Bij granfondo’s en toertochten krijg je vaak een framesticker van het parcours met daarop de belangrijkste beklimmingen, kasseistroken, bevoorradingen en andere belangrijke passages aangeduid. In wedstrijden wordt dan weer vaak gebruik gemaakt van een geprint Excel-tabelletje. Pacing Sticker vult dan ook een gat in dat in eerste instantie onbestaand leek. Maar gaandeweg ontdekten we de meerwaarde van deze sticker.
Parcours en proviand
Een pakketje Pacing Stickers kost 14,95 euro en bestaat uit 4 stickers van 0 tot 200 kilometer, en een aanvullende sticker vanaf km 210 tot km 300 voor de langere ritten. Omdat Pacing Sticker meteen internationaal gaat, is er ook een versie met aanduidingen in mijl beschikbaar. Elk pakket bevat daarnaast nog twee vellen met symbolen in verschillende kleuren. Hiermee breng je zowel belangrijke punten op het parcours (bevoorradingen, kasseistroken en hellingen) als jouw persoonlijke voedingsplan aan. Het stickervel bevat pictogrammen van bidons, gels en repen. Dankzij de verschillende kleuren kan je voor jezelf bovendien nog een onderscheid maken. Voorts kan je op het stickervel ook zelf aanduidingen aanbrengen.
Maximaal 300 kilometer
Intussen zagen we ook enkele beloftevolle renners en rensters in verschillende disciplines (MTB, weg, granfondo) gebruikmaken van de Pacing Sticker, maar wij gebruikten de Pacing Sticker afgelopen voorjaar al tijdens de Mallorca 312 Granfondo en botsten op een klein probleem: zelfs met de sticker tot 300 kilometer was het volledige parcours niet gecoverd. Uiteraard zijn de meeste wedstrijden en granfondo’s een stuk korter, en mag dat geen enkel probleem vormen. Het aanbrengen van de symbolen, deden we met het dwarsprofiel van het parcours ernaast. Waar liggen de vaste bevoorradingen? En de hellingen? Plotse veranderingen in windrichting en andere eigenaardigheden schrijf je zelf bij op de sticker.
Focus op voeding en timing
Het rituele aanbrengen van de symbolen zorgt ervoor dat er een bepaalde focus richting je doel gecreëerd wordt. Door zelf je voedingsschema aan te duiden, word je bovendien nog eens herinnerd aan het belang van de juiste timing onderweg. Klein minpuntje is dat de Pacing Sticker wordt geleverd zonder bijbehorende stift om zelf aanduidingen aan te brengen. Een gewone balpen werkt niet op het stickervel, en dus moesten we in het hotel even zoeken. We noteerden vooral afstanden van beklimmingen, waarbij het voorgedrukte interval van 20 kilometer, en per 10 kilometer vanaf kilometer 120, net niet nauwkeurig genoeg is.
Makkelijk en duidelijk
Tijdens de rit zelf is de Pacing Sticker helder en duidelijk. Met één blik op de sticker bewaar je een overzicht van wat nog komen moet. Doordat je snel ziet hoeveel voeding je moet opnemen tussen twee bevoorradingen in, weet je ook welke hoeveelheid gels en repen je in je achterzak moet hebben. Uiteraard namen we steeds wat marge, maar zonder onze zakken doelloos volledig vol te laden.
Beter dan eigen knutselwerk
Criticasters – zoals we in het begin zelf wat waren – zouden de meerwaarde van de Pacing Sticker ten aanzien van zelfgefabriceerde roadmaps in twijfel kunnen trekken, maar wij ontdekten vooral het grote voordeel van de flexibiliteit van de Pacing Sticker. Zeker wanneer je in een buitenlands hotel zit waar je geen computer of printer voorhanden hebt. Bovendien oogt de Pacing Sticker leuk en dwingt hij je om nog eens extra bewust na te denken over je voedingsschema op het moment dat je de sticker volledig klaarmaakt voor jouw wedstrijd of granfondo. Bijkomend voordeel: nadien haal je ‘m zonder moeite van je stuur of frame. Daarbij waarschuwen de mannen van Pacing Sticker wel dat je de sticker best niet langer dan 48 uur laat hangen. Voor 14,95 euro kan je de Pacing Sticker voor vier wedstrijden inschakelen, wat maakt dat we er evenwel zuinig mee zullen omspringen en het kleinood enkel gebruiken voor échte hoofddoelen.
Prijs: 14,95 euro per zakje