Deel dit artikel:

100% getest: Cyclon Plant Based Bike & Brake cleaner

Of ik toevallig geen vuile fiets had staan om poetsmiddelen te testen? Wel, de afgelopen maanden was het niet heel erg moeilijk om je fiets vuil te maken. CyclOn bracht redding.

CyclOn, dat lees je als “Cycle On – Fiets door”, zorgt er reeds sinds begin jaar tachtig voor dat elke fiets in topconditie blijft. Want laat ons eerlijk wezen: op een propere fiets rij je gewoon sneller (of toch minstens liever). Het voelt gewoon beter aan wanneer je een mooi glimmende, perfect gesmeerde fiets uit de garage kan bollen om op stap te gaan. En onderdelen gaan nu eenmaal langer mee wanneer ze netjes onderhouden worden. Alle CyclOn-fietsverzorgingsproducten worden in nauwe samenwerking ontwikkeld met professionele mechaniekers, renners en fietsers van alle niveaus. Het CyclOn-gamma is dan ook heel erg volledig met producten voor zowel schoonmaken, smeren, onderhoud als beschermen.

Duurzaamheid

Reeds in 1990 introduceerde CyclOn hun eerste biologisch afbreekbare producten, inmiddels is zo’n 60% van het volume biologisch afbreekbaar. Daarnaast koopt CyclOn ruim 93% van haar benodigde middelen binnen een straal van minder dan honderd kilometer en komt de helft van de medewerkers met de fiets naar het werk. Dit om maar even te duiden dat duurzaamheid voor CyclOn meer is dan een loze marketingslogan. In 2023 heeft CyclOn nog verdere duurzame stappen gezet: de CO2-uitstoot werd verlaagd, het gebruik van fossiele energie verminderd, gebruik van recycleerbare stoffen en verpakking vergroot.

De twee producten die we hier getest hebben, komen uit het plantaardig gamma van CyclOn. Plantaardige producten zijn vervaardigd uit specifiek organisch materiaal dat afbreekt, waarbij het eindproduct vele nuttige toepassingen heeft, waaronder bemesting en verbetering van de gezondheid van de bodem. Het belangrijkste is dat plantaardige producten geen giftige resten achterlaten, omdat ze al organisch zijn. Dus, gingen we modder snuiven op onze Rose PDQ waarna we met plezier fietsstaander, spons, tuinslang en CyclOn-producten bovenhaalden.

CyclOn Plant Based Bike Cleaner

De krachtige plantaardige fietsreiniger gebruik je voor het verwijderen van hardnekkig vuil zoals modder en stof van je frame, wielen en andere onderdelen. De CyclOn Bike Cleaner is geschikt om te gebruiken op matte, gelakte, ongelakte en kunststof onderdelen. Eerst ga ik met de tuinslang over de fiets, dat is goed om het meeste zand en de ergste modder ofwel te verwijderen ofwel alvast een beetje voor te weken. Met de handige spuitbus verstuif ik de Bike Cleaner op de hele fiets om vervolgens met spons en borstel alle vuiligheid te verwijderen. Nog even naspoelen en afdrogen en de Rose kan opnieuw de showroom in.

De Bike Cleaner is bijzonder krachtig, vuil komt snel en makkelijk los en je fiets wordt er meteen netjes glimmend door. Als ik toch een opmerking mag maken, is dat een spuitbus van 500 ml eerder aan de kleine kant is. Gelukkig biedt CyclOn ook een bike cleaner van een liter en een bidon van 2,5 liter aan.

De spuitbus van 500 ml kost 12,95 euro.

Plant Based Brake Cleaner

De remschijven kunnen nog wel wat ‘after-care’ gebruiken. De CyclOn Brake Cleaner is een plantaardige remreiniger voor het reinigen van je schijfremmen. Ik breng de brake cleaner op een doek aan en wrijf de schijven proper. Vervolgens haal ik de wielen uit mijn fiets en maak ook remklauw en remblokken proper. Ook hier herhaalt zich hetzelfde stramien als bij de Bike Cleaner: vuil, vet, stof en olie worden echt wel erg gemakkelijk verwijderd.

Op onze volgende rit geniet ik van stille remmen en heb ik zelfs de indruk dat de remkracht is toegenomen. De Brake Cleaner komt ook hier in een handige spuitbus van 500 ml en aangezien je hier minder van verbruikt, lijkt ons dat een prima dosis. De spuitbus kost 13,95 euro.

Ik ben maximaal vijftien minuten bezig geweest om mijn fiets opnieuw proper te krijgen. De CyclOn-producten zijn erg krachtig en hebben een bijzonder doeltreffende werking. Meer dan aangenaam verrast en zeker en vast een aanrader. Niet enkel blijft je fiets in topconditie, ook de natuur geniet er van mee.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE