor er extra teenruimte is en de schoenen dus geen knellend gevoel geven. De zooltjes die in de schoenen liggen, zijn aanpasbaar en je kan kiezen voor extra ondersteuning ter hoogte van de bal van de voet. De Quoc-schoenen zijn zeer comfortabel om dragen, maar toch eerder bedoeld voor de veeleisende fietser die het maximale uit zijn prestaties wil halen. De zool is zeer stijf en dus voor de recreatieve fietser misschien zelfs overkill. Ik kon die stijfheid appreciëren en de schoenen zijn voor mij de perfecte mix tussen comfort en stabiliteit.

Gemaakt voor warm weer

De naam zegt alles. De M3 Air is een heel goed geventileerde schoen. Dit model focust op maximale prestaties en ventilatie. Met twee meshstukken die voor ventilatie zorgen en ook een zijkant die geperforeerd is, zijn deze schoentjes echt voor de zomermaanden bedoeld. Ook de tong van de schoenen heeft perforatiegaten, dus oververhitte voeten heb ik nooit gehad. Bij iets koudere temperaturen gebruikte ik toe-covers (maar niet de specifieke overtrekjes die je als accessoire kan bijkopen voor 45 euro). De schoenen voelen licht aan. Ze wegen zo’n 265 gram in maat 46 en dat ligt in de lijn van andere high-end schoenen.

Conclusie

De Quoc M3 Air is het neusje van de zalm bij Quoc. Met 380 euro is die zeker niet goedkoop, maar je krijgt er wel heel wat voor in de plaats. De M3 Air is een heel goed geventileerde schoen. De carbon zool is de stijfste zool die ze bij Quoc maken, wat ervoor zorgt dat elke trap op de pedalen raak is. De schoenen zitten zeer comfortabel en hebben een bredere pasvorm. Die brede fit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Het draagcomfort kon echt bekoren. Halve maten zijn er niet en dat is voor mij wel een gemis. De schoenen kunnen dus net iets te groot of te klein uitvallen. Ook qua kleur ben je beperkt. Deze Quoc M3 Air is enkel in het wit verkrijgbaar, maar laat ons eerlijk zijn: wie wil er nu niet met witte sloffen de fiets op?

Prijs: 380 euro

Meer info op de website van Quoc >>