Deel dit artikel:

100% Getest: Helmmutsen en hoofdbanden

Koude is geen reden om niet te fietsen. Hou er wel rekening mee dat het lichaam veel warmte verlies via het hoofd. Zeker bij lange ritten is het raadzaam om onder de helm een muts te dragen. De helm vervangen door een muts is natuurlijk geen optie. Wij testten een zestal hoofddeksels waarmee je warm en veilig op pad kan.

Vaude Bike Warm Cap

De fleece helmmuts van het bergsportmerk Vaude heeft heel wat troeven. Ze weegt amper 25 gram en is relatief dun maar biedt toch voldoende bescherming tegen de koude, zelfs bij vriestemperaturen. Door de ergonomische snit bedekt ze de oren en de platte naden drukken nergens, ook niet wanneer je je helm strak vastgespt. Mits je de juiste maat hebt gekozen, voel je de muts nauwelijks zitten. De Warm Cap is verkrijgbaar in vier maten, van XS voor een hoofdomtrek kleiner dan 54 cm, over S (54-56 cm) en M (57-59 cm) tot L (60-62 cm). Geen one size fits all. Die gedifferentieerde maatvoering is uiteraard een voordeel maar vooraf passen is echt wel aangewezen, ook al is de muts vrij elastisch. Zowel een maat te groot als een te klein exemplaar gaan al gauw irriteren.

Klimaatneutraal 

De muts voelt zacht aan en heeft voldoende ademend vermogen. Ze is vervaardigd uit gerecycled polyester, bovendien garandeert Vaude dat de Warm Cap een klimaatneutraal product is. Dat is mooi meegenomen voor de milieubewuste fietser. Met de scherpe adviesprijs is iedereen gebaat. Wie de muts ook zonder helm wil dragen tijdens een winterse wandeling, kan kiezen uit een vijftal kleuren, gaande van neutraal zwart tot fluo geel.

Adviesprijs: € 19

Vaude.com

PLUS

Aangename pasvorm
Licht
Scherpe prijs
Milieuvriendelijk product

MIN

Vooraf passen is noodzakelijk

Kalas X3

Het Tsjechische Kalas Sportswear bestaat al meer dan 25 jaar maar is in onze contreien toch vooral bekend geworden sinds het de renners van Alpecin – Deceuninck van textiel voorziet. In het brede gamma zit één helmmuts. De X3, want daar gaat het over, is een no nonsense wintermuts aan een eerlijke prijs. Ze is warm en isoleert prima, de zachte, dikke roubaix stof beschermt perfect bij de laagste temperaturen. Dat is meteen ook het nadeel, het ademend vermogen kon beter waardoor je na een uurtje gaat zweten, tenzij de temperaturen fors onder nul blijven of je de inspanningen beperkt tot rustig peddelen. 

One size fits all?

De snit van de X3 bedekt de oren en de naden voelen nergens hinderlijk aan. De muts is vrij elastisch en wordt daarom slechts in één maat aangeboden. One size fits all? Niet helemaal. Voor de overgrote meerderheid van de fietsers zal de X3 prettig zitten. Wie een grotere dan gemiddelde schedelomtrek heeft of voorzien is van een weelderige haarbos, zou zeker gebaat zijn met een maatje extra. De muts is enkel verkrijgbaar in het zwart en is voorzien van enkele reflecterende elementen. Aangezien die verstopt zitten onder de helm komen ze enkel van pas bij het wandelen of joggen.

Adviesprijs: € 19,90

Kalas.be

PLUS

Warm, ook bij heel lage temperaturen
Voelt zacht aan
Beschermt oren
Eerlijke prijs

MIN

Weinig ademend vermogen
Niet voor grotere schedelomtrek

Vermarc Skullcap Roubaix

De skullcap van Vermarc is onmiskenbaar een helmmuts en geen vrijetijdshoofddeksel. De snit is louter functioneel en daardoor minder geschikt om te dragen bij het wandelen of het joggen. Dat hoeft ook niet zolang de cap doet wat ze hoort te doen: tijdens het fietsen het hoofd beschermen tegen de koude. Bij milde wintertemperaturen is dat zeker het geval, de dunne roubaix stof isoleert genoeg om koudeprikken boven het vriespunt te neutraliseren. De muts zit luchtig, is vrij licht en ademt voldoende waardoor je niet te snel gaat zweten. Bij extreem lage temperaturen dringt de koude na een tijdje wel door.

Kantje boordje

Over de pasvorm kunnen we minder eenduidig zijn. Hier verschilt de appreciatie sterk van persoon tot persoon. De Skullcap wordt namelijk slechts in één maat aangeboden, een elastieken naad zorgt ervoor dat de muts bij iedereen aansluit. Of beter, zou moeten aansluiten. Dat is niet altijd het geval. Afhankelijk van de helm, de vorm van het hoofd of de omvang van het kapsel kan het oordeel sterk verschillen. Soms zit de muts als gegoten, nu en dan loopt de boord deels over de oren, wat als hinderlijk kan worden ervaren. Dit impliceert meteen dat de oren niet bij iedereen helemaal bedekt zijn. De mogelijkheid bestaat ook dat de naad vooraan door de helm onaangenaam in het voorhoofd wordt gedrukt of achteraan, in de hals, minder goed aansluit.

De Skullcap is zonder meer een prima basic muts voor droge, niet al te strenge winterdagen. Mits de pasvorm voldoet. Vooraf passen, mét helm, is echt wel een must.

Adviesprijs: € 17,70

Vermarcsport.com

PLUS

Licht en ademend
Correcte prijs
Geschikt voor milde winterdagen

MIN

Pasvorm niet voor iedereen geschikt
Naden kunnen hinderlijk aanvoelen

Bontrager Windshell Skull Cap

Bontrager is de fabrikant van fietsaccessoires en -onderdelen die we associëren met het fietsmerk Trek. Ook de helmen zijn genoegzaam bekend, in tegenstelling tot het eerder beperkte aanbod helmmutsen en caps.

De Windshell Skull Cap is een prettig aanvoelende muts voor de koudere dagen van het jaar. Het voorhoofd en de oren worden beschermd door een dubbele laag winddicht, thermisch materiaal. Bovenop het hoofd zorgt de enkele laag voor net voldoende ventilatie en voorkomt ze oververhitting. De snit is aangenaam diep in de hals en over de oren, de zachte naden komen bij de meeste helmen nergens in conflict met het binnenwerk of de padding.

De Windshell Skull Cap komt in één kleur – zwart – en één maat. De afwerking is uitstekend en ook na meerdere wasbeurten valt nauwelijks slijtage vast te stellen. De kwaliteit staat buiten kijf ondanks de scherpe prijs.

Minpuntjes?

Door de minder strakke pasvorm, zeker bij de oren, heeft ze geen gestroomlijnde uitstraling. Wie zweert bij een aero look vindt deze Skull Cap vast te casual. De muts is ook geschikt bij andere buitenactiviteiten maar beschermt niet tegen neerslag.

Adviesprijs: € 19,99

https://www.trekbikes.com/us/en_US/bontrager/

PLUS

Kwaliteitsvolle afwerking
Aangename pasvorm
Voldoende ventilatie
Scherpe prijs

MIN

Niet waterproof
Minder sportieve look

Assos Winter Cap

De Assos Winter cap is een atypische helmmuts in deze lijst. Eigenlijk is de winter cap een hoofdband. Lekker handig om te dragen of om mee te nemen en te dragen na een koffiestop. Het grote verschil met traditionele helmmutsen zit hem in de opening bovenaan de hoofdband. Deze opening zorgt dan weer voor extra koeling zodat je niet oververhit geraakt.

Kwaliteit

Zoals we gewend zijn van Assos is ook deze hoofdband van zeer goede kwaliteit. De winter cap  biedt optimale bescherming tegen de koude winterdagen en is eigenlijk onmisbaar in de garderobe van elke fietser. De band is voldoende ademend en makkelijk te combineren met een helm. De hoofdband bestaat uit twee lagen en beschermt het voorhoofd tegen de koude. Winddicht is de cap echter niet. De hoofdband heeft geen naden en is verkrijgbaar in twee maten. Maat I voor personen met een hoofdomtrek van 51-58 cm en Maat II voor personen met een hoofdomtrek van 59-63 cm. De winter cap is zeer aangenaam om dragen, vrij dun, maar zoals al aangegeven toch warm genoeg bij winterse temperaturen. (TB)

Adviesprijs: € 45

https://www.assos.com

PLUS

Goede fit in combinatie met helm
Biedt toch wat koeling
Mooie afwerking

MIN

Niet winddicht

Alé Earband

De naam zegt het zelf, ook de Alé Earband is geen muts. Het is een elastische hoofdband die het voorhoofd beschermt bij fris weer. De band is voldoende breed en aan de binnenzijde afgewerkt in fleece, wat het draagcomfort ten goede komt. De pasvorm voorziet voldoende stof om ook de oren helemaal te bedekken. Ongeacht de schedelomtrek of het kapsel past de band netjes aan zonder te hinderen. One size fits all.

Tussenseizoenen

De fabrikant stelt zelf dat de hoofdband kan gedragen worden bij temperaturen van nul tot achttien graden. Die vork is misschien iets te optimistisch. Aangezien hij het schedeldak niet isoleert, is de band inderdaad ongeschikt bij vriesweer en anderzijds kan je je ook vragen stellen bij het nut van oorbedekking bij temperaturen boven de acht à tien graden. Ons leek de Alé earband vooral zinvol tijdens de eerste kille uurtjes van wat langere ritten. Zodra de temperaturen oplopen kan de band makkelijk worden opgeborgen in een achterzakje waar hij nauwelijks plaats inneemt. Kortom, een prettig accessoire in de herfst en de lente, minder nuttig bij guur weer. De band is verkrijgbaar in drie kleuren.

Richtprijs: € 13,99

Alecycling.com

PLUS

Aangename pasvorm
One size fits all
Compact product
Correcte prijs

MIN

Niet geschikt bij guur weer

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE