Deel dit artikel:

100% Getest: Custom inlegzolen by Jean Luc de Meyer

Bij bikefitter Jean Luc De Meyer gingen we al vaak om raad vragen rond fietspositie of optimalisatie van onze traptechniek. Een essentieel contactpunt met onze fiets zijn onze voeten en zo kwamen fietszolen ter sprake. In augustus kwam Jean Luc met zijn eigen custom fietszolen op de markt. Die ontwikkelde hij in samenwerking met  de KU Leuven en het Franse merk Sidas om gemakkelijker voetklachten te kunnen oplossen. Wij mochten ze testen.

De fietszolen van Jean Luc worden op maat gemaakt in zijn praktijk. Bij een bezoek in Wuustwezel mocht ik plaatsnemen op de bank om dan mijn voetafdruk te laten nemen. In het verleden fietste ik al met schoenzooltjes die door hem aangemeten werden. Die zooltjes waren van het merk Sidas en daar was ik zeer tevreden van. Enige nadelen aan die Sidas-zooltjes waren het gewicht en de dikte van de zolen waardoor je minder bewegingsvrijheid had in de schoen zelf. Gelukkig voor mij waren ze nu aan vervanging toe en kon ik op pad met een lichter setje custom fietszolen van Jean Luc zelf. Die inlegzolen zijn ook met een toplaag van Sidas gemaakt, maar de carbon onderzijde is volledig ontwikkeld door Jean Luc.

De nieuwe fietszolen worden ter plaatse gemaakt en gekneed op basis van de afdruk van je voet. Je kan ze dus niet snel even via internet bestellen, maar moet ervoor op de koffie bij Jean Luc zelf. De voeten worden op een luchtkussen gezet en vacuum getrokken om de perfecte afdruk te hebben. Je moet plaatsnemen alsof je op de fiets zit om zo de perfecte situatie na te bootsen. Hetzelfde principe als enkele jaren geleden toen ik de Sidas-zolen aangemeten kreeg. De afdruk wordt dan overgezet op een zool die Jean Luc ter plaatse bijwerkt. Het grote verschil zie je meteen in de uitvoering. Deze zooltjes zijn lichter (39 g tegenover 53 g bij onze Sidas zolen) en hebben een carbon onderkant. De inlegzolen zijn heel kwalitatief en bieden heel veel steun. Er zijn twee uitvoeringen: een regular versie van 160 euro en de stijvere en lichtere versie in carbon van 210 euro.

In de praktijk

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik best moeilijk ben als het op fietspositionering en vernieuwing aankomt. Vernieuwing is niet altijd beter en vraagt ook enige tijd. De eerste trainingen met de zooltjes vielen daarom wat tegen. Intussen ben ik gewend geraakt aan de nieuwe zooltjes en heb ik mijn oude verbannen. In eerste instantie had ik wat problemen omdat deze custom inlegzolen minder dik zijn en mijn zadel dus te hoog stond. Bijgevolg kreeg ik krampen. Let dus steeds op bij het veranderen van contactpunten. Check steeds de zadelhoogte, zodat de fietspositie aangepast kan worden indien nodig. Na een aanpassing van de zadelhoogte en enkele stevige trainingen voelden de inlegzolen perfect aan. Ga er dus niet van uit dat je meteen resultaat zal ondervinden. Enige gewenning is wel nodig. Logisch ook als je van de ene op de andere dag overstapt op iets nieuws. Na die inrijperiode kan ik alleen maar positief zijn. De zolen zijn veel stijver en mijn kracht wordt meteen op de pedalen overgezet.

Conclusie

De inlegzolen van Jean Luc De Meyer zijn voor mij heel aangenaam. Na enkele weken aanpassen kan ik ze niet meer missen. De inrijperiode heb ik echt nodig gehad, maar eens gewoon aan de inlegzolen heb ik een veel beter contact met de pedalen en voel ik de directe overbrenging van de kracht. Daar waar ik met andere inlegzolen een knellend gevoel had, merk ik bij deze meer bewegingsvrijheid voor mijn voet in mijn schoen. De zooltjes zijn lichter en dat is mooi meegenomen. Een minpuntje aan de carbon inlegzolen is het ademend vermogen. Door de carbon onderzijde is dat zeer beperkt. Na de rit haal je dus best de zooltjes er even uit om de schoenen te ventileren.

Meer info op de website van Jean Luc De Meyer >>

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE