Deel dit artikel:

100% Getest: AfterShokz OpenMove koptelefoon

Zoek je nog een fijn kerstcadeautje voor een fietsende vriend, vriendin of gewoon voor jezelf? De AfterShokz OpenMove-koptelefoon is een leuke voor onder de kerstboom! Het apparaatje werkt met botgeleiding: de luidsprekers staan op je jukbeenderen en sluiten je gehoorgangen dus niet af. Zo luister je op de fiets naar muziek én hoor je ook nog het verkeer rondom jou. Onze man ging er de afgelopen weken mee op pad!

Via onze smartphone krijgen we tegenwoordig een constante golf van prikkels over ons heen. Mailtjes, sms’en, chatberichten, pushnotificaties… Dat ding in onze broekzak of handtas laat ons gedurende de dag geen tien minuten met rust. Daarom vind ik het zo fijn om geregeld eens alleen te fietsen. Je neemt even een afritje van de informatiesnelweg en bent een paar uur ongestoord alleen met je gedachten. Maar tijdens de voorbije lockdownperiodes was het wel héél vaak van #ridesolo en ik moet toegeven: wanneer je enkele maanden verplicht wordt de einzelgänger uit te hangen, wordt dat na een tijd wel een beetje saai…

Een streepje muziek! Dat zou mijn solo fietstochten en wekelijkse pendelritjes naar het werk wel opleuken. Alleen: wanneer je oortjes draagt, sluit je je deels af van het verkeer rondom jou en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Kan je dan niet rondfietsen met slechts één oortje in? Zeker, maar ik vind dat nogal een gedoe. Dat kabeltje lijkt altijd wel ergens in de weg te zitten en gebruik je draadloze oortjes, dan kan je het ongebruikte luidsprekertje makkelijk ergens vergeten of verliezen. Er is echter een prima oplossing voor wie tegelijk van muziek wil genieten én veilig wil blijven fietsen: een koptelefoon met botgeleiding. En in dat specifieke marktsegment is AfterShokz de meest klinkende naam.

Minimalistisch design

‘Bone conduction technology’: klinkt duur, maar niks is minder waar. Met de OpenMove heeft AfterShokz een heel betaalbare koptelefoon uitgebracht. Voor 89,95 euro haal je er eentje in huis! Keuze is er uit zwart en wit. De OpenMove is zo ontworpen dat de luidsprekers op je jukbeenderen staan en dus niet je gehoorgangen afsluiten. Geluid wordt via je bot naar je gehoorzenuw gestuurd en zo rechtstreeks naar de hersenen. Resultaat: je pikt, naast de muziek, ook nog alle omgevingsgeluiden op. En je loopt geen risico op gehoorschade door een te hoog volume, want het geluid passeert niet langs je trommelvliezen. Het ontwerp én de verpakking van de OpenMove is minimalistisch. Het lijkt wel of je een Apple-product uitpakt. Je steekt deze AfterShokz gewoon achter je oren en de beugel in je nek houdt de speakers netjes op hun plaats. Die beugel kan je weliswaar niet korter of langer maken. Zit je heel sportief voorover op de fiets en kijk je op, dan durft de beugel weleens tegen je nek te drukken waardoor de luidsprekers wat verschuiven. Maar over het algemeen zit de koptelefoon prima en kan je hem ook probleemloos combineren met een fietshelm en een bril. Zelfs na tochten van meerdere uren vond ik het apparaatje met zijn gewicht van 30 gram nooit oncomfortabel aanvoelen rond de oren. De OpenMove is niet waterdicht, maar is wel perfect opgewassen tegen zweet en regen onderweg.

Geluidskwaliteit

Koptelefoons met botgeleiding geven het geluid via trillingen door. Hoe hoger het volume, hoe voelbaarder die trillingen. Hetzelfde geldt voor bas: lage tonen veroorzaken extra trillingen en wanneer je die constant zou voelen, krijg je een onaangenaam kriebelend gevoel aan je oren. Verwacht dus niet dezelfde pompende bassen als bij je stereo-installatie thuis. Al valt er toch weinig te klagen over de audiokwaliteit. Het geluid is helder, er zit voldoende diepgang in en ook bij hogere volumes is de trilling van de luidsprekers minimaal. Over het volume wel nog dit: ook op de luidste stand vond ik het qua verstaanbaarheid soms op het randje om tijdens het fietsen naar een podcast te luisteren. Zeker met een stevige tegenwind op je snufferd. Je kan de OpenMove wel op een ‘vocal booster’-stand zetten, maar persoonlijk merkte ik weinig verschil met de standaardsetting. Een derde mogelijke stand is de ‘earplug mode’: die is een stuk stiller, heeft meer bas en zet je aan wanneer je de koptelefoon wil combineren met de meegeleverde oordopjes. Al is dat op de openbare weg niet meteen een aanrader. Hou er ook rekening mee dat er nogal wat geluid wordt ‘gelekt’ als het volume hoog staat. Wil je stiekem naar K3 of een andere ‘guilty pleasure’ luisteren, zet de koptelefoon dan zeker niet te luid, of je wordt binnen de kortste keren betrapt!

Batterijduur

Met een volle batterij ben je vertrokken voor dik 6 uur luisterplezier. Ook tijdens lange solotrainingen kan je dus op wat verstrooiing rekenen. Het batterijniveau kan je onderweg ook eenvoudig checken. Opladen gaat via een usb-c kabeltje. De draadloze AfterShokz connecteert via Bluetooth 5.0 met je smartphone, tablet of laptop en dat gaat keer op keer probleemloos en razendsnel. Ook je telefoon opnemen kan via de koptelefoon. Bovendien hoef je niet aan je device gekluisterd te zitten: de Bluetooth-connectie houdt stand binnen een straal van 10 meter. Je kan dus gerust even iets halen in een andere kamer terwijl je via de koptelefoon belt. Met de multipoint-pairing functie connecteer je zelfs tegelijkertijd verschillende toestellen. Al neem je er best wel even de handleiding bij om dat in te stellen. Dat geldt trouwens voor wel meer van de handelingen: alles gebeurt via slechts drie knopjes. Het aantal seconden dat je op een knop duwt of de knoppencombinaties die je tegelijk indrukt, zijn bepalend voor wat de koptelefoon precies doet.

Conclusie

De OpenMove-koptelefoon van AfterShokz is echt wel een leuk hebbeding voor wie vaak alleen gaat fietsen en daarbij wat verstrooiing wil. Dankzij de geleiding van het geluid via je jukbeenderen, kan je toch alert blijven in het verkeer. Het apparaat is vrij comfortabel, de geluidskwaliteit is goed en de autonomie van 6 uur volstaat ruimschoots. Ook de connectie via Bluetooth 5.0 met je smartphone verloopt telkens vlekkeloos. De beugel in je nek kan je niet langer of korter maken en botst soms tegen je kraag aan wanneer je een heel sportieve positie hebt op de fiets. Ook is het maximale volume bij tegenwind soms net een tikkeltje te stil, zeker wanneer je graag naar podcasts luistert op de fiets.

Meer info over de OpenMove-koptelefoon vind je op de website van AfterShokz. De adviesprijs is 89,95 euro.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE