Deel dit artikel:

100% Getest: Winterjassen

De Grinta! Wintertests zijn ondertussen een vertrouwd gegeven. Ook tijdens deze eindejaarsperiode houden we zes weken lang essentiële producten tegen het licht. We beginnen met vijf winterjassen.

Q36.5 Bat Jacket Blue Navy

Warmte tegen een warme prijs

“Een zeer geavanceerde en gelaagde winterjas met exceptionele thermische eigenschappen.”, zo lezen we op de website van het Italiaanse Q36.5. De Bat jas, verwijzend naar Batman, is uitgerust met de water- en winddichte UF 2L™ op de voorkant van de armen. Aan de binnenzijde zorgt een UF Air Isolatie voor het op peil houden van de lichaamstemperatuur. In het middenstuk op de rug, en ook via de achterzak, wordt overtollige warmte afgevoerd. Daarvoor gebruikt men Graphene Yarn Technology™. Bovendien werd de jas uitgerust met een waterdichte rits, reflecterende elementen en drie zakken op de rug. De jas voorziet zo in een temperatuurgarantie voor buitentemperaturen van 0 tot 15 graden. En dat in een product van 300 gram. En een prijs van meer dan 300 euro.

Echt aan alles gedacht

Bij deze jas werd, en dat mag wel voor de prijs die je betaalt, aan alles gedacht. In de binnenvoering valt meteen op dat er verschillende stoffen en texturen gebruikt worden voor de verschillende compartimenten. Zo zit er bij de voorkant van de armen een warme stof die afgewisseld wordt met doorlatend materiaal, terwijl de achterzijde van de arm dat niet heeft. Het bovenste deel  van de rug en onderrug verschillen, de boord bij de nek is elastisch waardoor deze altijd aansluit en dienst doet als een soort buff. Ook onderaan een strakke elastische band die alles netjes doet aansluiten. Achteraan zijn drie zakken, en op één daarvan is er ook nog een compartiment met ritssluiting. De rits vooraan is winddicht gemaakt, en afgewerkt met een koordje om ook met handschoenen makkelijk te bedienen. Ook vooraan worden trouwens verschillende stoffen gebruikt. Deze jas deed tijdens onze koude ritten perfect werk: het lichaam warm houden zonder te gaan zweten. Het is ook de lichtste van het pak. Stijlvol en best duur, hopelijk ook duurzaam.

Adviesprijs: 375 euro
www.q36-5.com

PLUS
Lichtgewicht
Afwerking
Vochtregeling
Pasvorm

MIN
Prijs
Donker kleur

Exteondo Arri

Stijlvol warm

Deze winterjas met uniek (en knap) uitzicht is gemaakt met de grootste aandacht voor details. Thermoloft EX werd gebruikt om de voor- en achterkant te isoleren. Het combineert warmte- en waterbestendigheid met een minimum aan gewicht. De mouwen zijn gemaakt Thermosystem Comfort, wat zorgt voor het handhaven van de lichaamstemperatuur en het garanderen van een uitzonderlijk ademend vermogen. De Arri valt op door zijn uiterlijk,  pasvorm en comfort. De rugzakken zijn elastisch waardoor je spullen netjes op hun plaats blijven. Ook vooraan is er een zakje uitgewerkt op de borst. Achteraan is op deze jas een reflecterend element toegevoegd om de zichtbaarheid te verhogen. Exteondo voorziet 6 tot 18 graden als ideale temperatuur voor deze jas.

Het buitenbeentje


Zeer stijlvolle combinatie van twee kleuren (rood en zwart) en twee stoffen. De voor- en bovenkant zijn in een soort donsmateriaal. Geen afzonderlijke binnenvoering in deze jas. De mouwen voelen als een soort dikke armstukken aan, de afsluiting bij de pols is zacht en heel degelijk. De pasvorm is in vergelijking met de andere jassen de meest strakke binnen dezelfde maatvoering. De gebruikte stof is dan ook elastisch waardoor alles perfect aansluit. De elastisch band bij de taille is strak maar erg beperkt, geen brede onderrand hier. Achteraan zijn drie zakjes die goed aansluiten, vooraan is ook nog een borstzak met rits. We reden met deze jas bij 5-10 graden met enkel een onderhemdje en dat werkte perfect. Je gaat er wel iets makkelijker in zweten dan in de exemplaren die wel met binnenvoering werken, is ons gevoel. Helder en koud weer: dan ben je met deze jas goed af, hij houdt de warmte lekker lang vast.

Adviesprijs: 239 eur
www.etxeondo.com

PLUS
Flashy uiterlijk
Strakke pasvorm
Stijlvolle afwerking
Houdt warmte goed vast

MIN
Waterdichtheid
Geen binnenvoering


AGU POLARTEC III THERMOJACK III SIX6


De keuze van Jumbo-Visma


“Was me vaak, het verbetert de producteigenschappen.”. Het staat te lezen op het etiket van deze Thermojas van Agu, een jas die ook door de renners van Jumbo-Visma wordt gebruikt. De thermojack voelt binnenin erg warm en zacht, en is aan de buitenzijde winddicht en ademend. De jas is gemaakt van gerecycled polyester en Polartec Alpha. Een stof die ooit speciaal ontwikkeld is voor het Amerikaanse leger. Het zorgt ervoor dat je sneller warm bent en langer warmte vasthoud, zowel tijdens inspanning als in rust. Achteraan zijn drie zakken en de silicone gripper zorgt ervoor dat de onderzijde goed blijft zitten. De YKK rits gaat makkelijk open en dicht en heeft aan de bovenkant een ritsgarage, zodat je de rits niet voelt zitten.

Licht en winddicht


De pasvorm van deze thermojack is aansluitend, de mouwen zitten iets losser dan het lichaam. De afsluiting bij de polsen is iets ruimer bemeten (en dus niet hermetisch dicht). De jas voelt erg licht aan, en is aan de volledige voorzijde (en bovenaan op de rug) uitgerust met een winddicht materiaal.dat glad en fijn aavloet Bij de taille zit enkel achteraan een elastisch stuk, maar door de psvorm blijft alles wel netjes zitten. Achteraan drie zakjes en ook een compartimentje met rits. Binnenin is ene fleecevoering voorzien, overal waar aan de buitenzijde de winddichte stof gebruikt wordt. Enkel de onderrug niet dus, en ook de nekrand is niet voorzien van een extra warm laagje. Persoonlijk vinden we de bedrukking vooran (SIX6) minder geslaagd maar dat ik een persoonlijke voorkeur uiteraard. Met een ondershirt bij tien graden was deze jas snel te warm van zodra je tandje bijzet, dus kan best koude temperaturen aan. Regenen doet het dan weer best niet.

Adviesprijs: 230 euro
https://agu.com

PLUS
Lichtgewicht
Voelt aangenaam

MIN
Bedrukking vooraan
Nekrand niet verwarmd
Losser bij polsen

MB Wear GIACCA THERMAL BORA ORANGE

Primeur voor MB Wear

De eerste winterjas die MB Wear heeft gemaakt. Gemaakt voor alle weercondities, met zowel voor- als achteraan Recycled Fleece by Primaloft, naar eigen zeggen. Dit milieuvriendelijk product moet de temperatuur in de jas regelen, zelfs op de koudste ritten. De buitenkant is van Monviso, een stof die belooft water en wind buiten te houden, terwijl zweet net wel naar buiten kan. Zowel de mouwen als de zijkanten zijn gemaakt van een elastische Blizzard Native stof, die de perfecte fit moet garanderen. Verder werden ook hier reflecterende elementen toegevoegd voor de veiligheid. Binnenin de nek is er een zweetband die voorkomt dat zweet naar binnen drupt van op het hoofd.

Valt meteen op


Het shirt dat we konden testen is de oranje – zwarte versie. De kleurschakering is geslaagd en opvallend in het verkeer. De pasvorm is prima, iets minder straks dan andere truitjes in dezelfde maat. De manchetten bij de armen sluiten heel goed aan, de elastische band bij de taille mocht strakker want die voelt nu een beetje te los aan. De jas in zijn gehaal voelt luchtig aan, de binnenvoering is helemaal van een lichte fleecestof die van de buitenzijde gescheiden is door een luchtlaag (je kan de twee lagen uit elkaar trekken). Ook de nek werd trouwens mee gevoerd, wat aangenaam is. Deze jas heeft achteraan twee rugzakken gescheiden door een reflecterend element. Het merk werd slechts subtiel aangebracht wat het geheel stijlvol maakt.

Adviesprijs: 219 euro
https://wearmb.com

PLUS
Veiligheidsaspect (oranje versie)
Lekker warm
Lengte van de mouwen

MIN
Elastische boord bij taille
Twee rugzakken (ipv drie)

BIORACER SPITFIRE TEMPEST LIGHT THERMAL LONG SLEEVE


Tussenseizoen of tussenlaag


De spitfire Tempest Light combineert comfort, een lichtere vorm van isolatie en verbeterde zichtbaarheid door reflecterende elementen. Het is een isolerende jas voor het tussenseizoen met een hogere nekrand om je warm te houden. Achteraan zit een open zak en één met rits. Ook vooraan werd er een zakje met rits voorzien. De Spitfire Tempest Light is met zijn zwarte kleur geen eye-catcher, maar wel zo neutraal dat hij bij alle andere combinaties past. Waterdicht is deze jas niet, maar de stof heeft wel waterafstotende elementen voor een licht bui.

Isolatielaag vooral


De meest klassieke jas in onze test, ook de meest sobere en goedkoopset. Voelt bij het aantrekken goed aan, de pasvorm is prima zonder echt strak te zitten zoals dat bij andere shirts wel het geval is. Met zijn zwarte kleur erg sober wel, ook al werden er reflecterende elementen voorzien. Onderaan wel elastisch, maar niet erg strak zittend. Dan is de aansluiting bij de mouwen beter. Perfect te gebruiken in het tussenseizoen, of anders als extra isolatielaag als het bijzonder koud is buiten. De keuze van de zakken vonden we ietwat raar: eentje met rits onder de rechter oksel. Achteraan een grote zak die is afgesloten met een rits (niet zo praktisch), en een kleiner klassiek formaat links. Bij erg koude temperaturen zal deze iets minder volstaan, maar de prijs is dan ook amper de helft.

Adviesprijs: 115 euro
www.bioracer.be

PLUS
Klassieke opbouw

MIN
Eerder tussenlaag
Zwaarste shirt
Keuze van de zakken