Een schone fiets is een snelle fiets en dat betekent dat je jouw bolide nu en dan eens te lijf moet gaan met emmer en spons. Of je dat nu fijn vindt of niet. Al bestaan er oplossingen die het klusje een stuk makkelijker maken. De Liquishot 25.1, een draagbare drukreiniger van Sloveense makelij, is er zo eentje. Wij mochten een exemplaar gedurende enkele weken testen! Wat we ervan vonden, lees je hier.
Nu en dan komt er op de redactie een testproduct voorbij waaraan we binnen de kortste keren verknocht zijn. De Liquishot 25.1 is er zo eentje. Deze draagbare drukreiniger maakt het makkelijk om je fiets schoon te maken, waar je ook bent. Hij weegt slechts 1,3 kilogram, werkt op batterijen en valt heel compact op te bergen en mee te nemen. De Liquishot is een toestel van Sloveense makelij en als we de website mogen geloven, is ook Tadej Pogacar fan. Al durven we toch te betwijfelen dat die zijn fiets in Monaco vaak zelf poetst na een training.
Zuinig in water- en energieverbruik
De Liquishot 25.1 heeft qua looks iets weg van een boormachine waarop je een tuinslang aansluit. Heb je geen watertoevoer in de buurt? Geen probleem: je kan bij de Liquishot een set accessoires bestellen, met daarin ook een inklapbare emmer en een stuk tuinslang van zo’n drie meter lang met een filter aan het uiteinde. De drukreiniger kan dus ook water oppompen uit een emmer, wat enorm handig is wanneer je ergens te velde je cross-, gravel- of mountainbike schoon wil spuiten vooraleer je hem in je auto stopt. Of wanneer je geen buitenkraantje in de tuin hebt en er dus niks anders op zit dan binnen water te halen. Eén gevulde emmer volstaat trouwens voor één poetsbeurt. Daarmee is de Liquishot een stuk zuiniger dan pakweg een gewone tuinslang. En niet enkel qua verbruik van water is het toestel zuinig: ook de batterijen gaan een hele poos mee. Met één opgeladen batterij kon ik mijn fiets maar liefst vijf keer schoonmaken. Die batterij laad je op zoals dat doorgaans bij een vijsmachine gebeurt: je klikt ze gewoon los van het handvat en sluit ze vervolgens aan op het meegeleverde laadstation. Over de batterij zit een wetsuit-achtig beschermhoesje om de elektroden te beschermen tegen eventueel insijpelend water.
(lees verder onder de foto’s)
‘Say hello to my little friend’
Als ik mijn fiets schoonmaak, dan spuit ik hem normaal gezien eerst nat met de tuinslang, waarna ik hem met de spons inzeep. Nadien haal ik de Gardena weer boven om de zeepresten weg te spoelenen droog ik de fiets af. Maar de Liquishot laat je nog iets efficiënter te werk gaan, want hij kan ook meteen zeepwater uit een emmer oppompen. Je hoeft je fiets dus niet per se meer te lijf te gaan met een spons: het zeepwater en de waterstraal doen normaal gezien al het werk voor jou. De druk die de Liquishot levert is regelbaar met een draaiknop achteraan het toestel en is gelimiteerd tot een veilig maximum van 25 bar. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de Liquishot haast enkel op die hoogste stand heb gebruikt. Knallen met die handel! Of zoals Tony Montana in Scarface zou zeggen: ‘Say hello to my little friend!’ Al geldt zoals bij elke drukreiniger en tuinslang wel dat je best enige voorzichtigheid aan de dag legt rond de trapas, het balhoofd en de wielnaven. Gooi je sponzen en vodden dus nog niet meteen weg, maar gebruik ze om je fiets schoon te wrijven rond die kwetsbare zones.
(Lees verder onder de foto)
Spuitlansen in overvloed
Mijn testexemplaar was voorzien van het uitgebreide accessoirepakket. Naast de tuinslang met filter en de inklapbare emmer, kreeg ik ook nog een pak spuitlansen en kleinere spuitkoppen meegeleverd: een pulserende vuilfrees, een spuitlans waarvan de breedte van de straal door middel van een draaiknop in te stellen is, een opzetstuk om onder een bepaalde hoek te kunnen spuiten, en drie kortere spuitkoppen om op dat tussenstuk te klikken, maar die in feite hetzelfde doen als de lange spuitlansen. Eerlijk: ik vond dat nogal van het goeie teveel. Een mens zou er haast keuzestress van krijgen. Eens te meer omdat ik mezelf erop betrapte dat ik enkel de twee lange spuitlansen effectief gebruikte: met de pulserende kop ging ik hardnekkig vuil op het frame te lijf en de brede waterstraal uit de instelbare spuitkop was dan weer ideaal om mijn fiets in te zepen en schoon te spuiten. Op zich oogt die verzameling spuitkoppen mooi, maar in de praktijk vond ik ze zeker niet allen noodzakelijk. Wel handig: je hoeft de ‘trekker’ niet de hele tijd ingedrukt te houden tijdens het spuiten. Met een klein knopje erboven kan je dat ook vastzetten. Een detail, maar wel eentje dat voor wat extra comfort zorgt bij het schoonmaken.
(Lees verder onder de foto’s)
Conclusie
De Liquishot 25.1 kon me enorm bekoren. Het toestel is robuust, compact en de batterij gaat lekker lang mee. Dat je ook rechtstreeks zeepwater uit een emmer kan oppompen en spuiten, vind ik werkelijk superhandig. De werkdruk van 25 bar biedt voldoende kracht om het vuil van je fiets te spuiten, maar tegelijk hoef je je niet al teveel zorgen te maken dat je iets zou beschadigen. Al blijf je met een waterstraal onder druk toch altijd beter een eindje uit de buurt van trapas-, balhoofd- en wiellagers. Het grote aantal spuitlansen in het accessoirepakket vind ik ‘overkill.’ Je kan het zeker ook met minder doen. Maar anderzijds: voor 690 euro krijg je beter een accessoire teveel dan te weinig. Want die prijs is toch meteen het grootste nadeel van de Liquishot. Ik kan me voorstellen dat de doorsnee fietser voor dat geld liever een volledig nieuwe outfit of een upgrade voor de fiets koopt dan een toestel om mee schoon te maken. Ondanks het feit dat het een enorm handig en kwalitatief hebbeding is, is zo’n prijskaartje toch een serieus struikelblok.
Wil je graag meer info? Die vind je op de website van Liquishot.