Deel dit artikel:

100% Getest: Elite Direto XR Zwift Cog & Click

De Zwift Cog is de grootste nieuwigheid op deze Elite Direto XR, omdat je daarmee virtueel kan schakelen en dus geen cassette meer moet installeren. Nu ook Rouvy 'virtual shifting' ondersteunt, is het nog interessanter geworden. Onze testredacteur mocht het uitproberen.

Eerder had ik al de Justo 2 in mijn ‘pain cave’ gehad om te testen en nu was het de beurt aan de iets meer betaalbare Direto XR. Dat is voorlopig de enige Elite-trainer die compatibel is met de Zwift Cog, maar de Italiaanse fabrikant is bezig met die compatibiliteit uit te breiden. Het voordeel van die Zwift Cog is dat je geen cassette meer moet installeren, want dat ene kransje vervangt de meeste cassettes van 8- tot 12-speed. Dat is vooral handig als je met meerdere fietsen dezelfde indoortrainer wil gebruiken, bv. als jij en je partner verschillende groepsets hebben. Om de tandjes perfect in lijn boven je derailleurwiel te krijgen, kan je de Cog in verschillende standen aanpassen tot hij goed staat.

Ik hoor het jou al vragen: ‘Maar hoe schakel ik dan lichter als ik op Zwift een helling omhoog wil klauteren?’ Wel, daarvoor heb je de Zwift Click op je stuur. Die afstandsbediening laat je toe om te schakelen volgens de manier die je in de Zwift-app hebt gekozen. Standaard is dat gewoon een mooi oplopende 1×24, maar je kan ook gaan voor de versnellingen voor allround terrein, een vlak parcours of voor de bergen. Daarna zie je op het scherm in welke versnelling je zit.

Vlotte eerste installatie

Eerst moet je natuurlijk je Direto openklappen en de juiste adapters plaatsen voor ofwel steekas, ofwel een snelspanner. Daar heb je nauwelijks werk aan, wat de niet-zo-handige-Harry’s als muziek in de oren zal klinken. Daarna haal je het achterwiel uit je fiets, zet je hem vast op de Direto, plaats je het blokje onder het voorwiel en zet je de afstandsbediening op het stuur vast. Tot voor kort kon je het virtuele schakelen enkel met Zwift gebruiken en zat je bij de andere apps dan met een singlespeed. Dat valt tegen als je op een heuvelachtig parcours wil trainen. Doe je enkel workouts op die andere apps, dan is er geen probleem, want in de ERG-modus regelen de app en de trainer de weerstand automatisch. Ik leg de ketting dan steevast op het kleinste tandwiel vooraan, omdat ik anders al meteen te zwaar moet trappen voor de opwarming. Rouvy is er dus bijgekomen en biedt nu ook virtual shifting aan, zodat je in de mooie, levensechte omgevingen ook kan genieten van dat elektronische schakelen.

Waarom die Zwift Cog?

Ik vroeg me af of dat eigenlijk wel allemaal nodig was. Ik had tot nu toe toch altijd probleemloos een cassette op mijn indoortrainer gezet? En dan kan je toch gewoon schakelen zoals je het gewoon bent? Maar dan dacht ik aan dat knarsende gejammer van mijn cassette toen ik schakelde in volle inspanning en met al die belasting die door de trainer wordt gegenereerd. Echt gezond klonk dat toch niet voor mijn materiaal. En in tussentijd zijn de onderdelen er niet bepaald goedkoper op geworden. Oké, het heeft dus wel nut, maar werkt het ook goed? Ik voelde aanvankelijk maar weinig verschil tussen die virtuele versnellingen, maar dan zette ik de moeilijkheidsgraad (Trainer Difficulty) op 100% en merkte ik wel duidelijk de sprongen op toen ik op een helling lichter of zwaarder schakelde.

Straffe middenklasser

De Direto XR kan hellingen tot 24% simuleren en kan een vermogen tot 2300 watt aan. Dat zijn cijfers die je vaak pas bij de topmodellen onder de indoortrainers ziet, dus dat zit goed. Aan dat wattage kom ik, als nederige wielertoerist, toch nooit en binnenshuis wil ik me liever niet laten afzien op een beklimming van meer dan 12%. Die verschillen in hellingsgraad voel je goed op de Direto, zodat je waarheidsgetrouw op je favoriete parcours kan rijden. In de afdaling helpt hij je niet mee, dus lijkt het gewoon alsof je op het vlakke aan het fietsen bent, maar dat is bij de meeste trainers zo. Met een maximale afwijking van 1,5% mag je niet klagen op het vlak van precisie, dus ja, je vermogen ligt echt zo laag als de Direto aangeeft. Pijnlijk, ik kan ervan meespreken.

Conclusie

Ik moet toegeven dat ik al gewoon was geworden aan het lichte, aangename meewiegen van de duurdere Justo 2, maar de Direto blijft gewoon strak rechtop staan. Tijdens de tweede rit stelde ik me daar al geen vragen meer over, maar dan weet je meteen ook waarom je meer betaalt voor een topmodel. Voor het overige kan ik deze Elite-trainer alleen maar aanraden. Hij werkt altijd naar behoren, heeft een accurate meting, past zich vloeiend aan de wisselende omstandigheden van het virtuele parcours aan en laat toe om je workouts precies uit te voeren. Ook leuk is de functie dat je bij een korte pauze van de workout toch aan lagere wattages kan herstarten. De Zwift Cog & Click is nog handiger geworden nu Rouvy ook compatibel is, waardoor ik helemaal overtuigd ben van het nut ervan, zeker als je meerdere fietsen op één trainer gebruikt en graag hebt dat het zo stil mogelijk is als je aan het fietsen bent. En wil je toch een cassette monteren, dan kan dat gewoon. Wil je de Direto opbergen, dan klap je eenvoudig de zijpoten naar binnen en neem je hem bij het ingebouwde handvat vast. Het is allemaal net wat minder gesofisticeerd dan bij de Justo 2, maar ik vind de prijskwaliteitverhouding van deze Direto XR met Zwift Cog & Click wel enorm goed.

Prijs: 649 euro

Meer info op de website van Elite >>