Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: 9th Wave 4-Shore

Helaas waren er vorige winter geen strandraces. Corona gooide roet in het eten en de volledige kalender werd geannuleerd. Dit weerhield ons er niet van om af en toe richting de Belgische kust te trekken en wat kilometers te malen op het strand. Met een setje 9th Wave 4- shore wielen in de fiets waanden we ons een echte ‘beachracer’. Nu het nieuwe beachseizoen er stilletjes aan zit aan te komen is dit de ideale moment om onze bevindingen openbaar te maken.

De afgelopen jaren hebben strandraces aan populariteit gewonnen. Met De Panne Beach Endurance hebben we in België een internationale strandrace voor mountainbikers waar jaarlijks meer dan 1000 deelnemers het tegen elkaar opnemen. Eind november zal deze voor de 25ste keer gereden worden.

Het principe van een strandrace is simpel. Een race waarbij iedereen met een mountainbike het tegen elkaar opneemt in een ware snelheidsrace. Strandracen is een aparte dicipline waarbij een mix van wegrenners en mountainbikers tegen elkaar strijden en waarbij het materiaal een belangrijke rol speelt. Het Nederlandse 9th- wave is een wielenbouwer die zich is gaan specialiseren in het maken van wielen om op het strand te racen. In samenwerking met enkele zandspecialisten brachten ze een 29“ wielset op de markt die intussentijd door menig strandracer gebruikt wordt. De huidige Europese Ivar Slik is één van hen en hij rijdt ook op de 4- shore wielen.

Aero en stabiel

De 9th Wave 4-shore wielen vallen meteen op. Deze carbon wielset heeft een velghoogte van 42.5mm en heeft (in ons geval oranje) opvallende decals. De buitenbreedte van de velg bedraagt maar liefst 40 millimeter en een binnenbreedte van 34.5. De extreme breedte van de velg zorgt ervoor dat onze Vittoria Tattoo light en Schwalbe Big one mooi op de velg blijven liggen bij lage druk en dat we een breed draagvlak kregen voor de losse zandstroken. De 4-shore wielset wordt tubeless geleverd waardoor de combinatie brede banden en lage druk dus ideaal zijn om op en af het strand te rijden. De velg is voorzien van twee anti-burp randen waardoor je nagenoeg geen druk verliest bij het rijden met minder dan één bar en de band dus mooi op de velg blijft liggen. Het aerovermogen van deze wielen moeten we echt wel onderstrepen. De 42 mm hoge velg heeft ons op geen enkel moment in problemen gebracht. In tegendeel, de hogere velgen zorgen er net voor dat snelheid halen op de lange rechten stukken makkelijk ging en ook makkelijk aan te houden was. In hun opzet zijn ze bij 9th wave dus wel degelijk geslaagd met deze 4-shore wielset.

Voor elk wat wils

De 29 inch wielset kan je naar eigen wens laten opbouwen. Je hebt keuze uit de DT Swiss 350 (Centerlock) of 240 (6-gaats) naaf, boost of non-boost en 10, 11 of 12-speed. Voor de spaken gebruiken ze de DT Swiss Aeorlite in combinatie met messing nipples. Voor de decals (die onder de lak zitten) heb je keuze uit maar liefst vijftien kleuren. Keuze genoeg dus bij onze noorderburen. De velgen worden asymmetrisch opgebouwd zodat de rijervaring op het strand nog beter wordt. De 4-shore is zeker niet de lichtste wielset ( 1670 gr zonder banden, remschijven en cassette) en met een prijs van €1469 ook niet de goedkoopste. De rijsensatie van deze hoge wielen rechtvaardigen deze prijs evenwel. Wil je een lichtere aeroset voor het strand, dan kan je kiezen voor de Ninefold 4- shore wielset, die met iets lichtere velg komt.

Opvallend

Zeg nu zelf, een setje carbon wielen doet een fiets altijd meer opvallen. Deze 9th wave wielen vallen niet alleen op, ze rijden ook nog heel goed. In de duinen van Middelkerke konden we meteen ondervinden dat de acceleratie van de wielen goed zat. Bij het optrekken ondervonden we geen nadelen van de hogere velg. De wielen zijn lekker strak en tegelijk niet te hard zodat je makkelijk enkele golfbrekers kan nemen. Het comfort van deze carbon wielset is zeer goed. Door de brede velg kan je laag gaan in druk en dat zorgt natuurlijk voor extra comfort zonder dat je schrik hoeft te hebben voor een stootlek. De wielen zijn een opvallende upgrade voor je beachracer en wij hebben met de oranje versie alvast de show kunnen stelen in de duinen en op het strand.

Conclusie

Deze 9th wave 4-Shore wielset is, met een adviesverkoopprijs van €1469, zeker geen goedkope upgrade voor je mountainbike. Wij hebben wel kunnen ondervinden dat ze een seriezue meerwaarde bieden wanneer je met de mountainbike veel snelheid maakt. Onze rijervaring op het strand werd verhoogd en de losse zandstroken konden we bijgevolg ook makkelijker doorkomen. Deze wielset is voor zandhazen die kicken op snelheid en die het maximale uit hun prestatie willen halen. Ben je eerder op zoek naar een extra wielet om te gaan gebruiken voor een recreatieve tocht op het strand of tijdens een veldtoertocht, dan kan je beter een aluminium wielset kopen voor een zachter prijsje.

Gerelateerde artikels