Deel dit artikel:

100% Getest: Isaac Torus Xplore 2023

Gravelbike van het Jaar 2023 / Deelnemer 2 - De Isaac Torus Xplore is geen vreemde onbekende in onze vloot voor Gravelbike van het Jaar. Vorig jaar dong een bijna identieke fiets mee naar de prijzen. Toen konden vooral het knappe uiterlijk en de ruime inzetbaarheid ons bekoren. Dat is voor dit jaar niet anders.

De Isaac Torus Xplore is sinds 2019 op de markt, wat er een relatief jonge fiets van maakt. Toch heeft de Torus Xplore in die vier jaar reeds een aantal grondige aanpassingen en updates gekregen zodat hij in niets nog lijkt op dat eerste model. Wat ons vorig jaar meteen opviel, zijn de wel erg knappe en strakke lijnen van het Triad 40-carbonframe. Die dikke D-vormige onderbuis, de overgang tussen vork en onderbuis, de gebogen bovenbuis en de achtervork die zowel de zitbuis als de bovenbuis aangrijpt, geven de Torus Xplore een heel eigen smoelwerk mee. Het is een aero-racer waarmee je kan gaan gravelen.

Doe daar nog die erg mooie ‘Emerald Green’-kleur, die heerlijk schittert in de zon, bij en je krijgt echt wel een erg mooie gravelbike. Het frame is voorzien van ruim voldoende en volwaardige bevestigingspunten wat er ook een erg ruim inzetbare gravelbike van maakt. 

We zouden het niet meteen een bikepacking-fiets durven noemen, maar met plaats voor ondermeer drie bidophouders, spatborden en mogelijkheden voor tassen allerhande kan je heus wel wat spullen kwijt. Een opmerking bij het frame: hier en daar beschermende folie had zeker niet misstaan. 

Ruim inzetbaar

Het frame biedt plaats aan banden tot 45 millimeter, dat is voor zowat alle gravelpaden in België en ruime omstreken meer dan voldoende. Het draagt mee bij aan de ruime inzetbaarheid van de Torus Xplore. Die veelzijdigheid wordt ook in de geometrie gereflecteerd. Het is een relaxte, op comfort gerichte geometrie die nergens gebukt gaat onder extreme waarden. Je krijgt een relatief korte bovenbuis, waardoor je niet genoodzaakt bent een korte stuurpen te monteren. De achtervorken zijn relatief lang, wat de stabiliteit ten goede komt, maar waardoor je een beetje inboet op een speels en snel stuurgedrag. 

De fiets die we deze keer in test hebben, is voorzien van een uitstekende Shimano GRX800-groep. Het is een mechanische groep maar een meer dan degelijke keuze waar absoluut niets op af te dingen valt. Een crankstel met 42 tanden en een cassette in een 11-42 verhouding laten je toe zowel vaart te maken op het vlakke als zowat eender welke klim tot een goed einde te brengen.

De Goodyear Connector-banden zijn 45 millimeter breed en vallen best in de smaak bij onze testrijders: ze bieden veel grip en lopen ook nog eens vlot op het asfalt. Het meest zijn we echter onder de indruk van de Fore Four CRD TLR carbonwielen. Fore is het wielermerk van de Nederlandse wielergroothandel Tehava, eveneens die groothandel waar Isaac onderdak heeft. Fore-wielen worden gebouwd rond DT Swiss-naven, Sapim-spaken en carbonvelgen. De velgen van de Fore Four zijn 38 millimeter hoog. Voor gravelgebruik zou de interne veldbreedte wat groter mogen zijn. De velgen zijn tubeless ready (vandaar de TLR), tubeless is nu eenmaal een prima keuze voor een gravelbike.

Isaac maakt gebruik van een aantal merkeigen onderdelen. Op deze gravelbike bestaat dat uit een comfortabel stuur van 42 centimeter, rijkelijk van stuurlint voorzien, stuurpen, zadelpen en een vrij zacht, niet door iedereen even gesmaakt, zadel. De interne zadelpenklem houdt de pen stevig vast. De combinatie van 27,2 millimeter diameter en die klem maakt dat er een zekere mate van doorbuiging mogelijk is, wat dan weer trillingen wegfiltert en bijdraagt aan het comfort.

De Torus Xplore zoals wij hier nu getest hebben, hangt 8,94 kilogram aan de haak en wisselt van eigenaar voor 4099 euro. Dat is voor deze fiets een meer dan correcte prijs voor een meer dan aanvaardbaar gewicht.

Op de site van Isaac kan je middels een duidelijke en eenvoudige configurator overigens je componenten grotendeels zelf kiezen. Zo kan je voor deze Torus Xplore bijvoorbeeld ook kiezen voor een set-up met dubbel crankstel, de bevestiging voor de voorderailleur is voorzien op het frame. 

Comfortabel veld en bos in

Duiken we veld, bos en grindwegel in met de Isaac Torus Xplore, dan valt meteen de erg comfortabele zitpositie op. Dat is nogal in tegenstelling met de eerder aero-looks van de fiets. De Torus Xplore is niet de meest explosieve fiets, het is niet de snelste of meest direct sturende fiets, maar biedt wel heerlijk veel comfort. De lange(re) achtertrein laat je onverstoorbaar doordenderen.

Het is een stabiele fiets die niet snel van de wijs te brengen is, geen driftkikker die je op eender welk tractorspoor uit het zadel probeert te werpen. Het maakt er een erg geschikte kilometervreter of bikepacking-kameraad van. Toch heeft de Isaac Torus Xplore een stevige acceleratie in huis. De stijfheid rond het bottom bracket maakt dat de fiets echt wel vooruit wilt.

De 45 millimeter brede Goodyear Connector banden passen prima bij het algemene karakter. Ze dempen zowat alle oneffenheden, bieden veel vertrouwen en zijn niet vies van een paar technische passages. De wielen zijn stevig en strak met een erg degelijke kwaliteit. Om nog niet van de looks te spreken, een mooie meerwaarde voor je fiets.

De Shimano GRX-groep functioneert voortreffelijk. Vorig jaar merkten we nog dat de toen geteste Sram Force-groep minder snel en stil schakelde dan de Shimano-groep. Die opmerking heeft Isaac ter harte genomen door ons deze keer te voorzien van de GRX-groep. Wat uiteraard wel behouden bleef, is het bottom bracket met schroefdraad. Dat is nu eenmaal veel makkelijker in onderhoud, toch niet onbelangrijk voor een fiets die je voornamelijk offroad gebruikt. 

Toch liever ‘on road’? Geen probleem, monteer andere banden en ga gewoon fietsen. Neen, je zal net de snelste van het pak zijn, daarvoor is de zitpositie te rechtop. Maar als comfortabele ‘gran fondo racer’ is er niets mis met de Isaac Torus Xplore.

De Isaac Torus Xplore is een erg veelzijdige en multi-inzetbare gravelbike. Hij is niet overdreven zwaar, is erg comfortabel en biedt voldoende ruimte voor erg brede banden. De aero-looks en de prachtige kleur maken er een gesmaakte verschijning van. Het is een gravelbike die allemansvriend kan worden. En dankzij de configurator kan je bovendien de fiets naar eigen smaak en budget samenstellen.