Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Lazer Genesis

De Genesis is voor Lazer een iconische helm. Niet alleen won de eerste versie van deze helm een massa topkoersen, in 2005 was de helm met het innovatieve Rollsys passysteem goed voor een Eurobike Award. Om de honderdste verjaardag van Lazer te vieren maakt de Genesis zijn comeback en wel als lichtste racehelm die Lazer ooit bouwde.

Vijftien jaar na de eerste Genesis is de nieuwe Genesis een moderne fietshelm, al zie je overduidelijk de link tussen de oude en de nieuwe Genesis. Voor de nieuwkomer zocht Lazer de extremen op en dan voornamelijk op het vlak van gewicht en ventilatie. Lazer claimt een gewicht van 189 gram voor een helm in maat Small zonder MIPS en daarmee zitten ze niet zo ver van de realiteit af want onze testhelm weegt in maat Medium zonder MIPS een nog altijd héél nette 206 gram.

Wie de vorige zin een beetje aandachtig gelezen heeft, weet inmiddels dus dat de Genesis met en zonder MIPS te koop is en dat de Belgische helmenfabrikant zijn nieuwste botspots in drie maten aanbiedt: Small, Medium en Large.

RollSys

Gebruikt 95% van de helmfabrikanten een vrij standaard systeem om de fietshelm passend te maken aan je hoofd (een in hoogte verstelbaar systeem gekoppeld aan een draaiknop achterop de helm om de omtrek van de helm aan je hoofdomtrek aan te passen), dan gaat Lazer sinds 2005 resoluut voor het RollSys systeem. Dat is in de hoogte in vijf standen instelbaar, maar in plaats van een draaischijf achterop de helm vind je bovenop de helm een stelwiel.

Draai je aan dat stelwiel, dan zet je een ingenieus systeem aan het werk dat de omtrek van de helm aanpast en tegelijk de helm naar beneden op je hoofd trekt. Dat werkt anders en voelt ook compleet anders aan dan wat je van alle andere helmen gewoon bent, met weliswaar een prima pasvorm als resultaat én een helm die heel stabiel op het hoofd staad.

De optionele aeroshell heeft bovenaan een uitsparing voor het RollSys draaiwiel, maar is niet gemakkelijk op te bergen.

Optionele aeroshell

De Genesis wordt geleverd met twee sets voering: een heel dunne racevoering en een wat dikkere comfortvulling. Kaalhoofden zullen ervaren dat de racevoering wel héél minimalistisch is en wel in die mate dat er zo weinig dempint tussen helm en hoofd zit dat je hier en daar drukpunten ervaart. De lichte kinriempjes liggen niet perfect tegen de slapen aan, de riempjes onder de pootjes van je fietsbril dragen is dus aangewezen om geflapper en gewapper te voorkomen. De kliksluiting op de kinriempjes is omwille van de focus op het lage gewicht van de helm bijzonder licht uitgevoerd en voelt daardoor een beetje broos aan. Via de 22 grote ventilatiesleuven komt een massa verkoelende rijwind naar binnen en volgens Lazer is de afkoeling van het hoofd beter mét een Genesis op je bol dan zonder. Omwille van die verbluffende ventilatie is de Genesis een zomerhelm bij uitstek, als het weer wat minder is draag je onder de helm een petje of je klikt de optionele aeroshell op de buitenschaal van de helm. Die aeroshell klikt op eenzelfde manier als bij de Z1. Het voordeel is dat de aeroshell de helm aerodynamischer maakt én hoofd + helm bij slecht weer beschermt, het grootste nadeel is dat je de aeroshell niet kunt opbergen als tijdens de rit het weer verbetert en je zonder aeroshell verder wil rijden.

Aan kleurtjes geen gebrek!

Conclusie

De Genesis is in zijn versie 2.0 nog een streepje ‘racier’ dan de eerste Genesis ooit is geweest. De helm is heel licht, pakt uit met een uitmuntende ventilatie en het RollSys systeem is een meerwaarde. Wil je een pure aerohelm, dan is de Bullet de betere optie en de Century is met zijn omkeerbare en compacte aeroshell iets gebruiksvriendelijker dan de Genesis. Maar de Genesis eet van alle walletjes een beetje mee en is daarom voor een grote doelgroep een prima helm.

Zonder MIPS kost de Lazer Genesis 219,99 euro, met MIPS wordt dat 239,99 euro. De aeroshell is een optie. De Genesis is beschikbaar in de kleuren Titanium, Matte Black, Black/Red, Flash Orange, Matte Blue, White/Black, Flash Yellow.

Alle details van de Lazer Genesis vind je hier.