Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: D.C. Athletics Tornado I indoor trainer

Tom Boonen mag dan al een aantal jaren op wielerpensioen zijn, de voormalige kampioen is nog heel actief in het wereldje. De afgelopen jaren zagen we Tornado Tom al als het gezicht van merken van frames, schakelsystemen en fietskledij. En sinds kort dus ook van een indoor smart trainer. De Tornado I werd ontworpen door D.C. Athletics, dat ervaring heeft in allerhande indoor fitnesstoestellen.

Samen met Boonen kwam een smart trainer tot stand die aan de hand van het vleugeldesign een realistisch rijgevoel nabootst en die daarnaast Boonengewijs ook wattages tot 1.800 watt aankan. Dankzij het zes kilogram zware vliegwiel met magnetische rem kunnen stijgingspercentages tot 15 procent gesimuleerd worden. Maar met een gebruikersgewicht tot 120 kilogram zijn het zeker niet alleen de klimmers die op de Tornado I aan hun trekken komen.

Functioneel design met ballen

Even met twee schroeven de vleugelpoten aan de console bevestigen, een cassette monteren, aan de hand van de handleiding snel en zonder gereedschap de juiste adapters op de juiste manier plaatsen voor een 12×142 thru axle en de eerste trainingsrit kan beginnen. Tenminste als er stroom is, want ‘stand alone’ werkt de Tornado I niet. Boonens bekende slogan “Sometimes you don’t need a plan, you just need big balls” licht rood op vanaf het moment dat je de trainer inplugt. Bij de eerste trappen doet de interne koelingsventilator even schrikken, maar eens op snelheid stoort het geluid niet meer. De Tornado I koppelt moeiteloos met Zwift. Idem voor de externe cadanssensor. Al koesteren we de stille hoop dat met een firmware upgrade een interne cadansmeting in de toekomst mogelijk zal zijn. Dat zagen we immers ook al bij andere merken.


De rijbeweging is aangenaam. Vooral de zijdelingse beweging zit dankzij de licht bewegende vleugelpoten goed en benadert de manier waarop je in het echte leven deining geeft aan je fiets. Bij zwaardere stijgingspercentages wordt het gevoel wat schokkerig en lijkt het vliegwiel wat door te slippen. Maar ook buiten gaat een beklimming van 15 procent uiteraard niet zonder horten of stoten. Dus dat kunnen we de Tornado I gerust vergeven.

Met een prijs van 1.129 begeeft de Tornado I zich in de prijscategorie van de Tacx Neo’s en Wahoo Kickrs van deze wereld. Daarvoor krijg je geen cassette, maar dus wel een externe cadansmeter en een bijhorende trainingsmat. En hoewel er qua prestaties weinig op de Tornado I aan te merken valt, is het toch vooral op vlak van design dat deze trainer de concurrentie de loef afsteekt. Fietsen blijft immers een levensstijl, niet?

Meer info op de website van D.C. Athletics.