Deel dit artikel:

100% Getest: Overschoenen

Opspattend water en koude voeten kunnen een rit serieus vergallen. Overschoenen mogen dus niet ontbreken in onze reeks wintertests.

KALAS RAINMEM Z

Kalas is de poducent en sponsor van de kledij van Alpecin Deceuninck en de Britse en Tsjechische nationale ploegen. De productie in Tabor is volledig in handen van het Tsjechische bedrijf. Op het eerste zicht lijken dit dunne schoenovertrekken. Maar ze doen wel degelijk hun werk. Het membraan is ontworpen voor ritten in koud en regenachtig weer. De siliconenband bovenaan zorgt ervoor dat de schoenovertrekken goed vastzitten om de benen, en dat er dus weinig regen ken doorsijpelen. Door de ritssluiting achteraan te openen trek je ze makkelijk over je schoenen. Er is geen kleefband onderaan. Het materiaal is erg elastisch. Het gebeurt in de winter wel eens dat je niet voor het donker thuis bent. De reflectieve band op de achterkant van de schoenovertrekken zorgt dan voor extra zichtbaarheid. Voor fietsende fotografen die vaak stoppen, of off-road soms hike-a-biken: op het einde van mijn tweede rit met de schoenovertrekken zaten er al gaten in onderaan. Heb je tussen twee ritten door niet de kans om de schoenovertrekken te wassen: het gedroogde vuil wrijf je er makkelijk van af.

De schoenovertrekken beschermen vrij goed tegen de kou. Ik droeg ze tijdens een sneeuwrit op de Hoge Venen bij -5 graden. Mijn tenen voelden niet warm, maar ook niet zo koud dat ik ze niet meer kon bewegen. Het koude gevoel bleef draaglijk. Bij opspattend water zijn deze schoenovertrekken perfect. Druppels rollen er gewoon van af. Maar zijn ze ook waterdicht? Tijdens natte verkenningsritten voor onze gravelroute ‘Grit! Denderend Land’ kon ik een paar plassen niet ontwijken. Vlagen water vlogen over mijn voeten. Schoenen en sokken bleven droog. Tijdens de rit ijn de Hoge Venen moest ik even voet aan de grond zetten. Onder de sneeuw zat diep modderwater. Ik zakte er voetdiep in. Mijn voeten waren daarna slechts een beetje vochtig. Maar de tip van de natte schoenovertrekken bevroor, waarna ze niet meer strak over de schoen pasten.

Adviesprijs: € 54
www.kalas.be

PLUS

Perfect tegen opspattend water

MIN

Niet volledig waterdicht
Snelle slijtage onderaan


ASSOS GT WINTER BOOTIES

Het Zwitserse Assos zit al 30 jaar in het wielerkledingvak. Op vele vlakken, behalve dan de prijs, zijn deze schoenovertrekken vergelijkbaar met die van Kalas: met ritssluiting achteraan, geen kleefband onderaan. Onderaan is het materiaal net zoals bij Kalas minder goed bestand tegen slijtage. Het materiaal van deze schoenovertrekken is waterafstotend. Ook hier rollen de druppels er zo van af. De naden bevatten speciaal materiaal dat zou verhinderen dat water langs hier naar binnen kan sijpelen. Voor zij die houden van een aerodynamische look: bovenaan passen de schoenovertrekken perfect over je broek, je ziet bijna geen overgang.


Ik reed ermee over natte wegen en door lichte regen. Resultaat: droge sokken. In een andere testrit met regen die langer aanhield, werden de sokken vochtig tot nat. Maar ik heb nu al vele schoenovertrekken gebruikt en meestal komt er bij langdurige regen altijd wel nattigheid door. Bij deze van Assos werd het gevoel nooit echt onaangenaam. Het is duidelijk dat deze schoenovertrekken gemaakt zijn om de kou te doorstaan. Assos gebruikte voor deze schoenovertrekken dezelfde stof als voor hun winterjassen. Ik droeg ze in combinatie met merinowollen sokken tijdens een tweede sneeuwrit in de Belgische Eifel. Het was -8. Opnieuw: de voeten worden onvermijdelijk koud, maar het komt erop aan de tenen beweegbaar te houden. En dat lukte aardig. 

Adviesprijs: € 85

www.assos.com

PLUS

Perfect tegen opspattend water

Warm genoeg

MIN

Prijs

Snelle slijtage onderaan

AGU THERMO NEOPREEN

AGU gaat er prat op dat hun producten ontwikkeld zijn in overleg met de renners van Team Jumbo Visma. Ze pakken er ook mee uit op de verpakking van hun producten. Dit zijn de AGU overschoenen voor de koudste omstandigheden, tot -10 graden. Het materiaal is 4 mm-dik neopreen dat wind- en waterdicht zou zijn. Sommige mensen klagen bij deze schoenovertrekken over hoe moeilijk het is om ze aan te trekken. Want ze hebben geen ritssluiting. Dat is een voordeel omdat ze dan beter rond je benen passen. En het is niet eens een nadeel: deze schoenovertrekken moet je aantrekken vóórdat je je schoen aantrekt en dan gewoon over de tip van je schoen trekken. Niks makkelijker. De naden zijn extra versterkt en getapete voor extra waterdichtheid. Ook hier zijn de reflecterende details welkom voor een betere zichtbaarheid. Ook welkom is de versterking van de onderkant: vanaf de enkel tot de tip is het materiaal sterk genoeg om al te snelle slijtage onderaan te voorkomen.

Ik droeg deze schoenovertrekken tijdens sneeuwritten bij -10 graden. Geen seconde echt koud gehad. Dit zijn zonder twijfel de schoenovertrekken met de beste prijs-kwaliteitverhouding van de drie.

Adviesprijs: € 50

www.agu.com

PLUS

Minder slijtage onderaan

Echt warm

Prijs-kwaliteit