Deel dit artikel:

100% getest: Northwave-winterschoenen

Ondergetekende is een notoir 'koudevoetenlijder'. Alles heb ik al geprobeerd: dikke winterschoenen, dunnere en dan weer dikkere sokken, warme zalf, nylonkousje onder de gewone kous, aluminiumfolie, winterschoen met overschoenen… Na een paar uur rijden veranderen die voeten langzaam maar zeker in een soort afgestorven pijnlijke ijsklompjes. Op hoop van zegen smeet ik me dan ook op de test van zowat het hele gamma winterschoenen van het Italiaanse Northwave.

Met een hoofdkwartier aan de voet van de bergen is Northwave al jarenlang begaan met winter en koude. Naast fietsproducten is Northwave eveneens een belangrijke speler op de snowboardmarkt, ook een markt waarbij warme voeten welkom zijn. Het gedoe met overschoenen heb ik op mijn mountainbike al lang opgegeven en mijn ouwe, getrouwe Northwaves waren na jarenlange trouwe dienst wel eens aan vervanging toe. Zelden zo uitgekeken naar slecht weer om op de fiets te springen als de afgelopen maanden.

Flagship GTX

De naam geeft het al een beetje weg, maar de Flagship is het neusje van de zalm in het winterschoen-gamma. De Flagship GTX heeft alles aan boord wat je van een mountainbike-winterschoen mag verwachten. De idee achter deze Flagship GTX was een viering voor de vijftienjarige samenwerking tussen Northwave en Gore-Tex. Beide merken zijn sinds jaren toonaangevend in hun strijd tegen de koude.

Gore-Tex pakt voor deze winterschoen uit met haar meest thermische isolatie uit het assortiment. De Duratherm Kelvin-binnenvoering zorgt voor een uitstekend ademend vermogen en houdt je voeten warm en droog. De neopreensok, bij Northwave Easy-Fit Climaflex genoemd, levert warmte en bescherming van wreef tot enkel. Het is een geslaagde combinatie van het warmteisolerende vermogen van het Gore-Tex-membraan met de flexibiliteit van een neopreensok.

Sluiten doe je door middel van twee SLW-3 sluitingen. Die sluitingen kennen een geleidelijke, stapsgewijze vergrendeling die je tot op de millimeter nauwkeurig rond je voeten kan aansluiten, zelfs met handschoenen aan. De sluitingen verdelen de druk gelijkmatig over je voeten.

In samenwerking met Michelin werd een rubberen zooloppervlak ontwikkeld. Dankzij de rubber inserts en noppen biedt de zool veel grip wanneer je onverhoopt toch van de fiets moet. De Hyperlight XC10-zool is erg licht en met een stijfheidsindex van 14 is het eveneens een erg stijve zool die ruime mogelijkheden biedt voor de bevestiging van je schoenplaatjes. 

De schoenen aantrekken vraagt even wat oefening. Je voet gaat door de Easy-Fit-kraag en die moet je aan de twee lussen goed vasthouden. Eens je de schoenen aanhebt en de sluitingen nauwkeurig rond je voeten hebt aangedraaid, valt meteen de hoge mate van comfort op. De overlappende structuur van het bovenwerk verdeelt de krachten erg gelijkmatig. Nergens zijn er pijnlijke drukpunten en de teenruimte is, voor mijn voeten althans, ruim voldoende groot. Dankzij de stijve zool gaat er geen kracht verloren. De Easy-Fit-kraag houdt alle water tegen, droge voeten gegarandeerd. De schoen is compleet wind- en waterdicht. Ik reed ermee bij vriestemperaturen en na pakweg drie uur rijden, begonnen mijn voeten langzaam kou(der) aan te voelen, maar niet in die mate dat het oncomfortabel werd. 

De Northwave Flagship GTX is de perfecte winterschoen voor de allerkoudste dagen op de mountainbike (of racefiets, als je de juiste plaatjes en pedalen gebruikt). De gebruikte materialen zijn van een erg hoogstaande kwaliteit en met een gewicht van 440 gram (maat 43) is het bovendien een erg lichte winterschoen. 

Niet enkel de naam, ook de prijs maakt duidelijk dat dit het vlaggenschip is. Met 429,99 euro is die niet bepaald mals, maar voor warme en droge voeten heb ik wel wat over.

Celsius XC Arctic GTX

Met 269,99 euro is de Celsius Arctic GTX een heel stuk goedkoper dan de Flagship, maar ook deze winterschoen doet perfect wat moet: je voeten warm en droog houden. Het principe is vergelijkbaar: een neopreen kraag en een Gore-Tex-membraan zorgen voor een warme, water- en winddichte winterschoen. 

In de Celsius XC Arctic GTX maakt Northwave gebruik van een Rattler Gore-Tex-membraan, ook dat membraan heeft een prima ademend vermogen maar is net dat tikje minder vooruitstrevend dan het Duratherm Kelvin-membraan. Een Arctic 4Layer-binnenzool moet verder voor de nodige warmte zorgen. De hiel is anatomisch voorgevormd, waardoor die steeds op zijn plaats blijft zitten. 

Idem voor de Easy-Fit-kraag die op deze Celsius iets eenvoudiger en minder flexibel is uitgevoerd. Sluiten doe je hier met slechts één SLW2-sluiting, die overigens wel dezelfde tot op de millimeter nauwkeurige sluiting biedt als de duurdere SLW3. Door de overlappende structuur van het bovenwerk zorgt ook deze sluiting voor een uitstekende verdeling van de krachten over de gehele voet, zonder ergens pijnlijke drukpunten te ervaren.

De zool is met Jaws Carbon verstevigd en is met een stijfheidsindex van 8 iets minder stijf dan de 14 van de Flagship. Ook hier zorgen stevige rubber inserts en noppen voor voldoende grip. In tegenstelling tot de Flagship is deze Celsius voorzien van minimale perforatie en maximale reflecterende stroken voor extra zichtbaarheid.

De Northwave Celsius Arctic GTX is lekker warm, misschien net iets minder warm dan de veel duurdere Flagship, maar van koude en/of natte voeten is ook hier amper sprake. De sluiting werkt erg handig en is eigenlijk meer dan voldoende om de schoen perfect rond je voet te laten aansluiten. De neopreen-kraag houdt ook bij deze Celsius water en modder netjes buiten. De Celsius is met 450 gram nog steeds erg licht te noemen. Het is een hoogwaardige winterschoen die uitstekend doet wat moet. De Celsius Arctic GTX is in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Magma XC Core

Nog een trapje lager, en dus goedkoper, op de Northwave winterschoenladder is deze Magma XC Core. Maar net als bij de overige modellen betekent dat geenszins dat er wordt ingeboet op kwaliteit en comfort. De Magma XC Core lijkt van de drie hier geteste schoenen, nog het meest op een stevige mountainbikeschoen met een sok eraan. 

Net als de Celsius Arctic doet deze Magma het met slechts één sluiting, een neopreen Easyfit Climatex-kraag en een stevige rubberen zool. Het membraan komt deze keer niet van Gore-Tex, maar van Primaloft. Een 200 gram Primaloft Gold-isolatie zorgt hier voor een uitzonderlijke thermische isolatie en ademend vermogen. Aan de tip van de voet is hier overigens een extra voering voorzien.

De zool is vergelijkbaar met die van de Celsius Arctic GTX en kent dezelfde stijfheidsindex. Ook hier zorgt de overlapconstructie voor een aansluiting zonder pijnlijke drukpunten. En ook hier levert een Arctic 4Layer-binnenzool extra warmte en een thermische isolatie. 

Het kan accidenteel geweest zijn maar tijdens een van onze erg natte en uitgeregende testritten kwam er bij de Magma XC Core langs de bovenkant langzaam maar zeker water binnengesijpeld, iets wat we met de andere schoenen niet hadden ondervonden. Het is niet meteen iets om een punt van te maken, want zelfs dan bleven onze voeten heerlijk warm. De pasvorm is, net als bij de andere twee modellen, uitstekend en comfortabel. De Magma is robuust en stevig en houdt zelfs op koude winterdagen je voeten heerlijk warm. Met 209,99 euro is de Magma XC Core de goedkoopste uit onze test, maar dat doet geen enkele afbreuk aan kwaliteit en capaciteit. De goedkoopste betekent met 430 gram deze keer ook de lichtste uit de test.

Meer info op www.northwave.com

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE