Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Fidlock Bottletwist

Sinds Joachim Fiedler in 2007 in Hannover Fidlock opstartte, worden al talloze producten met een magnetisch/mechanisch Fidlock sluitsysteem gesloten. Met de Bottletwist presenteren de Duitsers nu ook een nieuw systeem om een bidon op een fiets te monteren.

Vergeet de bidonhouder maar, in het geval van Fidlock schroef je een kunststof lamel met daarop twee grote stalen noppen en daartussen een klein pinnetje op je frame. Rij je zonder bidon, dan is het Fidlock plaatje visueel een stuk minder storend dan een bidonhouder die op esthetisch vlak niet altijd een hoogvlieger is. De Fidlock bidon bestaat enkel in 600 ml versie en heeft in de soepele kunststof een hardere contactplaat verwerkt. Dankzij de ingebouwde magneten wordt de bidon bijna als vanzelf naar de ‘bidonhouder’ gezogen, om hem te ontgrendelen moet je de bidon een kwartslag draaien. Door het stuk hardere kunststof dat in de Fidlock bidon is verwerkt ligt hij niet in alle posities even goed in de hand en het gewicht van de bidon (103 gram) is ook beduidend hoger dan wat een normale bidon op de weegschaal zet. Ter vergelijking: een Tacx Shiva van 500 ml weegt 72 gram, eenzelfde Shiva in 750 ml versie is goed voor 90 gram.

Omdat je de Fidlock heel intuïtief in de houder op het frame klikt en hem er letterlijk en figuurlijk in een handomdraai weer uithaalt, is de Bottletwist interessant voor kleine fietsen waarvan de hoofddriehoek te klein is om er een normale combinatie van bidon en bidonhouder op te monteren. Al kan je dat probleem ook counteren met de zogeheten ‘zijladers’ waarbij een klassieke bidon vanaf de zijkant in een specifiek ontworpen bidonhouder wordt gemonteerd.

Hoe clean het systeem er ook uitziet en hoe intuïtief je het ook kunt gebruiken, helemaal zorgenvrij is de Fidlock niet. Ten eerste is er de pittige aanschafprijs van 35 euro voor een bidon en de houder, dat is niet mals. Ten tweede is er het probleem dat je meerdere sets moet aankopen en/of extra losse Fidlock Bottletwist bidons kopen aan 9,99 euro. Grotere of kleinere bidons dan 600 ml zijn er trouwens nog niet. We gebruikten de Bottletwist onder andere tijdens de Mountainbike van Vlaanderen en stelden daar na een flinke tuimelperte vast dat de bidon was gescheurd op de plek waar de harde kunststof aan het soepeler materiaal van de bidon is bevestigd. Meteen de bevestiging van ons vermoeden dat die verbinding de zwakke plek van de bidon is. Fidlock is daar intussen zelf ook achter gekomen want de nieuwe Bottletwist bidons worden geleverd met een soort van borgring die de verbinding tussen de soepele bidon en de harde kunststof rugplaat versterkt. Dus? Tja, anders is niet altijd beter. Vind je de looks van je fiets het allerbelangrijkste, dan is de Fidlock Bottletwist een esthetisch verantwoord alternatief voor de klassieke combinatie van bidon en bidonhouder. In alle andere gevallen moeten de gouwe ouwe bidon en bidonhouder niet voor de Fidlock Bottletwist onder doen. www.fidlock.com