Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Adidas Zonyk Aero Pro + optiek

Er zijn veel merken fietsbrillen op de markt, maar er zijn er niet veel die je associeert met opticien-kwaliteit. Bij de brillen van Adidas is dat duidelijk wél het geval. We reden een half jaar rond met de Zonyk Aero Pro en kregen een extra exemplaar voor een brildragende fietsmakker, met op maat geslepen opzetbril erbij.

Om maar met de fietsbril op sterkte te beginnen: dat is een uitstekend voorbeeld van het gezegde ‘goed gereedschap is het halve werk’. Onze testrijder droeg voor zijn Adidas Zonyk-tijdperk een uit de kluiten gewassen fietsbril óver zijn dagelijkse bril heen. Hij reed met twee brillen over elkaar dus. Een oplossing naar tevredenheid, want het hield wind en vliegjes uit zijn ogen en hielp tegen de zon. Maar ook een oplossing uit onbekendheid met het bestaan van betere oplossingen. Want na de overstap naar de Zonyk Aero Pro met op maat geslepen opzetbril ging er een wereld voor hem open. Zijn feedback na enkele ritten: “Het is even wennen in het begin, het leek alsof ik hoger op mijn fiets kwam te zitten. Maar het zicht rondom was stukken beter. De Zonyk Aero Pro heeft een kromming die nergens onnatuurlijk aanvoelt, en hij sluit ook mooi rond je hoofd aan. Het grootste voordeel voor mij is nog dat ik er bij deze Adidas geen last meer van heb dat er bril in mijn gezichtsveld zit. Bij de vorige combinatie keek ik bij het achterom kijken nog tegen pootjes of montuur aan, nu is dat verleden tijd. Wat ik ook handig vond: de fotochromische lenzen waarmee de bril was uitgerust. Nooit meer lenzen wisselen, wel altijd de juiste bescherming tegen de zon”.

Goed gereedschap is het halve werk, dus, en de Zonyk Aero Pro is goed gereedschap. Met ronkende termen gelardeerd. De pootjes zijn in drie standen verticaal verstelbaar (Tri.Fit Temples), waarmee de bril naar eigen voorkeur op je hoofd af te stemmen is. Hetzelfde geldt voor de neusbrug, die in twee standen aanpasbaar is (Double Snap Nose Bridge). Het lenswisselsysteem (Quick Change Lens System) is er eentje van de betere klasse, met pallen aan de zijkanten die de lens ‘loslaten’ bij het openen. De met het bovenframe verbonden neusbrug geeft de eerste keren niet echt vlot mee, en dus komt de lens-uit-één-stuk niet meteen los, maar na verschillende poetsbeurten is de Zonyk ook wat betreft lens uitnemen ingewerkt en valt er niets meer te klagen.

Het draagcomfort is al met al uitstekend, een bevinding die voor een groot deel op het conto komt van de kwalitatief hoogwaardige lens (Vision Advantage). In onze testbril zat een Coal Matt/LST lens, enigszins rood van kleur en met een helderheid- en contrastverhogende werking. Heel aangenaam bij het sporten. Het zicht is naar alle kanten prima, en het ‘half-rim’ontwerp maakt dat het wordt niet verstoord door een framerand onder in beeld.

De Zonyk Aero Pro wordt geleverd met een eenvoudig afneembare zweetstrip, maar die hebben we niet gebruikt, wegens niet naar persoonlijke voorkeur. Onze testman met bril was zeer te spreken over die strip: “Houdt zweet goed uit je ogen”. Hij verklaarde ook nog dat schoonmaken van de ‘dubbele’ bril wat lastiger was. Akkoord, dat verwondert natuurlijk niet, je moet twee brillen schoonmaken in plaats van één, en uitnemen van het optische inzetstuk is dan natuurlijk nodig.

Naast de zweetstrip ook nog in de verpakking: brillendoosje, lensetui en brillendoekje, plus een extra neusbrug. Overigens zijn alle onderdelen van een Adidas-bril ook los verkrijgbaar, zodat je bij mogelijk defect (meestal) zult kunnen repareren.

Er zijn acht verschillende lens/frame-combinaties verkrijgbaar, van wit met blauwe lens tot zwart met fotochromische lens.