Deel dit artikel:

100% Getest: CatEye SYNC lampen

Veiligheid op de fiets blijft een belangrijk aandachtspunt. ‘Zien en gezien worden’ wordt steeds belangrijker en daar bovenop is gebruiksgemak een belangrijk thema. Precies daarin wil CatEye zich onderscheiden met de SYNC lampen. USB-oplaadbare lampjes die voorzien zijn van Bluetooth en die je gemakkelijk met één druk op de knop bedient: dat vraagt om een 100% Getest.

SYNC: veel lampen, één knop

Jezelf zichtbaar maken in het verkeer is letterlijk en figuurlijk van levensbelang en daarvoor zet je best meerdere lampen in. Eentje vooraan, eentje achteraan en als het kan nog een lampje op je shirt of helm. Vervelend daarbij is dat elk licht apart aan- en uitgezet moet worden en van de lampen die zich achter jou bevinden weet je nooit of ze wel degelijk branden. CatEye heeft daarvoor de oplossing want met de SYNC mode kan je alle lichtjes met elkaar verbinden en ze met één knop bedienen.

SYNC Core

De CatEye SYNC Core is een krachtige USB-oplaadbare koplamp die een maximale lichtopbrengst heeft van 500 lumen. Binnen het CatEye gamma een middenmoter want met de Volt 6000 en Volt 1700 heeft CatEye ook enkele krachtige powerlampen in het aanbod. De SYNC Core moet het voornamelijk hebben van zijn SYNC mode, al blijft 500 lumen meer dan voldoende als je in het donker op de weg gaat fietsen. Op de zwaarste stand heeft de lamp een autonomie van twee uur. Heb je voldoende aan de middle, low of flashing stand, dan heb je volgens CatEye in respectieve volgorde een autonomie van 9, 15 of 130 uur. De Li-Ion oplaadbare batterij doet het inderdaad uitstekend en benadert de opgegeven brandduur heel dicht. Een avondritje van twee uur lukt nét met de lamp in de felste brandmodus, opladen voor een volgende rit is dan echt wel noodzakelijk. De lamp is eenvoudige en snel te monteren met de bijhorende rubber strap die op je fiets kan blijven zitten. De lamp zelf kan je er gemakkelijk afnemen. De Cateye SYNC Core is een lamp van de jongste generatie en zoals bij veel nieuwe producten dus te verbinden met een smartphone. Via de App Store of Google Play kan je de CatEye SYNC app downloaden zonder dat je daarvoor een login hoeft aan te maken. De app openen en de apparaten via Bluetooth koppelen gaat snel en eenvoudig. Handig is dat de resterende brandduur van de lamp niet alleen met een lichtgevende indicator op de SYNC Core zelf wordt aangeduid, op de app zie je dat ook. Een extra toevoeging die CatEye voorziet is dat je de lamp naar je wensen en voorkeuren kunt aanpassen. Je kan namelijk zelf de functies aanzetten die je wil. Vind je de vijf standaard brandmodi te veel, dan schakel je via de app simpelweg die brandmodi uit die je toch nooit gebruikt. Een laatste extraatje dat de app in petto heeft is dat je de SYNC Core kunt koppelen met andere CatEye lampen. “En wat mag daar dan wel het nu van zijn?”, horen we u al denken. Dat je met één klik alle lichten uit de SYNC bundel kunt aan- en uitzetten, tiens… De CatEye SYNC Core kost een forse 92 euro, maar daarvoor krijg je wel een stevige lamp die je samen met de andere lampen met één klik kunt aan- en uitzetten.

De CatEye SYNC Core monteer je op het stuur of op de helm: jij kiest.

SYNC Kinetic

Het CatEye SYNC Kinetic achterlicht is voorzien van een accelerometer zodat het achterlicht ook als remlicht kan fungeren. Revolutionair is een remlicht voor fietsers niet. Sigma heeft al een hele poos een heel simpel remlichtje dat evenwel enkel werkt op kabelbediende velgremmen en nu de schijfrem ook op de racefiets steeds populairder wordt is dat remlichtje geen lang leven meer beschoren. Garmin heeft in zijn achterlicht een verklikker ingebouwd om de fietser te waarschuwen voor achteropkomend verkeer en Lumos integreerde al een remlicht in de verlichting op de achterzijde van zijn fietshelm. De CatEye SYNC Kinetic heeft een maximale lichtopbrengst van 50 lumen en beschikt net als de CatEye Wearable (zie volgende paragraaf) over zes verschillende standen. Ook de SYNC Kinetic is met zijn adviesprijs van 70 euro niet goedkoop, maar het achterlicht is heel zichtbaar en de remlichtfunctie een veiligheidsverhogend extraatje.

Links de SYNC app waarmee je alle lichten aanstuurt, rechts het SYNC Kinetic achterlicht met ingewerkt remlicht.

SYNC Wearable

De CatEye Wearable is een zeer leuk lampje met zes standen. Het is een achterlicht dat niet alleen voor fietsers geschikt is, ook lopers of wandelaars kunnen er hun zichtbaarheid mee opkrikken. Je monteert het achterlicht met de meegeleverde strap op je fiets of klikt het op je jas of rugzak. Dit kleine lampje levert 40 lumen, wat best veel is voor een dergelijk compact achterlicht. De Wearable is daarmee de ideale aanvulling op de SYNC Core en de SYNC Kinetic en zorgt ervoor dat je nog beter gezien wordt, en dat vanuit alle mogelijk hoeken. Net als de andere SYNC lampjes verbind je ook de Wearable met de SYNC app op je telefoon, met dezelfde voordelen als resultaat. De batterij is USB-oplaadbaar en CatEye claimt bij standaard gebruik een autonomie van 25 uur. Dat moet je wel met een flinke korrel zout nemen want in synchronisatiemodus houdt de batterij het na een uur of zeven voor bekeken zodat je slechts enkele tochten kunt rijden vooraleer de batterij te moeten opladen. De CatEye Wearable kost net als de CatEye SYNC Kinetic 70 euro.

De CatEye SYNC Wearable klik je op je helm of je shirt, eventueel in combinatie met het SYNC Kinetic achterlicht.

Conclusie

CatEye heeft er drie lampjes bij die zeker hun meerwaarde hebben, maar waar we toch een kanttekening moeten bij maken. Want hoe nuttig en handig het hele SYNC gebeuren ook is, je moet het belang daarvan tegelijk ook niet overroepen. In de tijd dat je je mobieltje uit de achterzak van je fietsshirt hebt opgediept en via de app de lampjes hebt uitgeschakeld heb je ze immers alle drie al handmatig uitgezet. Ook om de batterijstatus van de lampen in de gaten te houden heb je de app niet echt nodig want als de batterijen bijna aan het einde van hun Latijn zijn gaan de lampen in knipperstand en weet je hoe laat het is. Tijd om snel naar huis terug te fietsen en de batterijen op te laden…

Alle SYNC lampen vind je op de site van CatEye.

Bekijk hieronder het filmpje dat CatEye van de SYNC lampen maakte.

Gerelateerde artikels