Deel dit artikel:

100% Getest: Giro Solara II

139,99 euro moeten de Giro Solara II dameskoersschoenen kosten en voor dat bedrag verwacht je een schoen van ‘gemiddelde’ kwaliteit. Kaat Debusscher stelde vast dat de Giro’s een eind boven het gemiddelde presteren.

Giro gebruikt voor de budgetvriendelijke Solara II schoenen dezelfde damesleest als die van hun premium schoenen, het grootste verschil tussen de schoenen situeert zich ter hoogte van de zool. Geen carbon voor de Solara II, wel een Zytel nylon zool van bij DuPont. Voor een maatje 39 claimt Giro een gewicht van 270 gram en de schoenen zijn verkrijgbaar in wit en zwart. De Aegis inlegzool is antibacterieel zodat de schoenen fris en geurvrij moeten blijven.

Dit zijn Kaats bevindingen:

“Ik heb een hoop fietsschoenen, maar het zijn allemaal mannenmodellen. Toen ik begon te fietsen waren damesspecifieke fietsschoenen zo goed als onbestaande, zeker als je met klikpedalen wou rijden. Vermits ik vrij smalle voeten heb wou ik wel eens weten of een damesmodel beter paste, al vind ik dat m’n eigen schoenen als gegoten zitten. Bij de eerste aanblik vond ik de Giro Solara II schoenen wel heel erg wit. En de terugkeer naar een combinatie van twee klittenbanden met een ratelsluiting vond ik wel boeiend, net zoals de terugkeer naar schoenen met kunststof zolen in plaats van carbon. Hou bij de Giro’s rekening met een heel krappe maatvoering want de schoen in maatje 40 zat mij wel heel strak.

Het was zoals reeds gezegd jaren geleden dat ik een schoen met een nylon in plaats van een carbon zool aan m’n voeten had en verwachtte me aan vrij veel flex. Daar was niets van aan: als ik m’n fiets aanspoorde werd de kracht netjes overgebracht naar de trappers. Dit zijn verre van slappe noedels. De schoen is vrij nauw en sluit heel goed aan, ook al krijg je bij dit model niet de keuze uit verschillende inlegzolen zoals bij de duurdere Giro schoenen wel het geval is. Toch voelt de voorkant vrij ruim aan, tenzij je tenen als Shrek hebt.

De wat ouderwets aanvoelende ratelsluiting staat toe de Giro’s tot op de millimeter juist aan te spannen. De hielkap is smal en comfortabel en zorgt ervoor dat je hiel geen ogenblik naar boven glipt. Van drukpunten was geen sprake, al kan dat deels te wijten zijn geweest aan de milde temperaturen.

Na m’n eerste rit heb ik hun prijs opgezocht en het moet gezegd: ze zijn goedkoper dan ze aanvoelen. Dit is duidelijk een schoen gericht op de iets serieuzere fietsster die niet enkel haar tweewieler van stal haalt op zondag en dan nog enkel als het niet gaat regenen.

Ik heb deze schoenen getest bij temperaturen tussen 1 en 12°C en ik heb geen moment koude tenen gehad. Ik vrees dat zich dat echter zal vertalen in zweetpoten van jewelste bij temperaturen hoger dan pakweg 25°. Gelukkig wonen we in België en niet in de tropen.

De synthetisch aanvoelende bovenkant is vrij dik en stijf. Ik had de buckle tijdens m’n eerste rit vrij hard aangespannen en dat zorgde er voor dat de bovenkant van de schoen iets of wat oncomfortabel tegen m’n enkel aan schuurde. Eén klikje minder bracht soelaas en na enkele ritten werd de bovenkant van de schoen iets soepeler. De antislip-blokjes onderaan de hak zijn niet vervangbaar wanneer ze weggesleten zijn, wat zonde is. Voor een plaspauze moeten vrouwen verder wandelen dan mannen, die meestal genoegen nemen met de eerste de beste boom. De blokjes op onze schoenen verslijten dus sneller.

Slotconclusie? Mocht ik niet al elvendertig paar fietsschoenen hebben en geen fortuin willen uitgeven aan nieuwe, dan zou de Giro Solara II zeker in beeld komen. Dit is een geweldige all-round schoen die schittert in al zijn eenvoud.

Het volledige Giro-gamma vind je hier.