Deel dit artikel:

100% Getest: Look Geo Trekking Vision

Look probeerde de markt van offroad klikpedalen een tijdlang te bedienen met een eigen kliksysteem (S-Track), maar toen dat niet aansloeg keerden de Fransen midden vorig jaar terug naar Shimano’s SPD-systeem dat zijn deugdelijkheid al ruimschoots bewezen heeft. De Look X-Track pedalen zijn méér dan OK en met hetzelfde kliksysteem als basis ontwikkelde de Franse pedalenbouwer nu de Geo Trekking lijn.

Pedalen die aan één kant een kliksysteem hebben en aan de andere kant als vlak pedaal door het leven gaan, zijn geen nieuwigheid. Shimano heeft er zelfs drie modelletjes van in de SPD-lijn en twee types in de Click’R-lijn. De Geo Trekking pedalen bestaan in vier varianten. De Geo Trekking Grip van 69,90 euro is het meest recreatieve pedaal met aan één kant een SPD-binding en aan de andere kant een vlak pedaal dat helemaal dichtgemaakt is en daardoor een massa grip biedt. (Vandaar de naam, tiens…) De Geo Trekking Roc Vision is het meest sportieve pedaal want hier combineert Look verlichting met een kliksysteem aan één kant en een aluminium kooi met pinnen die aan de andere kant veel stabiliteit geeft als je het veld in duikt. Het Geo Trekking Roc Vision pedaal kost 139,90 euro. De twee resterende modellen zijn op hetzelfde platform gebaseerd. Het Geo Trekking pedaal heeft een kliksysteem aan één kant van het pedaal, aan de andere kant van het pedaal rust je voet op een heel groot en volledig opengewerkt kunststof pedaal. De Geo Trekking kost 59,90 euro. De Geo Trekking Vision is in se hetzelfde pedaal als de Geo Trekking, maar dan met de toevoeging van twee oranje lampjes die je in het pedaal kunt schuiven. En net dat pedaal (zie foto rechts) van 99,90 euro hebben we al een poosje in test.

Links de Geo Trekking Grip, in het midden de Geo Trekking Roc Vision en rechts de Geo Trekking zonder de Vision Lights.

Beetje zoeken

Uiteraard is het Geo Trekking Vision pedaal niet je eerste keuze als er koersen gewonnen moeten worden. En dat is geen schande want het pedaal werd voor een compleet andere doelgroep en een ander gebruik ontworpen. Omdat het pedaal slechts aan één kant een kliksysteem heeft (terwijl andere offroad pedalen aan twee of zelfs soms aan vier kanten inklikbaar zijn) en omdat het pedaal aan de achterkant niet verzwaard is (wat bij racepedalen wel het geval is), duurt het soms eventjes voor je ingeklikt bent. Tweede vaststelling is dat de veervoorspanning van de pedalen heel soepel is, net omwille van de beoogde doelgroep die toch wat recreatiever met de fiets rijdt. Ook dat is echter geen drama want je kan de veervoorspanning tot 10 Nm verhogen en dan zit je toch al redelijk goed vast.

Bij de pedalen worden X-Track Easy schoenplaatjes geleverd die het inklikken nog moeten vergemakkelijken, maar je rijdt er evengoed met standaard Shimano SPD-schoenplaatjes op en zelfs in dat geval gaat het in- en uitklikken al boterzacht.

Lichtjes geniaal. Geniale lichtjes

Het geniale van de Geo Trekking Vision pedalen zit volgens mij in het laatste woordje: de Vision. Want de twee pedalen zijn standaard elk voorzien van een reflector aan de voor- en de achterkant. Bij de Geo Trekking Vision pedalen worden echter twee lichtunits geleverd die je heel eenvoudig monteert. Als je altijd met schoenen met schoenplaatjes rijdt, kijk je welke reflector er in die positie altijd naar achter wijst en die schuif je uit zijn houder. Waarna je het lichtje installeert en borgt met een plastic dopje. Druk je daarna lang op de aan/uit knop van het lampje, dan floept het 15 lumen heldere oranje licht in het pedaal op. Druk je nog eens kort op de aan/uit knop, dan selecteer je de knipperstand. Wil je jezelf extra zichtbaar maken voor achteropkomend én tegemoetkomend verkeer, dan kan je er voor kiezen om de twee reflectoren van één pedaal (bij voorkeur het linker pedaal) te vervangen door de Vision lampjes. Wil je maximale zichtbaarheid, dan kan je voor 59,90 euro een extra set van twee Vision lights aankopen zodat je met alles samen vier lampjes in je pedalen op weg bent.

Links een pedaal met Vision Light, rechts een exemplaar met een standaard reflector.

Valavond

Voor winterse trainingen is veiligheid een topprioriteit en daarin speelt zichtbaar zijn voor de andere weggebruikers wat mij betreft een essentiële rol. Dat ik er als een soort van kerstboom bij fiets zal mij worst wezen, ik wil gezien worden. Liever dat dan overhoop gereden worden. En vanuit dat oogpunt zijn de Geo Trekking Vision pedalen absolute aanraders want de combinatie van een knipperend lichtje (die stand selecteer ik altijd) met de ronddraaiende beweging van de pedalen zorgt er voor dat je van heel ver wordt opgemerkt. Daarenboven zijn de Vision Lights goed gemaakt, eenvoudig te bedienen en de USB-laadpoort is netjes afgedicht. Het valt mij trouwens op dat ook bij valavond of ritten die bij daglicht beginnen, maar in het half donker eindigen de Vision Lights goede diensten bewijzen. Want in plaats van een extra achterlichtje te monteren, schakel ik dan de Vision Lights in en ben ik lekker zichtbaar.

Kies zelf maar. Van links naar rechts: zonder Vision Lights, enkel achteraan Vision Lichts of voor en achter Vision Lights.

Over de brandduur van de lampjes hoef je je trouwens geen zorgen te maken, in knipperstand houden ze het meer dan twintig uur vol. En wie in de wintermaanden twintig uur per week op de fiets zit, die is toch al redelijk fanatiek bezig. Het enige kleine minpuntje van de Vision Lights is dat je ze met een petieterig plastic en vooral broos dopje in het pedaal moet borgen, om te voorkomen dat ze er ongewild uit schuiven. Dat hadden ze iets beter kunnen ontwerpen.

Conclusie

In eerste instantie ontwikkeld voor andere doelgroepen (recreatieve fietsers, E-bikers, berijders van speed pedelecs) zijn de Geo Trekking Vision pedalen weg degelijk nuttig voor een sportiever publiek. In de winter gebruik je ze op je trainingsfiets om maximaal zichtbaar te zijn in het verkeer. En dankzij de vlakke kant van het pedaal gebruik je die trainingsfiets in de zomer ook om met je partner naar de stad te rijden om daar een terrasje te doen. Met schoenen met schoenplaatjes of met vlakke schoenen: aan jou de keuze. Goedkoop zijn de Look Geo Trekking Vision pedalen niet en ook de Vision Lights hadden wat scherper geprijsd mogen zijn. Want 59,90 euro voor twee kleine lichtunits is toch wel pittig.

Alle Look Geo Trekking pedalen vind je hier.

Plussen en minnen

+ Soepel in- en uitklikken

+ Prima bouwkwaliteit

+ Veelzijdig gebruik

+ De Vision Lights zijn geniaal

– Prijzig

– Soms moet je wat langer zoeken naar de pedaalzijde met het kliksysteem om in te klikken

– Vision Lights worden vergrendeld met een broos plastic dopje