Deel dit artikel:

100% Getest: Overschoenen

Elke winter halen we ze schoorvoetend uit onze kleerkast: de overschoenen. Om jou te helpen om meteen het beste paar eruit te kiezen, zetten we er twaalf op een rij. Dit is meteen de eerste in een reeks van Grinta! Wintertests, dus hou onze site in de gaten.

Ekoï Rain Evo overschoenen

De afgelopen weken waren – zelfs naar Belgische winternormen – bijzonder nat. Het was koud en het heeft zowat onophoudelijk geregend. Heel erg leuke omstandigheden om te gaan fietsen kan je dat bezwaarlijk noemen. Goede regenkledij bewijst in deze echter zijn absolute meerwaarde. En laat nu net deze Ekoï Rain Evo een erg geschikte partner in de strijd tegen nattigheid zijn.

Wind- en waterdicht

Het Franse Ekoï heeft een behoorlijk uitgebreid gamma aan overschoenen, gaande van teenwarmers tot overschoenen voor verschillende temperaturen. De Ekoï Rain Evo-overschoenen hebben met 106 gram (paar in maat large) een erg laag gewicht. Het membraan is gevoerd met een lichte fleece en helemaal wind- en waterdicht. Op de website van Ekoï lezen we dat de Rain Evo overschoenen geschikt zijn tot temperaturen tot 7°C. Natuurlijk zijn al dan niet koude voeten erg afhankelijk van persoon tot persoon, maar ik heb met deze overschoenen gereden in natte omstandigheden tegen het vriespunt (weliswaar met een warme sok in de schoenen) en had geen last van koude voeten.

Strakke pasvorm

De stof is erg elastisch, wat maakt dat de overschoenen nauw rond zowel je schoenen als je benen aansluiten en zo een strakke aero-pasvorm aannemen. De stretch in die stof laat je overigens ook nog toe om je BOA-sluiting even aan te passen wanneer je de overschoenen reeds aan hebt. De ritssluiting is erg stevig uitgevoerd, het lipje van de ritssluiting is ruim genoeg om ook met handschoenen aan open en dicht te doen. De naden zijn waterdicht gelast. Aan tip en hiel is de nodige bescherming voorzien. Het Ekoï-logo langs de zijkanten zorgt tevens voor de nodige reflectie. De overschoenen maak je dankzij een brede en sterke velcrostrip rond de zool van je schoen vast. Veel overschoenen gaan nogal snel loszitten en flapperen wanneer je er een paar meter mee moet stappen. Niet zo met deze Ekoï Rain Evo, dankzij die brede velcro-strip blijft de overschoen muurvast rond de schoen zitten.

De Ekoï Rain Evo-overschoenen zijn eigenlijk in zowat alle seizoenen bruikbaar voor elke rit waarin nattigheid voorspeld wordt of voor de vaak snel wisselende temperaturen in de tussenseizoenen. De overschoenen zijn perfect water- en winddicht en sluiten heel erg netjes aan rond zowel je bovenbenen als rond je schoenen.

+ Perfect waterdicht
+ Strakke aero-pasvorm
+ Stevige ritssluiting
+ Brede en sterke velcrostrip

– Weinig reflecterende stukken in de overschoenen
– Geen kleine maten (enkel vanaf maat M verkrijgbaar)

Adviesprijs: 50,41 euro

Ga voor meer informatie naar de website.

Shimano S1100R Softshell

Dat Shimano naast een enorm aanbod fietsonderdelen ook een complete kledinglijn op de markt brengt, is genoegzaam bekend. Deze Shimano-overschoenen zijn specifiek voor raceschoenen ontworpen, vandaar de toevoeging R in de benaming. Het specifieke slaat op de vorm van de uitsnijdingen in de zool (specifiek voor wegplaatjes en de hak van een wegschoen) en op de constructie van de neus van de overschoen op maat van wegschoenen. De overschoenen hebben een geruwde binnenkant, met asymmetrische naden (lees: niet recht bovenop de schoen, maar aan de zijkant wegdraaiend), wat de pasvorm verbetert.

Niet voor waterratten

Elegant, dat is het eerste dat in me opkomt als ik deze overschoenen voor het eerst aantrek. Overal goed aansluitend, stijlvol zwart, met een fijne rits en mooi aangebrachte reflecterende strook achteraan (al mocht er misschien ook wat reflectie aan de zijkant aangebracht zijn).

Onderaan de neus is er versteviging aangebracht om vroegtijdige slijtage bij het stappen tegen te gaan. Dit is een “softshell” overschoen, wat wil zeggen zonder waterdichte buitenlaag. De overschoen is wel winddicht, met getapete naden aan de binnenzijde en een waterafstotende coating aan de buitenkant, maar op uren in de gietende regen rijden is deze overschoen niet voorzien. Bovenaan het beengedeelte zit er dan ook geen siliconeboord aan de binnenkant. Overigens, zelfs met siliconeboord is het in echt natte omstandigheden onvermijdelijk dat er water langs de benen naar binnen sijpelt. De overschoenen zijn niet de dikste, door Shimano wordt een temperatuurbereik van 5 tot 10 graden Celsius opgegeven. Voor zij die een grotere visibiliteit willen, zijn deze overschoenen ook in fluogeel verkrijgbaar.

+ Goede pasvorm
+ Stijlvol zwart, past overal bij

– Geen reflectie aan de zijkant
– Met de hand te wassen (volgens de wasinstructies binnenin)

Prijs: 44,99 euro

Ga voor meer informatie naar de website

Sealskinz All Weather Open Sole Cycle Overshoe

Sealskinz is bij het grote publiek misschien vooral bekend van de waterdichte sokken, maar het gamma bestaat uit veel meer dan dat, onder andere deze overschoenen. De vuile, natte wintermaanden zijn de ideale periode om deze aan de tand te voelen.

Voor alle weer?

Deze zwarte overschoenen zijn gemaakt uit een combinatie van neopreen en polyester, met een waterdichte buitenlaag. Op de neus en aan de hiel is er kevlarversterking aangebracht, om de levensduur te vergroten (nagenoeg iedereen weet ondertussen dat bijna alle overschoenen vroeg of laat sneuvelen door slijtage aan de top). Achteraan zit een stevige YKK-rits met daarachter een flap om het water buiten te houden. Bovenaan het beengedeelte zit aan de binnenkant een siliconestrook om waterinsijpeling wat tegen te gaan. De zool wordt onderaan in het midden gesloten met een velcrostrap.

Op pad!

Bij het aantrekken van de overschoenen valt meteen op dat de maatvoering eerder klein is. De aantreklus aan de achterzijde komt goed van pas om de achterkant over de hiel van je schoenen te trekken. Verder valt het op dat de opening bovenaan aan de wijde kant is, waardoor bij het sluiten van de bovenste velcro deze heel ver moet overgetrokken worden, wat het strakke uiterlijk niet bevordert. Tijdens het rijden doet de waterdichte buitenlaag waarvoor ze dient, alleen is het jammer dat door de wijde beenopening bovenaan de overschoen niet echt goed aansluit en er langs daar heel wat water insijpelt. Ook de functie van de flap achter de rits wordt hierdoor tenietgedaan. Hoewel de binnenkant van de overschoen is afgewerkt met een zachte fleece voor de warmte, zijn dit eerder overschoenen voor temperaturen rond de 5 à 8 graden dan voor rond het vriespunt.

+ Kevlar versterking op de top en aan de hiel
+ Reflecterende details verhogen de zichtbaarheid
+ Aantreklusje

– Opening bovenaan iets te wijd
– Beengedeelte mocht wat langer zijn.

Prijs: 40 euro

Ga voor meer informatie naar de website

BBB Multiflex

Soms kost het weinig moeite om een review te schrijven. Bij de Multiflex-overschoenen van BBB volstaat het haast om de productinformatie die de fabrikant op de website heeft gezet, simpelweg over te nemen. Gemaakt van wind- en waterdicht materiaal, makkelijk aan en uit te trekken, geschikt voor alle types fietsschoenen, … Het klopt allemaal. Het aanbrengen gebeurt in een handomdraai, maat 44/48 past perfect rond mijn mountainbikeschoenen (maat 45) en de opening onderaan komt nooit in conflict met de relatief brede SPD-SL-plaatjes van mijn raceschoenen. De verticale klittenband aan de achterzijde is breed genoeg om ze net zo strak rond de kuiten aan te passen als ik zelf wil. Tijdens de test blijven ze netjes op hun plaats.

Niet bang van water

Op een kletsnat wegdek doen de Multiflexen precies waarvoor ze zijn bedoeld: schoenen en voeten droog houden. Op geen enkel moment is er sprake van waterinsijpeling langs boven of via de naden. De robuust aanvoelende overschoenen – gemaakt uit polyester en polyurethaan – raken evenmin verzadigd door het vele water. De keerzijde van deze goede bescherming is dat ze weinig ademend vermogen hebben, zeker naarmate je rit langer duurt, kunnen je voeten zweterig en bekneld gaan aanvoelen. Zolang je ze niet bij extreem lage temperaturen gebruikt, beschermen de covers ook tegen de koude. Het labeltje van de fabrikant raadt gebruik aan tussen min en plus vijf.

De BBB Multiflex-overschoenen zijn verkrijgbaar in twee maten (39/43 en 44/48) en kunnen worden gewassen op 30°C.

+ Prima bescherming in natte omstandigheden
+ Prijs-kwaliteitverhouding
+ Geschikt voor alle types fietsschoenen

– Beperkt ademend vermogen

Adviesprijs: 39,95 euro

Ga voor meer informatie naar de website

GONSO Primaloft

De Primaloft-overschoenen van het Duitse Gonso springen enigszins uit de band. In tegenstelling tot wat je doorgaans van winteroverschoenen verwacht, voelen ze niet stug aan en zien ze er weinig gestroomlijnd uit. De fabrikant maakt namelijk geen gebruik van neopreenachtig materiaal, maar heeft gekozen voor microvezels – een soort namaakdons – die isolerend werken. Kort door de bocht, waar je de gebruikelijke overschoenen zou kunnen vergelijken met wetsuits, lijken de Primalofts op ski-jassen voor de voeten. Ze zijn minder elastisch, je moet de covers daardoor niet strak over je schoenen uitrekken, maar net aanspannen door middel van vier klittenbanden, drie horizontale achteraan en eentje onder de zool. Het is dus van belang de juiste maat te kiezen en het blijft even zoeken voor ze perfect zitten.

Licht en luchtig

Het is wat wennen aan de moonboots-look die minder snel of sportief oogt. Anderzijds zitten ze best aangenaam, ze zijn licht en door de ademende structuur krijgen je voeten geen beklemd gevoel, wat vaak wel het geval is wanneer je gaat fietsen bij lage temperaturen. Ook op een nat wegdek met opspattend water, blijven ze prima bescherming bieden en houden ze je schoenen proper en droog. Ze zijn waterafstotend maar 100 procent waterdicht zijn ze dan weer niet. In kletsnatte omstandigheden gaat de binnenkant na een tijdje toch lichtjes vochtig aanvoelen. Met de Primaloft covers van Gonso kan je probleemloos de hele winter met de fiets blijven forenzen, mede door de reflecterende strips. Bij echt helse omstandigheden – bijvoorbeeld bij zompige veldtoertochten – zijn ze minder aan te raden.

Deze overschoenen zijn verkrijgbaar in vijf maten, van S tot XXL. De winkelprijs bedraagt 69,95 euro, waarmee ze binnen het duurdere marktsegment vallen.

Gonso is lid van de Fair Wear Foundation en garandeert dat ook dit product duurzaam wordt gefabriceerd. De gebruikte microvezels zijn voor 70 procent vervaardigd uit gerecycleerde PET-flessen.

+ Ademend vermogen
+ Winddicht en waterafstotend

– Prijs
– Weinig sportieve look

Adviesprijs: 69,95 euro

Ga voor meer informatie naar de website

Gripgrab Flandrien Waterproof Knitted Road Shoe covers

Overschoenen die eruitzien als sokken doen me nostalgisch terugdenken aan de hoogdagen van Frank Vandenbroucke en Michele Bartoli, die beiden met witte sokken over hun koersschoenen reden. Met deze Gripgrab Flandriens voel ik me terug gekatapulteerd naar de jaren negentig, maar dan wel met droge voeten. De Flandriens hebben een waterdicht membraan en dus beschermen ze je tegen zowel opspattend water als fikse regenbuien. Deze vernieuwde versie heeft aan de tip een versteviging gekregen, zodat ze minder snel verslijten.

Minimalistisch en stevig

De GripGrab Flandrien Waterproof Knitted Road Shoe Covers zijn geïnspireerd op de klassieke ‘Belgian Bootie’, maar kregen nu dus een update. Deze gebreide overschoen, zonder rits, behoudt alle kenmerken van zijn voorganger: de zachte stof, stretch, nauwsluitende passing en waterafstotende membraantechnologie. Nieuw zijn de verstevigingen aan de onderkant. Klik je uit de pedaal en kom je met je tip aan de grond, dan is dat met deze overschoenen geen probleem. Deze versteviging zorgt ervoor dat er minder snel gaten in komen en dat je voeten het toch droog houden. De overschoenen zijn behoorlijk warm en toch voldoende ademend. De Flandrien is verkrijgbaar in vier kleuren. Ga je voor de roze of fluogele versie of hou je het toch liever klassiek met donkerblauw of zwart?

Bij Gripgrab hebben ze dus zeker niet stilgezeten. Deze update mag er zijn en de kleine aanpassingen zorgen dat het plaatje compleet is. Duurzamer, dezelfde comfortabele fit, minimalistisch design, waterproof en lekker warm. Deze Flandrien is ideaal om tijdens herfst- en winterritjes te gebruiken.

+ Versterkte onderkant
+ Makkelijk aan te trekken (ook over MTB-schoenen)
+ Verkrijgbaar in verschillende kleuren

– Water kan langs de bovenkant wel binnensijpelen

Adviesprijs: 69,95 euro

Ga voor meer informatie naar de website

Vermarc Neopreen

Sinds jaar en dag leverancier van (Belgische) topploegen, dus weten ze bij Vermarc perfect waar een goede overschoen moet aan voldoen. De Vermarc Neopreen is een klassieke overschoen die volledig uit – je raadt het nooit! – neopreen bestaat en de nodige bescherming biedt tegen regen en slecht weer. De overschoen is voorzien van een reflecterende strip achteraan en een getapete rits. Onderaan is de schoenovertrek open, zodat je ze met een velcro dicht moet doen. 

Oldschool

Deze overschoenen hebben een goede fit en beschermen je voeten tegen zware regenbuien. Ze zijn echter wel niet zo aerodynamisch als veel concurrenten. Wil je aerodynamischere overschoenen van Vermarc, dan kies je beter voor de Aquapu. Deze neopreen overschoenen zijn aan de tip versterkt en zeer duurzaam. Je koopt waar voor je geld zonder al te veel extra’s. De rits sluiten vergt wat training, maar na enkele keren weet je best hoe dit moet. De dikke neopreenstof laat geen koude of water door, maar bij te warme temperaturen ga je ook makkelijk transpireren. De Vermarc Neopreen overschoenen valt vrij laag uit, maar met de reflecterende details word je toch altijd gezien.

+ Makkelijk aan te trekken
+ Heel dikke neopreen

– Open onderkant
– Vrij kort

Adviesprijs: 47 euro

Ga voor meer informatie naar de website

Assos GT Ultraz Winter Booties

Wie altijd op zoek is naar dat beetje extra kwaliteit en stijl, en niet te beroerd is om daar een stevige duit voor neer te tellen, durft al eens te kijken richting Assos. De Zwitsers behouden een eigenzinnige kijk op fietskleding en de uitkomst daarvan stelt zelden teleur. Toen we deze ‘Booties’ voor de meest winterse omstandigheden in handen kregen, waren we niet meteen overtuigd. De stof was zacht en elastisch maar niet dik. Het bleek te gaan om een drielaagse membraanstof met een waterafstotende behandeling. Meestal betekent dat dan dat er bij de minste regenbui al een halve emmer water in je schoenen staat, maar Assos ontgoochelde niet: ze bleven het water gewoon tegenhouden. Zelfs via de naden kwam er niets binnen.

Eigenzinnige afwerking

Doordat de onderkant alleen open is op de plekken waar je hak en je plaatje van je schoen zitten, moet je wel wat werken om ze aan te krijgen, maar daarbij hoorden we al geen stikkingen knappen of andere onheilspellende geluiden. Daarna sloten deze Booties goed aan. We hadden onze vragen bij de afgesneden enkelrand, maar die bleek mooi rond de enkel aan te sluiten en liet zeker niet meer water binnen dan andere overschoenen, integendeel zelfs.

Dankzij het gebruik van de membraanstof raak je niet oververhit, maar zelfs rond het vriespunt hielden we het toch lekker warm. Na een aantal ritten lijkt het ook met de duurzaamheid goed te zitten, want we zien nergens slijtage. Enkel onder de tenen is er echt versteviging aangebracht, maar de stof lijkt op zich al slijtvast. Combineer dat met de kwaliteit die je krijgt, en dan is het aankoopbedrag al wat meer te verantwoorden.

+ Betere waterdichtheid dan gelijkaardige overschoenen
+ Geen oververhitte voeten
+ Bruikbaar van vrieskou tot het tussenseizoen
+ Sluit mooi compact rond voet en enkel aan

– Even slikken bij het betalen

Adviesprijs: 100 euro

Ga voor meer informatie naar de website

Santini Vega H20

Om overschoenen zonder rits aan te trekken, zijn soms bloed, zweet en tranen nodig, maar deze lichte Santini’s zijn van een soepele Thermofleece-stof gemaakt, waardoor je ze verrassend vlot over je voeten krijgt. Die stof is behandeld met een Acquazero-laag, waarop je de regendruppels effectief ziet liggen, maar jammer genoeg komt het water via de twee lange naden aan de bovenkant toch gemakkelijk binnen. De bovenkant is elastisch en dankzij de silicone dotjes aan de binnenkant blijven de overschoenen perfect op hun plaats.

Het zwarte gat

Door het lichte materiaal is deze Vega H20 geschikt voor temperaturen boven de vijf graden, maar je voeten gaan er minder snel in zweten dan bij dikkere overschoenen. Over de hele achterkant is een goed werkende reflectiestrook aangebracht, wat we toejuichen om de donkere maanden veilig door te komen. Het slijtvaste materiaal aan de onderkant bleek na enkele ritten toch niet zo slijtvast te zijn, want er kwam een gat onder onze tenen. Jammer, want voor de rest vinden we dit wel een handig paar voor het tussenseizoen en wanneer er motregen is voorspeld.

+ Zelfs zonder rits vlot aan te krijgen
+ Licht en luchtig

– Blijkbaar niet zo slijtvast

Adviesprijs: 60 euro

Ga voor meer informatie naar de website

Castelli Perfetto Shoecover

Onder haar Perfetto-lijn produceert Castelli soepele kledij die wel wat regen kan verdragen. Deze overschoenen zijn dus ook van een elastisch materiaal gemaakt, maar de Italiaanse fabrikant koos vanwege het gebruiksgemak toch voor een dikke, vlot werkende rits aan de achterkant. Onze voeten bleven langer droog dan met de Santini’s maar ook hier vond het water via de naad zijn weg naar binnen. Die naad bevindt zich rond de enkel, waardoor de rest van de voet het wel langer droog houdt. Zolang je dus niet in de gietende regen rijdt, valt het goed mee.

Voor kloeke kuiten

Ook bij deze Castelli’s krijg je geen te beklemmend gevoel, maar ze lijken wel wat lagere temperaturen te verdragen. Aan de onderkant is een stevig materiaal gebruikt en zelfs na een aantal gravel- en mountainbikeritten ziet die er nog ongeschonden uit. De Perfetto’s lijken net als de Santini Vega’s vooral gericht op raceschoenen, maar zijn toch ook bruikbaar voor XC-schoenen. Bovenaan sluit onze geteste maat XL (voor maat 45-46) niet strak rond onze kuiten aan, waardoor het water daar gemakkelijker naar binnen kan. Wie kloekere kuiten heeft, zal daar uiteraard geen last van hebben.

Het vlotte aan- en uittrekken, het goede ademende vermogen, het stevige ontwerp en de waterafstotende eigenschappen maken er een interessante overschoen van.

+ Heel vlot aan en uit
+ Stevige constructie
+ Ademend

– Sloot bij ons niet strak rond de kuit aan
– Niet helemaal waterdicht

Adviesprijs: 79,95 euro

Ga voor meer informatie naar de website

Spatz Roadman 3

Wil jij blijven voortfietsen door weer en wind, zelfs wanneer er in geen velden of wegen nog andere fietsers te bekennen zijn? Dan zijn de overschoenen van het gespecialiseerde Britse merk Spatz een duidelijk teken van je toewijding. Die trek je niet aan als de zon nog schijnt of als het nog tien graden is, maar als het echt guur wordt. Pas dan komt hun ware aard naar boven.

Voor het guurste weer

Bij onze eerste testrit was het nog iets te warm, waardoor we met bezwete voeten en kuiten thuiskwamen, maar wanneer het kouder was en regende, bleven onze voeten én onderbenen droger en warmer dan anders. Het neopreen loopt dan ook heel hoog door, tot net onder de knie, zodat er veel minder water via de broek in de overschoen kan binnendringen. Die aanpak blijkt te werken. In deze nieuwe versie van de Roadman zijn er heel wat slimme aanpassingen verwerkt. Het relatief kwetsbare neopreen wordt rond en onder de tenen goed beschermd door een kevlar-laag, terwijl de kant die in aanraking kan komen met de traparmen een andere beschermlaag heeft. Binnenin zit ter hoogte van het scheenbeen een isolerende laag om je warm te houden.

Je trekt de Roadman 3 anders aan dan een normale overschoen, namelijk voordat je de schoen aantrekt. Eens op zijn plaats, volgt je schoen en trek je de voorkant van de Roadman over de tip van je schoen, en ten slotte ook de velcro aan de onderkant. Bij de eerste keer voel je de overschoen misschien wel wat aan je broek trekken, maar daarna weet je meteen hoe hoog je de Roadman moet optrekken.

Aantrekkelijk voor woon-werk

Met dit model wil Spatz ook woonwerkfietsers verleiden, dus kunnen fluogele en reflecterende stroken niet ontbreken. Die zorgen wel wat voor een signaalgeverslook, maar je valt er wel duidelijk mee op in het verkeer. Is de Roadman 3 daarmee voor iedereen geschikt? Wel, we zouden hem niet aanraden voor fietsers die al zonder overschoenen dicht bij hun traparmen zitten, want door het dikke neopreen ga je dan onvermijdelijk schuren tegen je cranks. Dat is dodelijk voor zowel het uiterlijk van je cranks als je kostbare overschoenen.

+ Zo waterdicht als maar kan
+ Voor de guurste omstandigheden
+ Slimme verstevigingen
+ Blijven onverstoonbaar op hun plaats zitten
+ Je valt op in het verkeer

– Bij een tikkeltje te warm weer is zweten onvermijdelijk
– Opletten voor schuren tegen traparmen
– Een wel heel apart uiterlijk

Adviesprijs: 104,99 euro

Ga voor meer informatie naar de website

Futurum 4 Seasons Shoe Covers Road

Met de eigen Futurum-kledinglijn kiest Futurumshop niet voor bodemprijzen maar voor kwaliteit en dat straalt ook af op deze overschoenen uit het uitgebreide 4 Seasons-gamma. We hebben ze intussen al meer dan een jaar en ze zien er nog als nieuw uit, terwijl het de eerste overschoenen zijn waarnaar we grijpen. De slijtvaste membraanstof en de vele externe én interne verstevigingen zitten daar voor iets tussen. Met onze maat 45 zitten we aan de onderkant van de grootste van vier maten, die geschikt is van maat 45 tot en met 47. De 4 Seasons Shoe Covers zitten echt als gegoten en gaan bijzonder vlot aan en uit. Wie al heeft geworsteld met tegenspartelende overschoenen weet hoe belangrijk die eigenschap is.

Net niet magisch

Water komt niet door de membraanstof, die desondanks geen beklemmend effect geeft. De naden zijn getapet, zodat de enige plaats waar water binnen kan dringen aan de enkels is. Daar sluit de overschoen mooi aan, maar iedereen met winterse fietservaring weet dat er altijd het water zijn weg naar beneden vindt via je fietsbroek. Lees je de reviews op futurumshop.nl, dan zie je de opmerking dat er toch water naar binnen is gekomen. Daarbij kunnen we alleen maar vermoeden dat die reviewers uitgingen van magische krachten van deze overschoenen, want na vele ritten zijn de onze nog altijd even waterdicht als de eerste keer. Daarmee hebben deze Futurum-producten een plekje bij onze favorieten in deze categorie veroverd.

De soepele stof laat aanpassingen aan de BOA-sluitingen van onze schoen toe, terwijl de kwalitatieve, waterdichte rits en de lus onderaan helpen om de overschoen vlot terug uit te krijgen na een regenrit. Samen met de duurzaamheid van de constructie zorgt dat voor een duidelijk positief rapport. Het lijkt misschien vreemd dat deze Futurums een deeltje van de hiel van je schoen zichtbaar laten, maar daardoor kan de overschoen daar niet kapot gaan tijdens het wandelen.

+ Doordachte constructie
+ Soepel materiaal
+ Waterdicht en toch niet te claustrofobisch

– Reflectiestroken zijn redelijk minimalistisch

Adviesprijs: 54,99 euro

Ga voor meer informatie naar de website

Nog enkele tips

Tot slot nog enkele tips om de juiste overschoenen te kiezen:
– Koop een model dat past bij jouw typisch gebruik. Kies dus niet de warmste overschoenen als je alleen bij mooi weer buitenkomt, anders ga je gegarandeerd eindigen met zweetvoeten.
– Het soort overschoenen dat je nodig hebt, wordt eveneens bepaald door je schoenen. Heb je MTB-schoenen, dan passen de modellen zonder velcro aan de onderkant vaak niet goed.
– Let op voor schuurplekken op je cranks! Vooral de dikkere modellen van overschoenen kunnen schuren tegen je traparmen. Zet je schoenplaatjes eventueel wat meer naar binnen, zodat je schoenen wat verder van de traparmen af komen, maar doe dat alleen als je er geen last door krijgt! Een knie is namelijk moeilijker te vervangen dan een fietsonderdeel.
– Let op met de wasmachine. Vaak is het het best om overschoenen na de rit gewoon af te spoelen wanneer je je fiets schoonmaakt, want veel modellen zijn niet gemaakt om een rondje in de wastrommel te overleven. Check dus de instructies.
– Rij je vaak in de regen en worden je voeten toch nog nat, zelfs met waterdichte overschoenen? Check dan even je schoenzool en dek eventuele verluchtingsgaten (ook de plek van je schoenplaatjes kan de boosdoener zijn en die kan je van binnenuit afplakken) af met wat simpel plakband, en kijk of de bovenkant van je overschoenen wel mooi aansluit rond je enkel. Als er vooral water via je broek naar beneden loopt, overweeg dan een accessoire zoals de GripGrab CyclinGaiter, die een extra barrière vormt, of probeer je broekspijpen over je overschoenen te doen. Dat laatste kan natuurlijk enkel als de broek daar genoeg ruimte voor geeft en als de overschoenen niet te dik zijn. Let dan bovendien ook op dat bijvoorbeeld de rits van je overschoen niet voor een vervelende schuurplek of een drukpunt zorgt.
– Vind je het hele proces van overschoenen aantrekken voor een rit veel te complex, maar wil je wel blijven fietsen in de winter? Overweeg dan de aankoop van echte winterschoenen.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE