Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Bookman Curve lichtjes

Wat een mooie sport is fietsen toch! In de zomer zijn er brillen die licht, lucht en langs vliegende insecten tegenhouden, in de winter zijn er lichtjes die donker, duister en dreigende aanrijdingen met automobilisten verdrijven. Voor elke nood tijdens het fietsen is er wel een oplossing, en Bookman Curve lichtjes verlichten één van de noden die de winter met zich meebrengt.

Om te beginnen zijn ze mooi, de Curve lichtjes. Echte designobjecten, die hun naam ontlenen aan het gebogen oppervlak van de lens. De felle kleuren waarin de lampjes zijn uitgevoerd, versterken het design-aspect en steken af tegen zowat elke fiets. Ook als ze niet branden, vallen de Curves dus op!

Toch is het niet het design dat op de eerste plaats komt bij Bookman, maar primeert de functie. De gebogen lens is er niet voor niks: daarmee hebben de Curves een zichtbaarheidsbereik van 180 graden, zodat je als fietser ook van de zijkant wordt opgemerkt.

Het Curve Front 2 licht heeft één krachtige Cree led die maximaal 100 lumen produceert in de twee hoogste standen (fel continu of fel knipperen). In de twee andere standen (continu of knipperen) heb je nog 30 lumen maar gaat de usb-oplaadbare batterij veel langer mee (minimaal 7,5 uur volgens Bookman).

Bij het Curve Rear 2 licht tellen we vijf standen (fel continu, fel knipperen, continu, knipperen, ritme) maar de website van Bookman vermeldt er slechts drie. Het zal wel aan onze ogen liggen dan. Het achterlicht heeft ook één Cree led maar wordt geholpen door twee gewone ledjes bezijden ervan. Daarmee kun je prima een heen en weer knipperritme creëren, wat Bookman dan ook heeft gedaan. Als je eventjes de felle knippering in kijkt, ga je vlekken voor je ogen zien, maar dat moet je ook niet doen: het is om achteropkomend verkeer alert te maken dat die stand erop zit. Je mountainbikende fietsmaat die achter je rijdt, zal het ‘ritme’ ook niet echt kunnen waarderen, alleen inschakelen dus als je achteraan rijdt of alleen op pad bent.

Beide Curve lichtjes zijn volledig waterdicht (IP-44) en passen dankzij de rekbare siliconenband om sturen/zadelpennen van 22 tot 42 mm doorsnede. Bevestigen gaat zonder gereedschap en zonder handleiding, opnieuw een aanwijzing dat functie vóór de vorm uitgaat bij Bookman. Nog zo’n aanwijzing is het hellende siliconen oppervlakje aan de achterkant van het Rear lichtje: doordat het schuin is in plaats van recht (zoals bij het Front lichtje) schijnt de lamp toch recht naar achter eens gemonteerd op een (schuin staande) zadelpen.

We hebben de het Curve Front licht al meer dan een jaar in gebruik en al die tijd heeft het niet in gebruiksgemak ingeboet (batterij laadt nog altijd snel op, siliconen band houdt zijn vorm). Wel zagen we op de website dat de kleurcombi roze/groen niet meer verkrijgbaar is, maar dat je nu kunt kiezen uit grijs/geel, zwart/zwart of koraal/blauw.

Het Curve Rear 2 licht gaat sinds deze herfst mee op alle ritten, niet alleen de avondlijke, maar ook in het kader van dagrijverlichting bewijst het 46 gram lichte kleinood goede diensten.

De Curves kosten 39 euro per stuk op bookman.se maar voor de duurzame, kwalitatieve veiligheid die ze verschaffen is dat volledig verantwoord.

Gerelateerde artikels