Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Abus AirBreaker

Dat het Duitse Abus de voorbije jaren een opmerkelijke upgrade van zijn helmengamma realiseerde, dat hebben we al een paar keer gemeld. Nadat we flink onder de indruk waren van de GameChanger aerohelm, komt deze keer de lichtgewicht AirBreaker aan bod. En die is minstens even goed als zijn aerobroertje…

“Je zet’m op je hoofd en hij zit meteen goed voor een rit van een uurtje of vijf. Echt wel indrukwekkend”, meldde Movistar-prof José Joaquin Rojas onlangs tijdens het Campagnolo perskamp in Girona. En nu mogen die profs wel afhankelijk zijn van hun sponsors en het principe ‘Wiens brood men eet, dienst woord men spreekt’ huldigen, qua pasvorm is Abus er in geslaagd om fietshelmen te maken die een enorm grote doelgroep passen. Hebben sommige merken een pasvorm die vooral mensen met een ovaal hoofd passen en is de pasvorm van sommige andere fietshelmfabrikanten beter voor mensen met een rond hoofd, dan heb ik nog geen mens horen klagen over de ‘fit’ van de jongste Abus fietshelmen.

Stel ‘m af

Voelen de GameChanger aerohelm en de lichte AirBreaker op het hoofd heel vergelijkbaar aan, dan ligt dat niet alleen aan de pasvorm. Ook het Zoom Ace systeem met een draaiknop achterop de helm om de binnenomtrek van de helm aan je hoofdomtrek aan te passen is op de beide helmen identiek. Dat het systeem ook in de hoogte instelbaar is, zorgt er voor dat je het passysteem diep in je nek of wat hoger op je achterhoofd kunt vergrendelen naargelang je voorkeur. Vlak boven het Zoom Ace stelwiel voorzag Abus ruimte om een paardenstaart doorheen te leiden.

Flow Straps

Ook de FlowStraps zijn identiek op de beide helmen. Aan de voorkant zijn de riempjes dubbel gevouwen in functie van de aerodynamica en de riempjes liggen nooit langs je slapen te fladderen in de rijwind. Een nadeeltje van de FlowStraps is wel dat ze van vrij dik materiaal gemaakt zijn en veel zweet opnemen, met grote, witte zoutvlekken als gevolg na een rit in warme omstandigheden. De riempjes nadien goed uitwassen en uitspoelen is dan ook aangewezen.

Compact en licht

Met zijn 280 gram is de GameChanger niet de lichtste helm op de markt, maar aerohelmen zijn doorgaans iets zwaarder. De AirBreaker komt mede dankzij zijn 24 ventilatie-openingen aan een gewicht van 218 gram en is wel bij de lichtste van de klas. De helm is heel compact van vorm en komt -als je hem juist draagt tenminste- vrij diep over je voorhoofd waardoor de combinatie met sommige moderne zonnebrillen met heel grote lenzen niet altijd optimaal is. Best vooraf eens uitproberen in de winkel. De ventilatie van het hoofd is subliem en het draagcomfort uitmuntend.

Geen MIPS

Dat de AirBreaker zo licht is, komt mede doordat Abus de helm vrij klassiek bouwt. De AirBreaker is gemaakt van EPS met een interne verstevigingsstructuur, maar zonder toepassing van exotische nieuwigheden zoals Koroyd, WaveCell of andere MIPS-toevoegingen. In sommige van zijn mountainbikehelmen gebruikt Abus wel MIPS, voor de racehelmen geloven de Duitse ingenieurs niet in de meerwaarde van het systeem.

Ik heb lak aan verf

Als de Abus AirBreaker nog verbeterd kan worden, dan kijken we in de richting van de laklaag die na een paar maanden van intensief gebruik al veel krassen en krasjes vertoont. Het blijkt dat de laklaag nogal broos is, je helm niet zomaar ergens laten rondslingeren en altijd netjes opbergen in de meegeleverde hoes is aangewezen.

Net zoals de GameChanger bij de fraaiste en functioneelste aerohelmen hoort, is de AirBreaker een bijzonder mooie, compacte en lichte allround fietshelm met een prima ventilatie. Voor 249 euro is er keuze uit drie maten (Small = 51 – 55 cm, Medium = 52 – 58 cm en Large = 58 – 62 cm) en zomaar eventjes tien kleuren (Steel blue, Velvet black, Gleam silver, Polar White, Movistar Team, Blaze red, Neon yellow, Shrimp orange, Celeste green en Fuchsia pink) zodat er altijd een Abus Airbreaker bij je outfit en fiets past.

Alle Abus racehelmen vind je hier.

Gerelateerde artikels