Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100 % Getest: Bioracer Epic Bibshort Back Zipper Woman

Wat als de natuur roept tijdens een fietstocht en je in de verste verte geen café of toilet kan ontwaren? Als man is een pitstop snel gemaakt, eventjes achter een boom gaan staan en laat maar lopen. Als vrouw prijs je je gelukkig dat in de zomer het gras en de maïs hoog staan. Maar dan is er nog het geknoei als je een koersbroek met bretellen draagt. Bioracer bedacht de damesfietsbroek met verticale rits op het rugpand en claimt daarmee de snelste ‘plaspauzebroek’ ooit gemaakt te hebben.

Er bestaan al heel wat systemen van afneembare bretellen die een plaspauze garanderen waarbij je je bovenkledij niet hoeft uit te trekken. Soms gebeurt het dan wel eens dat je die bretellen ergens achteraan je rug moet gaan zitten opvissen. Met de bibzip van Bioracer is dat probleem onbestaand, die krijg je inderdaad blindelings in een wip open en dicht. De rits gaat hoog genoeg dicht, maar nu ook weer niet zo hoog dat je je arm in een pijnlijke hoek moet wringen. De vrees dat de rits tijdens het fietsen voor irritatie zou zorgen op de rug blijkt ongegrond. Je voelt de rits niet zitten en Bioracer naait een extra reep textiel onder de rits zodat je geen last hebt van wrijving.

Oefening baart kunst

Aan- en uittrekken blijkt wat oefening te vragen. Een eerste keer test ik de broek op een toilet. Maar daarbij krijg ik de broek slechts met veel moeite over mijn achterwerk geschoven. Terwijl ik op de pot zit, bekruipt me nog een ongemakkelijk gevoel. Omdat de broek laag op mijn billen hangt, moeten de bretellen bijna maximaal uitrekken wat geen plezant gevoel oplevert aan de schouders. Eerst denk ik dat het moeizaam laten zakken van de broek aan de omvang van mijn poep ligt, maar – geruststellend – dat blijkt niet zo te zijn. Wat opzoekingswerk leert me dat het veel makkelijker gaat als je echt op je hurken gaat zitten. Ik test het op mijn tochten dus een paar keer uit tussen de maïs – sorry landbouwers – en achter dicht struikgewas. En inderdaad, de broek gaat veel vlotter naar beneden als je echt helemaal door je knieën gaat. Het trekken van de bretellen op je schouders blijf je wel voelen, maar minder. En voor die enkele seconden lukt dat wel. Het gemak en de snelheid waarmee je de broek erna weer dichtritst is opmerkelijk.

Pijntje

Los van dit vernuftig systeem, heeft Bioracer geïnvesteerd in een verbeterd zeem, het Epic Vapor-zeem. Die is eerst op het textiel geperst en pas erna ingenaaid. Daardoor volgt het zeem naadloos de contouren van het lichaam en had ik tijdens mijn fietstochten geen last van zadelpijn ter hoogte van de zitbotten. Vooraan mijn “onderstel” ben ik wel vragende partij voor een iets dikker zeem of een steviger foam. Na een lange rit had ik vooraan wel een klein pijntje. Maar dat kan ook heel persoonlijk zijn.

Geen bovenbeen uit twee delen

Onderaan de broekspijpen is Bioracer afgestapt van beengrippers. Geen elastieken of rekbare banden meer die de broek op hun plaats houden. In plaats daarvan speelt Bioracer met de compressie van de stof. Onderaan is die iets hoger, zodat de broekspijpen mooi blijven zitten zonder dat die in je been gaan snijden. Zeker bij vrouwen hebben broeksranden wel eens de neiging om in het vlees te kruipen en bovenbenen dikker te laten lijken. Zelf heb ik daar ook vaak last van, maar niet bij deze broek. Mijn bovenbeen lijkt niet uit twee delen te bestaan. Overal sluit de broek mooi aan. En de stof kruipt tijdens het fietsen ook nauwelijks naar boven. Kortom een prima broek voor snelle plaspauzes en voor alle tijd die je tussen die plaspauzes door op de fiets doorbrengt.

De Bioracer Epic Bibshort Back Zipper Woman kost 185 euro.

Meer informatie op de website van Bioracer. Of bekijk het filmpje hiernaast.

Gerelateerde artikels