Deel dit artikel:

100% Getest: FLR Defender MTB

Zou je jezelf eerder omschrijven als een koukleum, maar ben je het gedoe met overschoenen beu? Dan zijn winterschoenen een uitstekende optie. Wij konden de FLR Defender MTB testen.

FLR is zeker niet het bekendste fietsschoenenmerk, maar het heeft wel een uitgebreid gamma dat in België en Nederland wordt verdeeld via Kruitbosch. Wij kregen de Defender MTB toegestuurd, een robuuste winterschoen die compatibel is met mountainbikepedalen. Even SPD-plaatjes op schroeven en we konden dus op pad. Er is trouwens ook een Road-versie.

Bij het instappen merk je al hoe heerlijk zacht de binnenkant van de schoen is. Het warme fleece en de EcoStar-isolatielaag doen daar goed hun werk. Je maakt de schoen vast rond je voet door een trekvetersysteem dat daarna wordt afgeschermd door een flap met velcrosluiting. Rond de enkel zit een pijp uit neopreen die je met velcro dicht kan trekken.

Onze tester heeft eerder brede voeten, waardoor de flap misschien net wat minder goed zijn werk kan doen, zodat er af en toe toch water binnen sijpelde. Dat bleef echter beperkt. Uiteraard rollen er ook van bovenaf druppels binnen als je echt door een plensbui fietst en geen aangepaste regenbroek hebt die ter hoogte van de enkel over de schoen gaat, maar ook hier bleek de velcrosluiting beter zijn werk te doen dan verhoopt. Kortom, zoals de meeste systemen beschermen ze goed tegen opspattend water, maar kunnen ze in een hevige regenbui niet alle vocht buiten houden. Op droge dagen en in vriestemperaturen kwamen ze trouwens uitstekend tot hun recht.

In tegenstelling tot sommige andere betaalbare modellen vonden we de zool voldoende stijf en efficiënt, want we kregen geen last van drukpunten – iets dat kan voorvallen als de zool te flexibel is. Let wel, ze zijn niet zo stijf als een goede carbon zool, maar voor dit type schoen is dat ook niet nodig. De FLR’s bleken ook aangenaam om mee te stappen naast de fiets, al kan het geen kwaad om de twee spikes te monteren ter hoogte van de tenen, zodat je ook grip hebt in de zachte ondergrond.

FLR heeft geen franjes toegevoegd aan deze functionele schoen, maar de robuuste looks en materialen zijn wel gekozen in functie van hun taak, zoals het hoort. De maatvoering komt overigens overeen met de meeste andere mountainbikeschoenen, zoals van Shimano, Specialized en Bontrager.

Adviesprijs: 119,95 euro.