Deel dit artikel:

100% Getest: Favero Assioma Duo-powermeter

Trainen op vermogen wordt steeds meer de norm. Met de Assioma Duo-vermogensmeter van Favero krijg je een enorme hoeveelheid data om je als renner op een efficiënte manier te verbeteren en dit aan een acceptabele prijs.

Vermogensmeters zijn er in verschillende vormen: in cranks (in as of spider), naven of pedalen. Ook is er een onderscheid tussen enkelzijdige en dubbelzijdige meters, die het vermogen op één of beide benen meten. Favero heeft met de Assioma Uno (441,35 euro) een enkelzijdige meter in het gamma die een goede instap kan betekenen. Wij konden echter de dubbelzijdige Assioma Duo (689,30 euro) testen. Dat is wat duurder, maar levert je wel een accuraat beeld van het krachtverschil tussen beide benen.

Het Assioma Duo systeem wordt geleverd met twee pedalen, twee laadkabels met magnetische connectoren en twee schoenplaatjes van Look. Wie vasthoudt aan Shimano, kan sinds deze zomer de Assioma Duo-Shi kopen, maar dan moet je die zelf nog op een compatibele Shimano-pedaalset vastschroeven (wat trouwens niet moeilijk is). Raakt de body van je Favero-pedaal beschadigd of versleten, dan kan je die trouwens vervangen door een nieuwe voor de prijs van ongeveer 60 euro.

Aan de pedalen kan je amper zien dat het vermogensmeters zijn, al wekken de flikkerende oranje leds wel nieuwsgierigheid op. De pedaalset (306 gram) weegt verwaarloosbaar meer dan een normale set. Het enige verschil is de verhoogde ‘pod’ aan de binnenzijde langs de schroefdraad. Hierin zit alle techniek en een geïntegreerde batterij, die 50 uur meegaat voor je hem opnieuw moet opladen. De batterij vervangen kan dus niet, maar de fabrikant claimt dat die zelfs na 500 oplaadbeurten nog maar 20 procent capaciteit verliest.

Plug & play

Vermogensmeters die kracht meten op de pedalen hebben verschillende voordelen ten opzichte van metingen op de cranks. Aangezien je rechtstreeks op de pedalen duwt, krijg je een iets accurater beeld van je ontwikkeld vermogen omdat dit rechtstreeks bij de bron wordt gemeten. Ook de installatie is eenvoudig. Het enige wat je moet doen, is de schoenplaatjes monteren, de pedalen op je fiets draaien en de Assioma-app downloaden om ze te activeren en te kalibreren.

Tijdens onze testperiode zorgden die wattages aanvankelijk voor afleiding op het scherm van onze fietscomputer. Op elk moment kan je je geproduceerde kracht aflezen en dat is altijd een betere indicatie dan gemiddelde snelheid of hartslag. Na verloop van tijd raak je aan de cijfertjes gewend en wordt het vooral leuk om achteraf je data te analyseren. Met apps zoals Strava, Garmin Connect of Wahoo Elemnt krijg je nuttige informatie over onder meer het krachtverschil tussen linker- en rechterbeen en je pedaalefficiëntie. Dat laatste toont op welk moment van je omwenteling je de meeste kracht uitoefent en hoe je je pedaalslag kan verbeteren.

Conclusie

De Assioma Duo is een bijzonder nuttig hulpmiddel voor de meer fanatieke renners die het maximum uit hun training willen halen. Ook de cijferfreaks die niets liever doen dan data analyseren, kunnen zich uitleven met dit systeem. Hoe dan ook wordt trainen op vermogen steeds meer de norm. En dan haal je met deze Assioma Duo een zeer degelijke en betrouwbare partner in huis. De accuraatheid tot op 1%, het installatiegemak, de vervangbare onderdelen en de competitieve prijs spreken in het voordeel van deze Assioma’s.

Adviesprijs: 689,30 euro

  • Ga voor meer informatie naar de website

Gerelateerde artikels