Deel dit artikel:

100% Getest: herstelshakes

Wie voor het schap met sportvoeding staat, ziet niet alleen energieproducten, maar ook herstelproducten. De redactie Grinta! testte een aantal recovery shakes. Uiteraard blijft smaak voor iedereen persoonlijk.

Sanas Carbomix Recovery Shake

Ik leerde de Belgische sportvoedingproducent Sanas pas echt kennen toen het twee jaar geleden op ons evenement Op Koers! in Gent – een evenement dat dit jaar overigens opnieuw zal plaatsvinden op zondag 10 oktober maar daarover later meer – duiding kwam geven bij een aantal van zijn producten. Het bedrijf uit Drongen is reeds drie decennia bezig met producten te ontwikkelen voor (top)sporters en dit op wetenschappelijke basis. Sanas is overigens al enkele jaren partner van het wielerteam Lotto-Soudal. Persoonlijk neem ik pas mijn toevlucht tot een kwalitatieve recuperatiedrank wanneer de trainingsarbeid nadrukkelijk verhoogt en wanneer ik meerdere dagen na elkaar op de fiets zit. Dan is het écht wel aangewezen om beroep te doen op een recovery shake. Op deze Carbomix van Sanas deed ik deze zomer een beroep, net omdat ik het voorrecht had om 22 (!) dagen na elkaar in de Italiaanse cols te mogen fietsen. Tweeëntwintig dagen is lang en een goed herstel was telkens gewenst. Door voldoende rust in te bouwen maar ook door de reserves aan te vullen. Zo gezegd, zo gedaan.

Mag het smaken? Ja, dat mag!

Carbomix bestaat uit een combinatie van hoogwaardige koolhydraten en eiwitten en die zich 70 tot 30 verhouden. De maltodextrine, fructose en dextrose zorgen voor de snelle aanvulling van de energietank. De hoogwaardige whey proteïnen – ik ben geen kenner maar het gaat om lactalbumine en lactoglobuline – zorgen voor een versneld herstel van de beschadigde spiervezels. Alle aminozuren zijn aanwezig in een hoge en uitgebalanceerde concentratie, meldt Sanas op zijn website. We willen het best geloven want deze shake bleek een absolute meevaller. En geloof me: dat heb ik met recupshakes nog maar zelden gehad.

Carbomix kwam in een grote pot van 1 kg poeder. Bij een halve bidon van 250 ml water of melk – suggestie: kies voor water, het geheel is zoet genoeg – meng je dan 3 afgestreken doseerlepels Carbomix. Ik proefde de vanillesmaak maar je hebt ook banaan, chocolade of aardbei als smaakvarianten. “Een shake moet slecht smaken, dan pas weet je dat het een goeie is”, is doorgaans de teneur. Welnu, deze recuperatiedrank smaakt dus wél lekker. Is het daarom een slechte? Sta me toe het tegendeel te beweren. De shake is lekker, verteert goed en doet wat ze moet doen: het herstel bevorderen. (FRB)

+ Wetenschappelijk onderbouwd en ontwikkeld
+ Smaak
+ Verteerbaarheid
+ Werking

Adviesprijs: 23,14 euro

Ga voor meer informatie naar de website

6D Recovery Shake

Als partner van Deceuninck- Quick-step Cycling team heeft dit merk zich de afgelopen jaren gemanifesteerd tussen de sportvoedingsfabrikanten die al jaren bestaan. Met recht en reden want alle producten worden wetenschappelijk ontwikkeld door professor. Dr Peter Hespel. Deze Recovery shake is verkrijgbaar in drie smaken: aardbei, chocolade en vanille. Wij gingen aan de slag met de chocolade en aardbei smaak en moeten zeggen dat deze beide makkelijk binnen gaan. De recovery shake heeft een 2:1 verhouding koolhydraat-eiwit en los makkelijk op in de shaker. 6D heeft ook nog de specifiekere Whey Protein en Night Protein in hun gamma zitten, maar deze reocvery kan beschouwd worden als de beste recovery om de koolhydraatreserves in de spieren terug op te bouwen na een intensieve training of wedstrijd.

Lekker en voorzien van elektrolyten

6D recovery shake is verkijgbaar in een pot van 1 kilogram, voldoende voor mistens 10 recovery shakes. Er wordt aanbevolen om drie maatschepjes per 300 ml te gebruiken. Wij hebben de shake zowel met melk als water geprobeerd. Beide zijn zeer aangenaam om drinken. Persoonlijk vonden we deze met melk iets voller smaken en voor wie geen problemen heeft om melk te verteren zal dit de voorkeur krijgen. Gebruik de recovery binnen de 30 minuten na de inspanning en maak optimaal gebruik van de extra elektrolyten die toegevoegd werden. Deze aanvulling is van belang voor het hertselproces en zorgt ervoor dat het vochtverlies ook meteen opgevangen wordt. Wat ons betreft is deze recovery zeker geen opgave om te drinken na je sport. Lekker van smaak en voorzien van de nodige bouwstoffen om optimaal te recupereren.

+ Zowel met mel als water te gebruiken
+ Lost goed op
+ Volle smaak

– Niet veganistisch, daarvoor moet je de vegan protein kopen

Adviesprijs: 24,99 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website

SIS REGO Rapid Recovery

Binnen het gamma van het Britse merk Sciense in Sport (SIS) is de REGO Rapid Recovery de meest complete hersteldrank. De REGO Rapid Recovery komt er in vier smaken: chocolade, vanille, aardbei. Afhankelijk van hoe frequent je beroep doet op een recovery shake, koop je een grotere of kleinere pot van 500 gram, 1 kilogram of 1,6 kilogram. Deze zijn respectievelijk goed voor 10, 20 en 32 porties. Naast zo’n 23 gram koolhydraten en 20 gram proteïnen bevat een portie, goed voor 184 calorieën, ook nog elektrolyten, vitamines en mineralen.

Geen melk, wel vlot verteerbaar

In tegenstelling tot andere recuperatiedranken, mag je de REGO Rapid Recovery van SIS niet mengen met melk. Een tegenvaller voor wie van een vollere smaak houdt, maar een must om het product optimaal te laten werken. Gebruik binnen de dertig minuten na de inspanning is, net zoals bij nagenoeg alle recovery shakes, vereist. Geen dikke textuur en dus gaat de REGO Rapid Recovery shake vlot naar binnen. Doordat één portie gemengd dient te worden met 500 ml water, moet je best veel drinken. De smaak, in ons geval chocolade, is wat aan de fletse kant. Daar staat wel tegenover dat de REGO Rapid Recovery vlot en snel verteert. In grotere hoeveelheden is de REGO Rapid Recovery van SIS merkelijk goedkoper. Voor de grootste pot met 32 porties, betaal je 60 euro. Dat komt neer op 1,88 euro per shake. De kleinste versie met tien porties kost 25 euro. Maak zelf gerust de rekensom.

+ Drinkt heel vlot In vier verschillende smaken verkrijgbaar
+ Geschikt voor gluten- en lactoseintolerantie én vegetariërs

– Een dosis is te nemen met 500ml water, wat best veel is
– Niet met melk te gebruiken, wat een minder volle smaak geeft

Adviesprijs: 25,00 euro (500 gram), 42 euro (1 kilogram), 60 euro (1,6 kilogram)

  • Ga voor meer informatie naar de website

3Action Recovery Shake

De Recovery Shake van 3Action is een klassieker in de wereld van duursport. De hersteldrank die vroeger gekend stond als ‘Muscle Constructor’ is een eiwitrijke drank voor spierherstel en –opbouw en het aanvullen van de energiereserves. De in België geproduceerde sportdrank kan bij het ontbijt en/of avondeten gedronken worden, of in het eerste half uur na een inspanning. De Recovery Shake van 3Action is er in de smaken vanille en chocolade en is verkrijgbaar in potten van 500 gram of in losse zakjes per portie van 40 gram.

Lekker, echt lekker

Bij 3Action schrijven ze voor dat de twee maatschepjes poeder opgelost kunnen worden in 250 ml water of melk. Uiteraard is smaak steeds iets erg persoonlijk, maar met melk geeft deze shake een vollere en natuurlijkere smaak dan wanneer hij met water gemengd wordt. Het innemen van de shake na een zware training voelt allerminst aan als een verplicht nummertje, omdat deze shake, die we mochten proberen in de smaak chocolade, echt lekker smaakt. Een portie hersteldrank bevat zo’n 160 calorieën. Die energie wordt geleverd door 21 gram koolhydraten, waarvan bijna 17 gram suiker en 11 gram eiwitten. Dat maakt dat deze drank vooral geschikt is wanneer je energievoorraad opnieuw aangevuld moet worden na een zware inspanning.

+ Topper op vlak van smaak, gaat vlot binnen
+ Ook in de portemonnee valt deze recovery shake best mee, net zoals nagenoeg het ganse gamma van 3Action

– Rijk aan suikers en koolhydraten, wat goed is voor herstel, maar waardoor je waakzaam moet zijn voor de calorie-inname

Adviesprijs: 23,50 euro (500 gram)

  • Ga voor meer informatie naar de website

3 Action Protein oats on the go

Nieuw in het gamma bij 3Action zijn de Protein Oats ‘on the go’. Geen hersteldrank, maar wel een havermoutsnack die rijk is aan proteïnen. De Protein Oats bestaat voornamelijk uit havermout en eiwitten. Een portie bevat 21 gram eiwitten, slechts 2,6 gram vet en zo goed als geen suiker. De Protein Oats zijn dus de ideale snack voor tussendoor of als ontbijt. Met keuze uit chocolade, vanille of rode vruchten vind je zeker iets naar je zin.

Handig en snel

Een portie Protein Oats van 90 gram wordt bereid met 100 à 150 ml water of melk. Twee minuten roeren en nog een paar minuten laten aandikken, en je snack of ontbijt is klaar. Het bekertje is handig om mee te nemen naar je werk of om nog wat energie te tanken voor een lange fietsrit op verplaatsing. Je moet alleen zien dat je melk of water en een vork of lepel binnen handbereik hebt. Een portie levert 320 kcal, waaronder 62,4 gram koolhydraten. Een ideale basis om te vertrekken voor een trainingsrit. Als we dan toch op zoek moeten naar een negatief punt, komen we uit bij de plastic wegwerpverpakking waar mogelijks ook meer duurzame alternatieven voor bestaan. Wat niet is, kan nog komen.

+ Handig om mee te nemen
+ Overal snel klaar te maken

– Jammer van de plastic wegwerpverpakking

Adviesprijs: 3,55 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website

226ers Recovery Drink

226ers is al enkele jaren vrij bekend bij triatleten en begint sinds het partnership met Team Movistar ook in het wielrennen voet aan grond te krijgen. De 226ers Recovery drink is verkrijgbaar in maar liefst vijf verschillende smaken: aardbei, vannile koffie, watermeloen, yoghurt of chocolade. Keuze genoeg dus bij deze Spaanse sportvoedingsfabrikant. Naast zoveel smaken heeft het merk ook verschillende verpakkingsmogelijkheden. Naar gelang je gebruik van recovery shakes heb je de mogelijkheid om voor de 500 gram of de 1 kilogram verpakking te gaan. Dat is nog niet alles, er zijn ook monodosis verpakkingen die makkelijk te gebruiken zijn op een fietsvakantie.

Volwaardige recovery

226ers recovery drink wordt aangeraden om per 50 gram te gebruiken op 500 ml. Bij voorkeur met water. Wij hebben dit opgevolgd en kunnen bevestigen dat deze recovery met water een goede oplosbaarheid heeft en een aangename smaak. Uiteraard valt er over smaken te twisten, maar wat ons betreft is deze niet te zoet en heeft hij toch een volle smaak. Per portie van 50 gram neem je zo’n 192 kcal binnen. Daarin 20 gram koolhydraten en maar liefst 22 gram eiwitten. Een perfecte hersteldrank dus voor intensievere trainingen. De 226ers recovery drink bevat minder dan 2 gram suiker per dosis en is gluten vrij en dus geschikt voor vegetariërs.

+ Goed verteerbaar Veel keuze in smaak
+ Mengt goed

– Enkel online verkrijgbaar
– Nog een onbekender merk

Adviesprijs: 25,95 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website

Powerbar Recovery Max

Jarenlang was Powerbar de offciële sponsor van de Tour de France. Hun avontuur begon toen een Canadees op zoek ging naar een energiereep. Nu 30 jaar later is het merk uitgegroeid tot een van de grootste sportvoedingsfabrikanten ter wereld. Een uitgebreid gamma biedt voor ieder wat wils. De Powerbar Recovery Max is hun meest complete recovery drink die 10 gram eiwitten en 20 gram koolhydraten levert per portie. Verkrijgbaar in framboos en chocolade smaak.

Kleine shake

Deze Powerbar Recovery Max wordt aangeraden om met 125 ml water te gebruiken. In vergelijking met andere recovery shakes is dit een relatief kleine shake. Wellicht is dit voor veel sporters een makkelijker in te nemen hoeveelheid na een zware inspanning. Wat ons betreft mocht dit wel wat meer zijn. Zelf heb ik weinig problemen met het innemen van een recovery shake na de training en dan is 125 ml vrij weinig en wil je meer. Uiteraard kan je voor twee porties in één gaan. Dan heb je natuurlijk wel meteen 329 kcal binnen en moet je opletten voor extra calorieën die je nog inneemt nadien.

+ Lekkere smaak die niet zwaar valt op de maag
+ Kan ook in kleine shake gedronken worden

– Dubbele portie levert extra kcal

Adviesprijs: 33,95 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website

4 Gold Recovery

Met ambassadeurs Mathieu Van Der Poel en Alberto Contador heeft 4Gold de laatste jaren aan naamsbekendheid gewonnen. De producten zijn ontwikkeld op wetenschappelijke basis en zijn uitgebreid getest door topsporters. De recovery die ze op de markt gebracht hebben is een buitenbeentje in de shakes die we onderworpen hebben aan een test. Naast de recovery die wij uitgetest hebben heeft 4Gold ook nog de Nutrigenic en de Whey recovery in hun gamma. De recovery is verkijgbaar in twee smaken (vers fruit en koffie) en in 1 kilogram verpakking.

Lekker anders

De 4Gold recovery is een buitenbeentje in onze selectie recovery shakes. Met een koffiesmaak heeft 4Gold iets anders te bieden dan de meeste andere fabrikanten en ook de samenstelling is ietwat anders. Deze op planten gebaseerde hersteldrank bevat per portie 334,20 kcal waarvan maar liefst 73,73 koolhydraten die allemaal suikers zijn en 21, 97 eiwitten. Toch is deze recovery makkelijk verteerbaar. Je kiest zelf de hoeveelheid die je gaat gebruiken. Per uur training kan je 1 doseerlepel toevoegen tot maximumaal 4 doseerlepels en 750 ml. Je kan dus zelf bepalen hoe je deze recovery wil gaan gebruiken. Lekker handig om deze revovery in te zetten bij welke training dan ook.

+ Verschillende dosissen mogelijk
+ Plantaardige formule
+ Makkelijk verteerbaar

– Prijs

Adviesprijs: 65 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website

ENERVIT Recovery drink – Orange Flavour

Deze Recovery drink van het Italiaanse Enervit bevat alles om na een inspanning de tekorten die je door de training of wedstrijd opstapelde terug aan te vullen, een mix van koolhydraten, eiwitten, zouten en aminozuren. Bovendien bevat het nog een aantal vitamines die extra bijdragen aan het verminderen van de vermoeidheid en bevorderen van het herstel.

Handig op reis

De recovery drink is in te nemen binnen het halfuur na de inspanning voor een optimale werking. De zakjes van 50gr zijn zeer gemakkelijk in gebruik qua dosering, gewoon 1 zakje in 350ml water. Deze zakjes zijn ook ideaal om mee te nemen op een korte fietsvakantie of bijvoorbeeld naar een granfondo, je hoeft in je bagage niet de hele grote pot mee te nemen maar enkel de zakjes die je denkt nodig te hebben.

+ Zakjes zeer handig qua dosering.
+ Gemakkelijk te bereiden

– Niet voor mensen met lactose- of glutenintolerantie.

Adviesprijs : Pot van 400gr. – 19,00 euro
                      Zakje van 50gr. – 2,90 euro

Ga voor meer informatie naar de website

Gerelateerde artikels