Deel dit artikel:

100% Getest: Beter worden met JOIN

Afgelopen jaar berichtten we al over de trainingsapp JOIN. Daarop gingen we er effectief zelf mee aan de slag en blijkbaar zijn we niet de enige, want op Strava zien we steeds meer fietsers de weg naar JOIN gevonden hebben. Zelf kwamen we tot de conclusie dat er verschillende goede redenen zijn om de app te downloaden en te gebruiken. Zeker wanneer je een concreet trainingsdoel voor ogen hebt.

‘Beter worden’ is niet toevallig de titel van dit artikel. Het is ook de naam van de podcast die Laurens ten Dam en Stefan Bolt in samenwerking met ex-wielerprof, bewegingswetenschapper en JOIN-oprichter Jim van den Berg maken. De podcast focust voornamelijk op het bekomen van betere prestaties en de trainingsfilosofie die van den Berg hanteert, wordt ook geïmplementeerd in de JOIN trainingsapp. Hoewel de app nog voortdurend bijgestuurd en verbeterd wordt, is hij op dit moment al serieus de moeite.

Aangepaste trainingsschema’s voor een tientje

We maken ons niet de illusie dat een simpele applicatie een gediplomeerde en geschoolde trainer met een één-op-éénbenadering volledig kan vervangen. Maar voor een fractie van de kostprijs van zo’n trainer krijg je met JOIN wel een goede leidraad die constant bijstuurt naargelang je actuele situatie en die ervoor kan zorgen dat het gros van de fietsers stevige conditionele vooruitgang kan boeken. Want de kennis van een bewegingswetenschapper wordt dankzij de algoritmes van JOIN vertaald in een trainingsschema op maat, zo ondervonden we de afgelopen maanden. En dat voor 9,99 euro per maand, of 89,99 euro voor een gans jaar.

Maar eerst even terug naar het begin. Tijdens de coronaperiode luisterden we geboeid naar de ‘Live Slow, Ride Fast’-podcast van Laurens Ten Dam. Daar belandden de gesprekken al snel bij JOIN van Jim van den Berg, die ook regelmatig te gast was, waarna de podcast een nevensprong maakte naar de specifiek op training gerichte ‘Beter Worden’-podcast. Al snel viel het woord JOIN ook al in onze fietsvriendengroep, en in ons Strava-overzicht verwezen verschillende trainingen eveneens naar de app. En dus moesten we het zelf eens proberen.

FTP en doelen om te beginnen

Installeren en abonneren op de app is, zoals steeds tegenwoordig, een fluitje van een cent. Na het invullen van de basisgegevens zoals geslacht, leeftijd, lengte en gewicht staat een eerste, logische test op het programma. De door de meeste fietsers gehate FTP-test. Want hoewel JOIN ook trainingsplannen kan maken op basis van hartslaggegevens, vormt vermogen nog steeds een betere basis om trainingen op te baseren. JOIN linkt overigens heel makkelijk met Strava. Een FTP-test op Zwift die geüpload wordt naar Strava, wordt, net zoals elke andere training, dan ook probleemloos herkend door JOIN. Vooraleer je begint, is het belangrijk om het juiste doel te selecteren. De kalender in de app bevat een aantal heel concrete doelen, zoals bijvoorbeeld de Amstel Gold toertocht of La Marmotte. Verder kan je ook zelf ingeven waar je naartoe wilt. Uiteraard is de optie ‘beter worden’ eveneens beschikbaar.

Op basis van beschikbaarheid

Op zondag vraagt de app via een pushmelding om je beschikbaarheden voor de komende week op te geven. Maar JOIN propt niet zomaar al je beschikbare momenten vol met trainingen. De combinatie van trainingen en herstel wordt nooit uit het oog verloren door het algoritme. Vinden er toch nog lastminute wijzigingen plaats in jouw agenda, dan past JOIN alsnog automatisch jouw trainingsschema aan op basis van die gewijzigde beschikbaarheden. Het spreekt voor zich dat de app het best werkt wanneer je voldoende trainingsuren kan reserveren en dit volgens een goede spreiding doorheen de week. Ben je ziek of had je geen tijd om een geplande training uit te voeren, dan geef je dat aan in de app en wordt het schema automatisch aangepast.

Niet zomaar fietsen

Er is een verschil tussen fietsen en trainen, en dat wordt met de trainingen van JOIN meteen duidelijk. De trainingen zijn vaak pittig maar doordacht. Zelfs wanneer je maar 45 minuten tijd hebt, voorziet JOIN een kwalitatieve training waarvan je later vruchten zult plukken. Blokkentraining, tempozones, stevige intervallen, het passeert allemaal de revue in de trainingen die JOIN je aanbiedt. Die trainingen kun je overigens makkelijk exporteren naar Garmin, Wahoo, TrainingPeaks of Zwift.

Makkelijk indoor te doen

Dat laatste is trouwens enorm handig de komende maanden. Beschik je niet over een vermogensmeter op je fiets, dan heb je die mogelijks wel op je indoor trainer. Daarnaast is het op de openbare weg soms minder eenvoudig om nauwgezet een training te kunnen uitvoeren. De ERG-modus van een indoor trainer is dan weer net een meerwaarde. Zo kan je in de wintermaanden al grote sprongen voorwaarts zetten en nadien nog bekijken of je ofwel een vermogensmeter aanschaft ofwel verdergaat op basis van hartslagzones.

JOIN-score

Om je progressie bij te houden, is er de JOIN-score. Deze score op een schaal van 0 (ongetraind) tot 50 (potentiële Tourwinnaar) wordt berekend op basis van een heel aantal parameters die JOIN uit jouw vorderingen haalt. Een belangrijke factor hierbij is het vermogen dat je gedurende een uur kan ontwikkelen per kilo lichaamsgewicht, samen met je duurvermogen. Wanneer je progressie maakt, werkt deze score motiverend. Maar andersom kan ze ook confronterend zijn. Zeker wanneer je na het behalen van een beoogd doel opnieuw aan de slag gaat.

Wat vonden we ervan?

Na een aantal maanden met JOIN te werken, zijn we absoluut overtuigd van de meerwaarde van de app. Als je toewerkt naar een fietsdoel, is het financiële aspect geen issue. Een paar maanden JOIN is sowieso goedkoper dan een trainer, goedkoper dan het inschrijvingsgeld dat je betaalt bij een granfondo, en slechts een fractie van de prijs van het materiaal waarop je die granfondo waarschijnlijk zult afwerken. Het adaptieve schema en de mogelijkheid om een training snel en makkelijk te exporteren naar je fietscomputer of trainingsprogramma maken dat de app makkelijk en handig in gebruik is. Wanneer je gewend bent om voor je plezier te fietsen, is het wel aanpassen. Zoals eerder gezegd, fiets je niet meer zomaar, maar train je doelgericht. Die trainingen zijn niet altijd even prettig. Je moet zeker het karakter hebben om jezelf te pushen. Zoek dus liefst een duidelijk doel of een goede motivatie, zodat je weet waarom je het doet. En laat je vooral niet ontmoedigen wanneer je JOIN-score door omstandigheden zoals ziekte of een drukke agenda even zakt.

www.join.cc

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE