Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Abus Gamechanger

Toen Abus zich via het Bora-Argon 18 Team (voor de komst van Peter Sagan en Specialized nog een bescheiden ploeg) zich een weg richting World Tour knokte, keken nogal wat kenners daar toch van op. Want Abus, was dat geen synoniem van oerdegelijke Duitse (fiets)sloten en een gamma recreatief georiënteerde fietshelmen die er nogal braafjes en zelfs wat saai uitzagen…?

Inmiddels is Abus aan zijn tweede jaar partnership met het Spaanse Movistar toe en overal waar Alejandro Valverde dit voorjaar zegevierend de armen in de lucht stak, was ook de Abus Gamechanger aerohelm te zien. En niemand die daarover klaagt want de eerste persoon die de Abus Gamechanger geen mooie helm vindt, die moet ik nog tegenkomen. De begeleiders van de Grinta! Rides dragen de Gamechanger en worden bij elke Grinta! Ride wel een paar keer door iemand aangesproken op de helm. Want zelfs in egaal wit (niet meteen een hippe kleur en veel witte aerohelmen zien er een beetje uit als de eierschaal waarmee Calimero op zijn kop rond huppelt) blijft de Gamechanger een elegante verschijning. De brilgarage in de helm is handig.

Te koop in de maten small-medium-large geeft Abus voor de kleinste Gamechanger een gewicht van 260 gram op en 290 gram voor de helm in maat Large. Niks gelogen want mijn Gamechanger testhelm in maat medium weegt 265 gram. Er zit opmerkelijk weinig padding in de helm, al staat de helm heel comfortabel en stabiel op het hoofd, in mijn geval zonder enige drukpunten. Goed om weten is dat ik een vrij ‘eivormig’ hoofd heb en dat de pasvorm van de Abus Gamechanger hier perfect bij aansluit. Om de helm op je hoofd te vergrendelen is er een in hooge verstelbaar passysteem, achterop dat passysteem zit een draaiwiel waarmee je de helm aan je hoofdomtrek aanpast. De kinriempjes liggen dicht langs de slapen aan zodat ze niet in de wind hangen te wapperen en de helm sluiten doe je met een klassieke kliksluiting. De trotse bezitters van een dubbele onderkin kunnen in de problemen komen omdat de kinriempjes van de Gamechangers heel kort zijn afgesneden zodat daar weinig marge rest. Nog belangrijk is dat Abus zelf bepaald heeft waar de twee riempjes (ééntje voor en ééntje achter het oor) worden samengenomen (ze zijn zelfs samen gestikt) zodat daar de aanpassingsmogelijkheden beperkt zijn. Staat je ene oor drie centimeter hoger op je bol dan je andere, dan kan je de kinriempjes daar niet aan aanpassen.

Niet dat ik daar last van ondervind want de Abus Gamechanger zit mij als gegoten en voel ik ook tijdens ritten van vijf uur en meer niet. Of toch niet als de temperatuur ‘gemiddeld’ is want eens de twintig graden voorbij wordt het onder de Gamechanger wat warmer en stel je vast dat de ventilatie van de Abus aerohelm toch wat minder is dan bijvoorbeeld die van een Specialized Evade II. De Abus Gamechanger kost 199,90 euro en is voor clubs ook in ‘custom design’ leverbaar. Alle details op de site van Abus.