Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: opwarmende zalfjes

Op de markt zijn heel wat zalfjes en crèmes te vinden die de doorbloeding stimuleren en op die manier de opperste huidlagen verwarmen. Deze middelen maken een opwarming niet overbodig - omdat ze niet doordringen tot diep in de spieren - maar ze helpen ons wel om op een aangename manier aan winterse trainingen te beginnen. Grinta! testte diverse producten binnen dit segment.

Bend36 Embrocation Cream

Ivan Basso en Alberto Contador startten na hun wielercarrière een bedrijf – de naam Bend36 verwijst trouwens naar de 36 bochten van de Stelvio – dat verzorgingsproducten ontwikkelt voor fietsers die meer uren dan gemiddeld in het zadel doorbrengen. In hun Pre Ride-segment kon een opwarmend product – de soms gure weersomstandigheden op de Stelvio indachtig – niet ontbreken. Hun Embrocation Cream is er niet zozeer op gericht een glimmend, beschermend laagje op de huid aan te brengen, hij heeft eerder tot doel de bloedcirculatie te bevorderen en op die manier van binnenuit het koudegevoel te voorkomen.

Heet, heter, heetst

De witte crème heeft een discrete geur en smeert makkelijk uit op geschoren benen. Eens ingemasseerd is het product niet meer zichtbaar en voelt het niet plakkerig aan. Het duurt een tijdje voor je het effect merkt, het is dan ook de bedoeling dat je de cream minstens een half uur voor het fietsen aanbrengt. De opwarming neemt gestaag toe, van warm naar (heel) heet. Of anders gesteld, van aangenaam tot zelfs onaangenaam. Doseren is dus de boodschap en dat lukt niet meteen bij het eerste gebruik. Bovendien kan bij microwondjes van het scheren het hittegevoel zelfs irriteren. Afwassen met water versterkt die hitte nog tot branderig, vooraf doortastend afwrijven met een handdoek is aangeraden.

+ Langdurig effect
+ Discrete geur

– Gewenste dosering vinden lukt niet meteen
– Kans op irritatie

Adviesprijs: 15 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website van Bend36

Bend36 Chamois Cream

Alhoewel de meeste zemen nauwelijks nog naden hebben en voorzien zijn van een antibacterieel toplaagje, kunnen lange ritten – zeker bij extreme weersomstandigheden – toch onaangename sporen nalaten. Vooraf een chamois crème aanbrengen kan beschadigingen aan de huid helpen voorkomen. In het assortiment van Ivan en Alberto zitten daarom ook twee chamois crèmes, één voor mannen en één voor vrouwen.

Werkt langdurig

De crème is nagenoeg geurloos en zit in een potje met een draaideksel. Hij heeft een opvallend vaste structuur maar laat zich toch makkelijk uitsmeren. Dit kan zowel op de zeem als rechtstreeks op de huid, op plaatsen die je extra wil beschermen. In beide gevallen voelt de textuur aangenaam aan (niet vettig) en blijft de crème lang zitten, wat meer effectiviteit garandeert. Na het sporten was je het laagje makkelijk weg en ook op de zeem blijven na de wasbeurt geen sporen achter. Over het product kunnen we niet meteen negatieve feedback geven, maar met 18 euro voor een potje van 150 ml is het in vergelijking met de concurrentie, aan de dure kant.

+ Aangename textuur
+ Werkt langdurig
+ Specifieke samenstelling voor vrouwen of mannen

– Prijs

Adviesprijs: 18 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website van Bend36

BORN Warm Up en Extra Protect

De meeste fietsers zijn al langer vertrouwd met de repen, gels en voedingssupplementen van BORN, het bedrijf is al meer dan 35 jaar actief in het professionele en recreatieve sportgebeuren. BORN Sportscare werd opgericht door duursporters en apothekers met als doel een totaalpakket aan te bieden voor lopers en fietsers. Naast voeding omvat het gamma daarom ook een waaier aan verzorgende producten die voor, tijdens of na het sporten van pas kunnen komen. Warm Up en Extra Protect zijn crèmes die allebei de doorbloeding stimuleren maar in verschillende omstandigheden tot hun recht komen.

Ook bij lage temperaturen

Beide crèmes zitten in tubes van 150 ml die erg op elkaar gelijken. De inhoud is daarentegen wel duidelijk verschillend. Warm Up is volgens het opschrift een gentle cream die de spieren opwarmt voor koude, natte ritten. Het gelachtige product waarin vijftien kruiden verwerkt zitten, heeft de vertrouwde frisse geur van sportmassage olie en smeert makkelijk uit. Het effect is vrijwel meteen merkbaar maar blijft ongeveer een kwartier licht toenemen. Samen met de opwarming treedt ook een lichte roodheid op. Het milde effect is meerdere uren voelbaar. In de douche blijkt contact met warm water te leiden tot een branderige reactie, wat veel minder aangenaam is.

De Extra Protect dient te worden gebruikt bij meer extreme weersomstandigheden. Het is een iets minder liquide balsem die een beschermlaag legt op minder doorbloede lichaamsdelen zoals voeten, knieën en pezen. De geur is subtiel fris en het opwarmende effect is net als bij de Warm Up pas na een tijdje optimaal merkbaar. Een dikke laag is zeker niet nodig om lange tijd van de werking te genieten. Tijdens een rit van enkele uren bij een temperatuur rond vier °C bleef het effect voelbaar aan knieën en achillespezen. In tegenstelling tot bij de Warm Up stelden we geen roodheid vast en was het wegwassen achteraf niet onaangenaam.

+ Langdurig effect
+ Subtiele, frisse geur

– Roodheid en/of branderig gevoel mogelijk bij Warm Up

Adviesprijs: 13,95 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website van BORN

BORN Wash Lotion

Omdat verwarmende producten niet altijd makkelijk weg te wassen zijn met water en zeep – soms geeft dat zelfs een brandend neveneffect – brengt BORN een waslotion die zonder het gebruik van water de benen ontdoet van crèmes, maar ook van olie of vuil. De lotion wast de huid proper en zorgt voor een lichte, opkikkerende tinteling. De lotion – met alcohol – is zeker niet bedoeld om hoofd en lijf mee te wassen. Het is een middeltje om te gebruiken voor het douchen of om het ergste vuil weg te nemen wanneer je op verplaatsing niet meteen stromend water bij de hand hebt. Over de effectiviteit kan geen twijfel bestaan, maar een flesje van 200 ml is ondanks de sproeidop om verspilling tegen te gaan, al na enkele beurten leeg als je tot een optimaal resultaat wil komen.

+ Verzacht branderig gevoel bij het douchen
+ Wast vet en vuil effectief weg zonder water

– Flesje van 200 ml snel leeg

Adviesprijs: 8,95 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website van BORN

Sportsbalm Muscle Balm

De productontwikkelaars van het Nederlandse Sportsbalm richten zich voornamelijk op het verzorgen en beschermen van spieren en pezen, ze gebruiken daarvoor enkel natuurlijke grondstoffen. Hun producten zijn onderverdeeld in wat zij vier series noemen en die elk een kleurcode hebben meegekregen. De middelen uit de gele serie worden gebruikt in warme weersomstandigheden. De groene serie bevordert het herstel. Blauw staat voor producten die beschermen tegen wrijving en irritatie. In de rode serie zitten de producten voor activiteiten in koude en natte omstandigheden.

Medium of Hot

Sportsbalm heeft drie opwarmende middelen in de rode serie zitten. De Mild Muscle Gel 01 kan worden gesmeerd bij temperaturen boven de 10 °C, de balsems met de nummers 02 en 03 worden gebruikt bij respectievelijk temperaturen boven of onder de 5 °C. Zowel de Medium als de Hot Muscle Balm zit in een potje van 150 ml en is een fris geurende, oranje zalf die makkelijk kleurloos uitsmeert. De balsem dringt niet helemaal in de huid maar vormt een dun filmlaagje dat langzaam een opwarmend effect bezorgt. Pas na een half uur is het maximale resultaat bereikt. De licht vettige film is waterbestendig en blijft zitten tot je hem grondig wegwast. Het warmtegevoel houdt daardoor effectief uren aan op spieren, pezen en voeten. Het verschil tussen de Medium en de Hot versie is niet groot, we ondervonden ook bij geen van beiden enige irritatie. Het aanbrengen zorgt wel voor vettige handen.

+ Langdurig effect
+ Filmlaagje is waterbestendig
+ Geen roodheid of irritatie

– Vettige handen na het aanbrengen

Adviesprijs: 15,95 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website van Sportsbalm

NAQI Warming Stick

Het assortiment van NAQI lijkt eindeloos. De Belgische fabrikant van huidverzorgingsproducten ontwikkelde naast medische en cosmetische toepassingen ook een uitgebreid sportgamma. Onder meer de verzorgers van Lotto-Soudal maken er gebruik van om de spieren en de huid van de renners voor te bereiden op, te beschermen tijdens en te herstellen na de inspanningen. De Warming Stick hoort, zoals de naam laat vermoeden, thuis tussen de opwarmende lotions en gels. De werking is vertrouwd, de vorm is minder gebruikelijk.

Geen geklieder

De Warming Stick ziet eruit als een deostick. De opwarmende ingrediënten zitten niet verwerkt in een vloeistof, maar wel in een geconcentreerde wax die je met de stick rechtstreeks op de huid aanbrengt. Het is onnodig om het product met de handen in te masseren, een dun laagje volstaat. Het milde effect is snel merkbaar en houdt meerdere uren aan. De mogelijke roodheid waarvoor de fabrikant waarschuwt, hebben wij effectief vastgesteld. We ondervonden ook een branderige irritatie bij microwondjes. De geur is subtiel kruidig maar zal niet iedereen bevallen.

+ Stick houdt de handen proper bij het aanbrengen
+ Droog, een dun laagje volstaat
+ Mild effect is langdurig merkbaar

– Kans op roodheid en op branderig gevoel
– Specifieke, kruidige geur

Adviesprijs: 25,70 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website van NAQI

NAQI Warming Up Competition 2

Naqi ontwikkelde ook drie lipogels om de spieren op te warmen. Warming Up Competition 1, 2 en 3 hebben een effect dat varieert van mild (1) tot intens (3). Nummer 2, de gel die wij testten, is bedoeld voor gebruik bij temperaturen onder de 15 °C en bij regen. De gel is vrij liquide, smeert makkelijk uit en vormt een flinterdunne waterafstotende film op de huid. Het product voelt niet vettig aan. De kamfergeur is eerder sterk, maar ebt snel weg in de buitenlucht. Na het aanbrengen van een eerste laagje blijkt het effect maar licht waarneembaar, pas een kwartier later, na het inmasseren van een tweede laag, is de warme gloed die je helpt de frisse eerste kilometers te verteren, wel duidelijk voelbaar. De juiste dosering vinden is niet evident want tijdens de rit verdween de werkzaamheid al snel naar de achtergrond. De waarschuwing voor roodheid bleek onnodig. Een tube met doseermond van 100 ml kost 14,70 euro en behoort daarmee niet tot de goedkoopsten binnen de productrange.

+ Aangename gloed bij aanvang rit

– Prijs
– dosering moeilijk in te schatten

Adviesprijs: 14,70 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website van NAQI

NAQI Rapid Clean gel

Massageoliën, zonnecrèmes en ook sommige verwarmende gels, hebben als negatief neveneffect dat stof en viezigheid erin blijven plakken. Ze zijn ook niet allemaal makkelijk weg te wassen waardoor er zelfs na het douchen vuile vegen achterblijven op de handdoek. Zoals eerder vermeld zijn er bovendien opwarmende producten die in contact met water ronduit branderig aanvoelen. De Rapid Clean Gel is een soort voorwasmiddel dat hiermee komaf maakt.

Weg irritatie

De gel zit in een flacon van 200 ml en ziet eruit als shampoo of douchegel maar is zeker geen wasmiddel voor het hele lichaam. Het fris geurende product is bedoeld om enkel die lichaamsdelen mee in te wrijven waarop oliën en dergelijke zijn aangebracht. Na het inwrijven met de Rapid Clean Gel, was en spoel je het vuil en de oliën effectief makkelijker weg met de douchestraal. Een wondermiddel is het niet, een grondige behandeling of een tweede beurt zijn nodig, maar het resultaat is merkelijk beter dan met alleen water of een doorsnee wasmiddel. Een bijkomend voordeel is dat het de irritante branderigheid van opwarmende producten niet helemaal wegneemt maar toch grotendeels tempert. We kunnen de hydraterende werking die de fabrikant belooft niet bewijzen maar de benen voelen na gebruik inderdaad zachter aan dan gewoonlijk.

+ Wast hardnekkig vuil effectief weg
+ Verzacht branderig gevoel op huid
+ Verkwikkend effect achteraf

– Flacon van 200 ml gaat niet lang mee

Adviesprijs: 13,42 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website van NAQI

QM EXTRA Hot Cream

De winter staat voor de deur en dan is een extra zalfje altijd welkom. QM Sportscare is een begrip in de fietswereld als het aankomt op massageolie en dus gingen wij aan de slag met de QM Extra Hot Cream. Als officiële team partner van onder andere Deceuninck- Quick-step, Bora- Hansgrohe en Groupama- FDJ heeft het merk een hele resem toppers die rondrijden met hun producten. Tijd voor ons om daarmee aan de slag te gaan.

Nr 3

De Extra Hot Cream van QM is één van de drie verwarmende crèmes die QM op de markt heeft om voor het sporten aan te brengen. Naast de warm cream (€13,99) en de hot cream (€13,99) hebben ze dus ook de Extra hot cream (€14,99) in hun gamma. Een sterk verwarmende zalf die ideaal is voor natte en koude winterdagen. Deze extra hot zal voor sommigen te warm zijn, maar dan zijn nr 1 en nr2 een goed alternatief. De extra hot cream is makkelijk in gebruik en smeert makkelijk open. Deze zalf trekt goed in de huid en geeft meteen een licht verwarmend effect. Ze is niet vettig en wordt goed opgenomen. In eerste instantie lijkt het alsof de benen volledig wit blijven, maar iets dieper inmasseren en de zalf trekt zo in de huid. Na het inmasseren de handen wassen meteen wassen, want het minste contact met het gezicht is voldoende om irritatie te veroorzaken. De QM Extra hot cream is verkrijgbaar in 200ml en kan je bij de meeste fietenzaken kopen.

+ Biedt perfecte bescherming bij koud weer 
+ Trekt goed in de huid

– Momenteel enkel in pot verkrijgbaar
– Niet voor iedereen want wordt vrij warm

Adviesprijs: 14,99 (20 ml)

  • Ga voor meer informatie naar de website van QM Sportscare

Premax Warm up cream

Misschien wel de onbekendste in het rijtje voor ons Belgen en Nederlanders. Premax is het merk van een Australische sportfysiotherapeut Randall Cooper en bestaat al sinds 2006. Het merk is voornamelijk in Australië en Groot-Brittannië bekend en met partnerships met Manchester City, Cycling Australia en Mitchelton- Scott heeft het merk zijn strepen zeker en vast al verdiend.

Warm en fris

De warm up cream van Premax heeft een lopende textuur en lijkt dus meer op een body lotion. Deze warm up trekt goed in de huid en geeft meteen warmte af. Bij het aanbrengen geeft deze zalf een fris gevoel, maar enkele minuten later wordt dat meteen omgezet in een warm gevoel. Het zalfje zit in een tube wat makkelijk in gebruik is. De crème is verrijkt met sodium bicarbonaat, magnesium en cafeïne en biedt een goede bescherming bij koudere temperaturen. Ideaal om te gebruiken in het najaar of als extra bescherming tijdens een wedstrijd of tijdens een ochtendritje. De zalf houdt de spieren goed warm zonder een branderig gevoel te geven of irritatie te veroorzaken. De zalf doet perfect wat ze belooft. Ze beschermt de huid tegen koude, wind en regen. De producten van Premax zijn momenteel enkel online te bestellen via hun website.

+ Wordt goed opgenomen
+ Tube (hygiënisch)
+ Beschermt de huid

– Prijzig
– Enkel online verkrijgbaar

Adviesprijs: 25 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website van Premax