Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: fietsbrillen

De laatste jaren krijgen sportbrillen meer en meer aandacht. Niet alleen vanwege de functionaliteit, maar ook vanwege de in het oog springende designs. De redactie van Grinta! testte een reeks kwalitatieve sportbrillen.

Oakley Sutro

Toen de Sutro in het wielerpeloton raakte geïntroduceerd – Egan Bernal was vorig jaar één van die gangmakers – was de feedback veelal: te grote, zelfs buitenproportionele bril. En toch, toch werd de Sutro een bestseller. Fietsbrillen met grote glazenpartijen liggen tegenwoordig nu eenmaal goed in de markt. Het was even wennen maar wij vinden ‘m best wel stijlvol. Al valt over smaken en kleuren niet te twisten. Oakley heeft overigens ook een kleinere Sutro voor iets kleinere gezichten.

Groot, groter, grootst

Oakley heeft een patent op het lanceren van iconische modellen. Met de Sutro zetten ze andermaal het een en ander in beweging. Het is een bril die het midden houdt tussen sportief en lifestyle gebruik. Twee vliegen in één klap, zeg maar. Als pure sportbril doet ie alles wat je kan verlangen: hij is licht, beschermt je ogen volledig en beperkt nergens je blikveld. De Prizm Road-glazen zijn hoogkwalitatief. Aandampen doen de glazen niet of nauwelijks. Als we dan toch een minpuntje moeten formuleren, dan is er de ‘klacht’ van een deel van de Sutro-gebruikers dat de bril niet echt vast zit en zelfs durft af te vallen bij bruuske bewegingen of wanneer de wind vrij spel heeft. Dat wordt tegenwoordig verholpen door het aanbrengen van rubbertjes op de brilpootjes.

+ Breed gezichtsveld
+ Prizm Road-lens
+ Coolheidsfactor
+ Prijs

Niet voor elk hoofd: grote montuur/glazen
In sommige gevallen: riscio om bril te ‘verliezen’

Adviesprijs: vanaf 125 euro
www.oakley.com

100% Glendale

De snelheid waarmee het Amerikaanse brillenmerk 100% terrein trachtte te winnen in de markt van de fietsbrillen, is ongezien. Mede dankzij ambassadeurs als Peter Sagan en Mathieu van der Poel ging het de voorbije jaren hard voor de Amerikanen. De brillencollectie werd in de loop der jaren fors uitgebreid. Over de Hypercraft zijn we in Grinta! 80 al bijzonder lovend geweest, de Glendale is dan weer een buitenbeentje dat we nog niet aan bod lieten komen.

Durf anders te zijn

‘Groot, groter, grootst’ is ook bij dit exemplaar een zinnetje dat we kunnen bovenhalen. Het vizier van de Glendale is groot, de structuur van de bril is bijzonder en opvallend. Door de wat alternatieve vorm van het montuur (en de al even ongebruikelijke maar wel flatterende kleurtjes: de onze kwam in Soft Tact Bordeaux) zou je de Glendale eerder op de neus van gravelrijders verwachten. Toch zagen we er Mathieu van der Poel al vaak mee aan het werk. De bril zit comfortabel en het montuur voelt stevig en duurzaam aan. Heb je het gevoel dat de bril niet meteen perfect rond je slaap zit, dan kan je de rubberen brilpootjes wat kneden in hun juiste vorm. De Soft Bronze lens laat 17% licht door en doet wat ze moet doen, al schrijven we de HiPER-lenzen van 100% iets hoger aan. Opvallend aan de onderzijde van de glazen is een soort gaas met ventilatiegaatjes: die moeten voorkomen dat de glazen aandampen. Wordt gleverd in een mooie case.

+ Breed gezichtsveld
+ Hoog ‘dare to be different’-gehalte

Prijs
Niet voor elk hoofd: grote montuur/glazen

Adviesprijs: 190 euro
www.100percent.com

Alba Optics Stratos Ghost

Brillen zijn eyecatchers, of ‘kunnen’ dat zijn. Van cruciaal belang voor elke fabrikant van fietsbrillen is de ontwikkeling en het behoud van een eigen identiteit. Als er één ding is dat je Alba Optics niet kan verwijten, dan is het een gebrek aan eigen DNA. Een Alba herken je onmiddellijk. Bij de Delta, met dank aan de brilpootjes, was dat al zeer uitgesproken, de Stratos Ghost hoeft niet veel onder te doen.

Aanpasbare brilpootjes

Het eerste wat opvalt wanneer je de Stratos in de handen neemt, is het ‘gekraak’ van het montuur. Het voelt op die manier allemaal wat plasticachtig aan. Niet dat dit verder een probleem geeft en niet dat we daarmee de kwaliteit van de bril in twijfel willen trekken, maar toch is het ergens wel jammer. De Stratos Ghost is werkelijk ve-der-licht en zijn glas – uit één stuk, zonder montuur – is van hoge kwaliteit. Geen speld is daar tussen te krijgen. Centraal in het glas is een gleufje voorzien om aandamping te vermijden. De brilpootjes zijn verstelbaar wat wel een leuk detail is en ook nuttig is – wegens: niet elk hoofd is gelijk en dus verhoogt deze ingreep de ‘fit’. Brildragers kunnen er nog de optical clip van Alba Optics bijkopen (ca. 60 euro) en op die manier ook genieten van deze bril, al ziet zo’n clip-on (en zeker niet als het er een is met zwart frame, zoals bij Alba) er niet bepaald esthetisch uit, het moet gezegd. Wie een uitgesproken fietsbril wil van Italiaanse makelij en die nog niet door jan en alleman wordt gedragen, is bij de Stratos aan het juiste adres.

+ Gewicht
+ Kwaliteit glazen
+ Uitgesproken design
+ Verstelbare brilpootjes

Plasticachtig gevoel
Prijs

Adviesprijs: 179 euro
www.albaoptics.cc

KOO Open Cube

De brillen van het Italiaanse KOO heb je ongetwijfeld al op de neuzen van Jasper Stuyven, Vincenzo Nibali of wereldkampioen Mads Pedersen gezien. KOO sloot dan ook een sponsordeal met Trek-Segafredo. De wat eigenzinnige brillenfabrikant heeft ook ex-Tourwinnaar Alberto Contador als ambassadeur. Waarom eigenzinnig? Omdat KOO niet meegaat in de tendens van de almaar grotere en massievere fietsbrillen. Wel integendeel: de Open Cube-fietsbril heeft een relatief kleine lens en leunt daarom veel dichter aan bij de fietsbrillen die vijf tot tien jaar terug gangbaar waren. Wil KOO een tegenstroom veroorzaken?

Magie in de pootjes

KOO biedt twee versies aan van de Open Cube: in formaat Small en Medium. Om de simpele reden dat de Italianen vinden dat het te moeilijk is om één bril die iedereen past te maken. Wij deden beroep op een wit/zwart frame met Infrared-lens. Dat glas, geproduceerd bij Zeiss, is makkelijk te wisselen. Er wordt overigens ook een transparante lens meegeleverd in de nette hardcase waarmee je de bril koopt. Er zijn twee neusrubbertjes mogelijk: wat smaller en wat breder. De magie van de Open Cube van KOO zit ‘m echter in de brilpootjes. Enerzijds kan je die inklappen waardoor de bril heel compact weg te leggen is. Anderzijds kan je de pootjes in drie standen in de hoogte verstellen zodat je de beste positie van de bril op je hoofd kan zoeken en vinden. Handige bril die lekker zit en een goede lenskwaliteit aanbiedt maar wel behoorlijk duur.

+ Ingenieuze brilpootjes
+ Pasvorm

Prijs

Adviesprijs: 199 euro
www.kooworld.cc

Rapha Explore

Voor een kleding- en accessoirefabrikant als Rapha is het niet eenvoudig om er ook een sportbrillencollectie op na te houden. Zo nu en dan wisselt dan ook de collectie en dat is met de komst van de nieuwe Explore-brillen weer het geval. De naam suggereert het al een beetje: ‘Explore’, ‘Ontdek’…. Rapha zet de collectie in de markt als een brillencollectie voor offroad-gebruik. Overigens zette Rapha de voorbije zomer een aantal nieuwe modelletjes in de markt: Pro Team Frameless (zonder montuur), Pro Team Full Frame (met montuur) en Classic Glasses (voor de meer casual look).

Storytelling

Wie een brilcase opstuurt waarbij binnenin een citaat van Fausto Coppi staat vermeld, heeft onmiddellijk mijn aandacht. “Only my eyes can show the suffering” zou een quote van de Italiaanse wielerkampioen zijn geweest. Of dat effectief zo is, weten we niet. Hoe dan ook geeft het andermaal blijk van de hang naar storytelling dat Rapha in zijn producten wil steken. Coppi was effectief één van de eerste wielericonen die consequent met zonnebril opdaagde op de koersen. Vaak van het merk Persol. De bruine kleur van het montuur van onze Explore-testbril refereert duidelijk aan de tijd van toen. De Exlplore-bril is overigens in vier kleuruitvoeringen verkrijgbaar. We gebruikten de bril tijdens onze gravelrides van deze zomer en dat beviel meer dan behoorlijk. De bril heeft de klassieke specificaties die elke fietsbril hoort te hebben: brilpootjes die je kan buigen om je slaap, twee types neusstukjes, een lichtgewicht frame, … De glazen zijn oké – een rij gaatjes aan de bovenzijde van het glas verhindert aandamping – maar kunnen vooralsnog niet tippen aan de Prizm Trail-lenzen die Oakley voorziet voor offroad gebruik waarbij zonnige en schaduwrijke partijen elkaar afwisselen.

+ Goede allrounder
+ Mooi, klassiek design (wel sterk aanleunend bij de 100% S2)

Voor offroad gebruik overtuigen de glazen niet

Adviesprijs: 155 euro
www.rapha.cc

Futurum Proformance III P R O Dark Blue

Futurumshop lanceerde net voor de zomervakantie hun nieuwe high end zonnebril. De Futurum (het huismerk van Futurumshop) Proformance P R O is een mooie stijlvolle bril die meegaat met de algemene trend van grotere fietsbrillen. Dit nieuwe model is een mooie opvolger voor de Proformance zonnebrillen die Futurum al in zijn gamma had. Deze P R O versie is een zeer comfortabele bril die me zeker kon bekoren. Of we nu op de baan reden of door de bossen, de lens doet echt zijn werk. De bril ziet er bovendien ook nog heel goed uit en blijft mooi op zijn plaats zitten.

P R O

Photochromic, revo en Oleophobic. Daarvoor staat P R O. De lens is er dus eentje die verkleurt, die een meelaagse coating gekregen heeft om fel zonlicht te filteren en die een behandeling gekregen heeft om ervoor te zorgen dat ze langer proper blijft. Drie vliegen in een klap dus en dat is geen marketing praatje. De lens kon me echt bekoren en ook het frame bewees zijn kwaliteit. De Proformance III P R O is een goed alternatief voor de brillen uit het duurdere segment en heeft alles wat een fietser nodig heeft. Hij ziet er goed uit, lekker licht, comfortabel en een goede pasvorm. De bril komt in een hardcase, met een poetsdoekje en een extra transparante lens. De bril is verkrijgbaar in vier verschillende kleurcombinaties.

+ Zeer goede lens
+ Transparante lens die meegeleverd wordt
+ Zeer comfortabel

Enkel online te verkrijgen

Adviesprijs: 129,99 euro
https://www.futurumshop.nl/futurum/men/sunglasses

Bliz Matrix

Een vrij nieuwe speler op de markt, maar de Zweedse fabrikant van sportbrillen is mooi bezig aan zijn opmars. De brillenmarkt wordt al jaren gedomineerd door enkele merken. Zo af en toe komt er eens een nieuw merk bij en zo ook Bliz. Het Zweedse merk dat sinds 2007 voornamelijk naam maakte in Scandinavië met het maken van skibrillen is sinds enkele jaren zich ook op het wielrennen gaan richten en met een groeiend aantal dealers in Benelux zie je nu ook meer en meer fietsers met deze brillen rondrijden. De Bliz Matrix is een scherp geprijsde bril (adviesverkoopprijs €79,95) die veel te bieden heeft. Hij ziet er goed uit, voelt goed aan en zit ook nog lekker.

Prijs kwaliteit

De Matrix is samen met de Fusion de bril die uitgespeeld wordt als bril voor fietsers. De Matrix is een bril met groot montuur en de lens is enkel bovenaan bevestigd aan het montuur. Het frame zit vrij hoog en staat wat bol. Dat zorgt ervoor dat ons gezichtsveld zeer breed is en dat er een goede ventilatie is. De lens biedt 100% UV- bescherming en laat voldoende licht door. Tegelijk dimt ze voldoende zodat je steeds volledige controle over de fiets kan behouden. De bril zit heel comfortabel want de neusbrug is aanpasbaar. De bril wordt geleverd in een hardcase met een poetsdoekje erbij. Extra lenzen zijn er niet bij, maar die kan je makkelijk bestellen via een dealer of de website. Onze conclusie. Een mooie, comfortabele bril voor zeer scherpe prijs en wara nog groeipotentieel in zit.

+ Ziet er goed uit
+ Breed gezichtsveld
+ Verstelbaar

Voelt iets goedkoper aan
Geen extra lens meteen erbij

Adviesprijs: 79,95 euro
www.bliz.com

NRC XY.Alpe d’Huez – DX

Zeg nu zelf, een bril met de naam van een van de beroemdste beklimmingen van Frankrijk, die moet je toch op je neus gehad hebben? Het Italiaanse NRC heeft in zijn X-lijn meerdere modellen naar bekende cols genoemd. NRC is niet de reus onder de brilmerken maar claimt met zijn Zeiss-lenzen naast de grote spelers te kunnen staan. In ons land is onder meer profrenner Laurens De Vreese ambassadeur.

Opvallend bij de Alpe d’Huez is de asymmetrie. De linkerlens heeft een andere vorm dan de rechterkant. Op zich merk je dat verschil niet als hij op je neus staat, maar je fietsmakkers zullen het wel zien. Een leuk extraatje voor fietsers die net een tikkeltje anders willen zijn. Aan de breedste kant van de lens is een ventilatiegaatje gemaakt tegen aandampen. In de pootjes kan je de logo’s verwijderen zodat je nog meer luchtventilatie krijgt.

Toplens

De Zeiss-lens waarmee NRC werkt is van topkwaliteit. Een helder, scherp beeld bij duister weer en genoeg verduisterend bij fel zonlicht. Draai je op je mountainbike plots een bos in, dan past het zicht zich razendsnel aan. De lens is waterafstotend en oleofobisch, wat wil zeggen dat het vette vlekken en vingerafdrukken afweert. Van die eigenschap zijn wij niet helemaal overtuigd. Op het einde van elke rit stonden er toch vlekken op de bril. Ook bleef het kleine Zeiss-logo onderaan binnen mijn gezichtsveld waardoor er precies een permanent klein vlekje op de lens zat. Maar dat kan je met je nagel makkelijk wegkrabben.

De warme, goudkleurige spiegelglazen zijn eigentijds. Bovendien krasbestendig waardoor ze tegen een stootje kunnen. De neusvleugeltjes kan je aanpassen aan de breedte van jouw neus. De pootjes zijn niet verstelbaar, maar de bril zit perfect zonder af te zakken of te klemmen. Met 31 gram ook lekker licht. Een levenslange garantie krijg je er bovenop.

+ Breed en scherp zicht
+ Opvallend, asymmetrisch design
+ Lens van topkwaliteit
+ Goede pasvorm

Zweetvlekken

Adviesprijs: 185 euro
www.nrceyewear.com

Rudy Project Cutline Pacific Blue

Met Cutline zet Rudy Project een reeks neer van grote brillen met een vlijmscherp zicht. De wijde lens zorgt ervoor dat je ook vanuit je ooghoeken niet op de randen van je bril zit te kijken. Met 39 gram op onze weegschaal niet de lichtste bril die we testten, maar toch heel comfortabel om te dragen.

De Cutline Pacific Blue heeft een opvallende montuur in blauw met wit. Uiteraard is de bril ook in andere kleuren te verkrijgen. Wie het wat minder opzichtig wil, kan bovendien de bovenste en onderste opzetstukjes aan de montuur verwijderen. Dat levert je meteen een totaal ander type bril op. Twee voor de prijs van één dus. Hou er wel rekening mee dat die zachte opzetstukjes net bedoeld zijn om letsels in je gezicht te reduceren bij een crash.

I see your true colors

De fotochromische lens reageert in een mum van tijd op veranderingen van omgevingslicht. Ook het zicht is messcherp en je ziet de kleuren waarheidsgetrouw door je bril. Bovenaan de lens zitten ventilatiegaatjes tegen aandampen. En wie brilglazen op scherpte nodig heeft, kan daarvoor een extra inzetstukje kopen dat compatibel is met de Cutline.

De neusvleugeltjes zijn makkelijk manipuleerbaar om de bril beter op jouw neus te doen passen. Ook de uiteinden van de pootjes zijn instelbaar, maar vonden wij net iets minder flexibel. Ben je de blauwe lens beu of is die beschadigd geraakt, dan kan je die vervangen. Door twee eenvoudige drukknoppen aan de pootjes komt de lens meteen los.

Niet iedereen is voor zo’n oversized model te vinden. Op zich vinden wij het wel chique staan. Al blijkt wel dat als je een wat ronder gezicht hebt met bolle kaken, de onderkant van de lens vaak tegen je gezicht aantikt, waardoor vet- en zweetplekken achterblijven.

+ Kwaliteitslens
+ Wijd en scherp zicht
+ Op veel manieren aanpasbaar
+ Lens kan verwisseld worden

Vlekken op de lens

Adviesprijs: 199 euro
www.rudyproject.com