Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Assos Indoor kit

De tijd dat afdankertjes van fietskledij gerecupereerd werden voor rollentrainingen, ligt stilaan achter ons. Wie deelneemt aan stevige virtuele groepsritten of zelfs races, wilt toch gesoigneerd voor de dag komen. Dat beseffen ze ook bij Assos, dat al jaren de standaard zet op vlak van comfortabele en competitieve fietskledij. Daarop ontwikkelde het Zwitserse merk een kledingreeks die tegemoetkomt aan de specifieke noden en klimatologische omstandigheden van indoor trainingen.

Een broek die half uit elkaar valt en waar je omwille van slijtage los door kan kijken, fietskousen die hun rek helemaal verloren hadden, meestal al met gaten aan de tenen, en een onderhemd waarmee je in de favela’s zou opvallen. Zo reed ik tot voor enkele jaren op de rollen. Dankzij direct drive trainers en interactieve platformen heeft die rollentraining – daarvoor eerder een verplicht nummertje – gelukkig een heel nieuwe dimensie gekregen. Om optimaal aan de start van een pittige virtuele group ride of een heuse wedstrijd te staan, hoort daar dus ook de juiste kledij bij. In het gamma van Assos vinden we in de Superléger reeks de nodige attributen om ons daarbij te helpen. Een ultralichte bibshort en dito baselayer en kousen. Meer hebben we niet nodig om ertegenaan te gaan.

Licht, ademend en stabiel

Bij het aantrekken van de Equipe RSR Superléger bibshorts schrik ik twee keer. Enerzijds door het lichte gewicht en de compressie die de 120 gram lichte broek uit Breezer Tex biedt. Maar anderzijds ook wel door de vleeskleur die duidelijk door de stof te zien is. In mijn kast ligt ergens nog een gelijkaardig exemplaar, al zag dat er zo pas uit na vijf jaren van intensief gebruik. In de garage waar mijn rollen staan, ontvang ik toch geen bezoek, dus het uitzicht maakt eigenlijk weinig uit. En met de steeds extremere zomertemperaturen kan ik dat klein beetje gêne ook wel opzijzetten in ruil voor een frisser rijgevoel. Het S9 zeem is geperforeerd en op strategische punten vastgezet in de broek in de plaats van volledig ingenaaid, denk dus niet dat je bibshort stuk is als je ‘m de eerste keer binnenstebuiten uit de wasmachine haalt. Door de manier van bevestigen ontstaat er een extra luchtlaag tussen het zeem en de stof. Dit heeft als gevolg dat warmte en vocht beter afgevoerd kunnen worden, en dat het zeem stabieler blijft zitten tijdens de trapbeweging. Stabiliteit en ondersteuning worden overigens ook bekomen dankzij de laag aangezette bretellen. Trainingen van meerdere uren op de rollen voelen niet langer als een geseling voor zitvlak.

Kurkdroog

De Equipe SS Superléger baselayer is dan weer een praktisch kleinood. Nogmaals hoop ik dat er geen bezoek in mijn pain cave komt, want dankzij de grote meshstructuur zouden buitenstaanders kunnen denken dat ze daadwerkelijk in een SM-kelder beland zijn. Omdat ze zich dat bij Assos ook wel realiseren, werd het grootste deel van het voorpaneel gemaakt uit een stof met een grotere dichtheid voor het geval je in de zomer zou fietsen met je shirt open. Met de krachtige ventilator die ik gebruik, is dat een welgekomen luxe. Voor de rest verbaast de Superléger baselayer echt. Vele andere baselayers zouden na een tijdje toch klam gaan aanvoelen van het zweet. De op het eerste zicht simpele netstof blijft kurkdroog, net zoals mijn lichaam. Van een baselayer van 85 euro mag je natuurlijk wel verwachten dat hij bovengemiddeld presteert, maar in het geval van deze Superléger is dat dus effectief zo. Enige minpuntje is dat het dunne ondershirt met de grote meshstructuur aan de kwetsbare kant is. Oppassen dus met bijvoorbeeld de sluiting van je horlogebandje of wanneer je de Superléger in de wasmachine stopt. We raden aan om zeker een aparte waszak te gebruiken om deze baselayer te beschermen tijdens je wasbeurt.

Frisse voeten

Ook de RS Superléger kousen hebben, net zoals de bibshort en baselayer eigenlijk, hun naam niet gestolen. Ze leggen dertig gram per paar op de weegschaal. Absurd weinig. Wanneer je ze in je handen hebt, schrikken ze ook echt af. Ze voelen kwetsbaar aan. Maar niets is minder waar als je de kousen aantrekt. Ze sluiten mooi aan en hebben een goede rek. Voor het overige voel je amper dat je ze aanhebt. Als je weet dat we onze ventilator een paar standen later moesten zeggen om koude voeten te vermijden, dan besef je ook dat deze kousen een prima strijdmiddel zijn tijdens hete zomers.

Op verschillende fronten inzetbaar

Neem je jouw indooractiviteiten serieus, dan zijn deze kledingstukken van Assos een goede aanvulling van jouw garderobe. Het totaalpakket vraagt een financiële investering, maar zeker de kousen en baselayer zijn niet enkel binnen maar in de zomer ook buiten inzetbaar. En plan je zomerse tochten in de bergen of in warmere oorden, dan komt ook de RSR Superléger bibshort buiten je pain cave van pas. Tenminste als je niet te preuts bent om jouw medefietsers een beetje doorkijk te gunnen.

Prijzen:

Assos RS Socks Superléger Wit: 24 euro
Assos Equipe RSR Bib Shorts Superléger S9 Zwart: 250 euro
Assos SS Skin Layer Supérleger Ondershirt Zwart: 85 euro

Meer info vind je op de website van Assos.