Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Elite Direto X

Indoor training is de laatste jaren zo hard geëvolueerd dat binnen fietsen niet langer een onoverkomelijke opdracht is. Deze winter hebben wij de conditie op peil kunnen houden dankzij de Elite Direto X.

De Elite Direto X is de nieuwste trainer van Elite en werd begin september 2019 op Eurobike voorgesteld. De Direto X is de opvolger van de Direto-trainer die al erg populair was. De adviesverkoopprijs bedraagt 849 euro. De Direto X heeft een grondige update gekregen en slaat in het middensegment van trainers geen mal figuur. De maximale stijging is van 14% naar 18% opgetrokken en bovendien is de foutenmarge van de trainer gezakt van 2 naar 1,5%. Nog volgens Elite is deze trainer veel stiller geworden. Iets waar we later nog op terug komen.

Wat zit er in de doos?

Een indoor trainer in huis halen is een hele klus. Je wordt getrakteerd op een grote doos met daarin een zwaar toestel. Daar waar je bij de Wahoo Kickr en de Kickr Core meteen aan de slag kunt, moet je bij Elite nog aan het werk vooraleer je kan starten. Wordt meegeleverd: de trainer zelf, drie poten, een voorwielsteun, een doosje met adapters en kabels voor de aansluiting. De poten van de trainer installeren, is vrij eenvoudig en kost je nog geen tien minuutjes werk. Een cassette (niet meegeleverd) monteren moet ook vlot gaan. De trainer komt standaard met een Shimano 11-speed body maar met de meegeleverde spacer kan je eventueel ook een 10-speed cassette monteren. Campagnolo-rijders zullen een andere cassette- body moeten kopen, al leert de ervaring ons dat ook zij met een Shimano-cassette kunnen rijden.

Proef op de som

Eens de cassette gemonteerd is, kan ik starten. De Elite Direto X is een direct drive trainer en dus heb je geen gedoe meer met doorslippende banden. We halen het achterwiel uit de trainer en plaatsen de ketting op de cassette van de trainer. Nadien is het plug-and-play. We gebruikten de trainer voornamelijk in combinatie met Zwift. Tochtjes in Richmond, Innsbruck, Londen, New York of Watopia werden deze winter meermaals afgehaspeld. Leuk als je ’s avonds na een werkdag even de gedachten kan verzetten op een heuvelachtig parcours en even de limieten kan aftasten. Het blijft natuurlijk wel indoor trainen en ook al is er veel verbeterd, het indoor trainen blijft voor mij persoonlijk toch voornamelijk een winteraangelegenheid.

Even terug naar het rijden zelf. De Direto X heeft een 4,2 kg vliegwiel en is zeker stiller dan zijn voorganger. Ook in vergelijking met de Elite Drivo (het high end model van Elite) doet deze Direto X het heel goed. Elite beweert dat deze trainer tot 50% stiller is. Moeilijk in te schatten of dat ook effectief klopt, maar mijn wederhelft heb ik toch beduidend minder horen klagen over het geproduceerde lawaai. Wat betreft de veranderingen in wattages ondervonden wij ook geen problemen. De overgangen bij wisselende weerstand verlopen bijzonder vlot.

De trainer kan in twee verschillende modi gebruikt worden. In ERG-modus, waarbij de trainer zelf de weerstand aanpast en je niet hoeft te schakelen; of in SIM-modus waarbij je wel degelijk de stijgingspercentages zal voelen en moet schakelen. Afhankelijk van de workout die je selecteert, kan je switchen van de ene naar de andere modus. In Zwift kan je meteen bij het opstarten makkelijk verbinden met de trainer en aan je training beginnen. De Direto X connecteert via ANT+ FE-C en Bluetooth. Ik gebruikte een extra ANT+ ontvanger op mijn laptop om de verbinding nog stabieler te laten verlopen maar dat is zeker geen must. Net zoals bij de andere indoor trainers heeft Elite ook een applicatie waarmee je de trainer makkelijk kan kalibreren. Even een korte opwarming, de stappen volgen en kalibreren. Op die manier ben je zeker van correcte wattages. Ik heb de juistheid van de Elite Direto X vergeleken met de waardes van mijn Pioneer-vermogensmeter en deze toonden geen al te grote verschillen. De accuratesse van de Direto X is dus zeker en vast goed bevonden.

Full package

De Elite Direto X is zoals al eerder aangegeven een update van de Direto. Toch is het volledige pakket dat je krijgt grotendeels hetzelfde. Een handleiding met daarin de uitleg hoe je de poten van de trainer correct installeert. Adapters compatibel met 130-135 x 5 mm snelspanners en 142 x 12 mm steekas en last but not least enkele vouchers om meteen de virtuele wereld in te duiken. Je krijgt met deze gratis vouchers toegang tot:

  • 7 dagen trial van Bikevo Personal Coach
  • 1 maand gratis Rouvy
  • 1 maand gratis Zwift
  • 2 maanden Kinomap Real life videos
  • 12 maanden toegang tot Elite My E-Training software

Alles bij elkaar krijg je er dus ruim 16 maanden aan gratis trainingplezier bij. Een heleboel mogelijkheden om verschillende platformen uit te testen en te ontdekken wat voor jou het beste platform is om de conditie te onderhouden.

Conclusie

De Elite Direto X is de ideale trainingspartner voor de wintermaanden. Wintermiles, hopefully summer smiles…. Deze direct drive trainer is de investering van 845 euro zeker waard en is een mooie concurrent voor vaste waarden Wahoo en Tacx. We hebben al verschillende trainers uit het topsegment getest maar met deze Direto X krijgen we nog maar eens de bevestiging dat ook trainers in de middenklasse hun geld meer dan waard zijn. De maximum weerstand is ruim voldoende en qua geluid scoort deze indoor trainer zelf zeer goed. De trainingsessies deze winter hebben ons al doen smachten naar het begin van het wielerseizoen. Excuses zullen we niet kunnen inroepen want niets heeft ons kunnen tegenhouden. Ik ben benieuwd of de conditie goed genoeg zal zijn om ook outdoor daadwerkelijk klaar zijn voor het wielerseizoen.