Deel dit artikel:

100% Getest: Pilot Scram Ekar

Midden 2020 mochten we de Scram gravelbike van de Nederlandse titaniumspecialist Pilot testen. Die had een niet-alledaagse Pinion-versnellingsbak, die naar onze mening niet het volledige potentieel uit de fiets kon halen als competitieve graveler. En dus gooiden ze bij Pilot een lekker nieuwe Campagnolo Ekar-groepset op de Scram, waarna de fiets prompt de top vijf van onze ‘Dreambike of the year’-verkiezing haalde. Daar moesten we dus mee op pad.

Een pluspunt van de Scram Pinion was het lage zwaartepunt. De versnellingsbak onder het bracket maakte van de Scram Pinion een stabiele en standvastige gravelbike. Het extra gewicht en het tragere schakelen, plaatste de Pilot Scram Pinion echter in de categorie van touringfietsen. Dit terwijl je aan alles kon voelen dat er uit het frame meer te halen viel. Die feedback waren ze in Nuenen bij Eindhoven niet vergeten, en dus kregen we een telefoontje. Of we zin hadden om de Scram Ekar – speciaal gebouwd voor onze Grinta! ‘Dreambike of the year’-competitie – niet wilden testen om de vergelijking met de Pinion-versie te kunnen maken.

Jonge springbok in paartijd

Zo gezegd, zo gedaan. En dat is in het begin toch schrikken. De stabiele tourer is veranderd in een jonge springbok in de paartijd. De carbon Shamal-wielset draagt bij tot het speelse rijgedrag van de Scram. Maar vooral de geometrie met korte zit ligt aan de basis hiervan. De Scram Ekar nodigt dan ook uit om diep in de ‘guidon’ te duiken. Enerzijds om hard te gaan, maar anderzijds ook om de controle optimaal te behouden. De ondiepe stuurbocht van het WCS VentureMax stuur nodigt bovendien ook uit om in de beugels te rijden. Neem daarbij nog de volledig herontwikkelde schakelhendel op Campa’s Ekar gravelgroep, en je bent vertrokken voor een snelle tocht.

Gravelen in stijl

Hoewel de nieuwe look van het schakellepeltje in het begin wennen is, biedt de krul een enorme meerwaarde. Schakelen vanuit de beugels voelt veel makkelijker en natuurlijker aan. Daarnaast blijft het gravelgebeuren nog steeds een ‘way of life’. Met de Campa Ekar, in combinatie met de Shamals, doe je dat dan ook in stijl. De gevlekte UD HM carbon look van de ongelakte cranks en velgen geven de Scram dat extraatje om jezelf te onderscheiden van andere gravelers.

Kabelintegratie nog niet op het punt

De blitse Campagnolo-afmontage is bovendien de perfect bliksemafleider voor de kabels die nog niet volledig geïntegreerd zijn. Al zien we bij Pilot wel vorderingen wat dat betreft. De afwezigheid van de Pinion gearbox laat toe om kabels door het frame via het bracket te geleiden. Maar zowel de versnellingskabel als de hydraulische remleiding lopen nog langsheen de liggende achtervork. Netjes weggewerkt en handiger in onderhoud, dat wel. Maar toch ook net iets kwetsbaarder.

Comfortabeler dan verwacht

De responsiviteit die het frame aan de dag legt, doet in het begin vragen rijzen. Is deze fiets wel comfortabel genoeg om voorbij de ‘spielerei’ ook langere afstanden te doen. Gelukkig is het antwoord volmondig ja. Want na een snelle graveltocht van meer dan 100 kilometer, zijn zowel rug als benen gevrijwaard gebleven van enig ongemak. De mogelijkheid om onderaan de schuine buis een derde bidonhouder te monteren, kan in zomerse omstandigheden dus nuttig zijn.

Smal maar tubeless

De tubeless setup van de Shamal-wielen met Vredestein Aventura-banden op lage druk filtert de grootste oneffenheden uit de ondergrond. Ook al rijden we rond met ‘slechts’ de 38 mm-versie. Qua comfort is het contactvlak in ieder geval prima, en in de droge omstandigheden waarin we de Scram testen, weliswaar met ijzel, voldoen de relatief smalle Aventura’s ook wat grip betreft. In andere omstandigheden kan je makkelijk breder gaan, want het frame van de Pilot Scram is gemaakt om met banden tot 50 millimeter te gebruiken.

Conclusie

Op de balans tussen comfort en prestaties, neigt de Pilot Scram Ekar sowieso naar dat tweede. Het directe stuurgedrag en de hoge wendbaarheid geven de Scram een speels karakter waar vooral geoefende fietsers zich goed in zullen kunnen vinden. De Ekar-groepset doet beroep op Campa’s gekende kwalitatieve schijfremtechnologie. Het schakellepeltje op de Ekar is zo herwerkt dat je vlotter kan schakelen vanuit de beugels. Daarom is het des te meer jammer dat het niet mogelijk is om meer dan één kransje tegelijkertijd op te schakelen. Een snelle, competitieve fiets zoals de Scram zou er immers mee gebaat zijn.

Dat de wijd uit elkaar staande liggende achtervork leent zich tot montage van banden tot 50 millimeter heeft als gevolg dat het haast onmogelijk is om een cadanssensor op de crank te monteren. Maar dat zullen we maar afdoen als een fait divers. Bij gravelen gaat het om de beleving, en niet om de cijfertjes. En die beleving zit met de Pilot Scram Ekar echt wel goed.

Prijs: 6500 euro met Shamal Disc wielset, 5800 euro met standaard Zonda wielen.

Meer info vind je op de website van Pilot.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE