Deel dit artikel:

100% getest: 100% Speedcraft

Het Amerikaanse 100% kent zijn roots in de motorcross toen begin jaren tachtig het logo de grootste namen uit de motorcrosswereld sierde. Met de groeiende populariteit van het ruigere segment in de mountainbikescène, was de uitbreiding snel gemaakt. En met smaakmakers als Peter Sagan – herinner je zijn podiumoptreden met 100%-skibril op het hoofd in de Ronde van Frankrijk 2019 -, Belgisch slopestyle-fenomeen Thomas Genon en downhill-wereldkampioen Loïc Bruni is de populariteit en bekendheid van 100% gestaag gegroeid. Ondertussen kleedt 100% renners van top tot teen: helm, bril, shirts, shorts, bescherming… alles voor een wilde dag in het bikepark of op de trails. Met de Speedcraft heeft 100% een allround fietsbril in huis waarmee je zowel op de koersfiets als op de mountainbike gezien mag worden.

Speedcraft

De Speedcraft is de bril die ondermeer de ogen van Peter Sagan beschermen. De matwitte versie hier in test is voorzien van een HiPER Silver Mirror Lens. De HiPER-lenzen filteren de overlappingen tussen de drie primaire kleuren die het menselijk oog kan zien, waardoor je een groter contrast, beter dieptezicht en levendiger kleuren krijgt.

De lenzen zijn van een lichtgewicht, krasbestendig polycarbonaat en zijn behoorlijk groot wat een erg ruim gezichtsveld oplevert. Het zorgt natuurlijk ook voor een grote bril op je gezicht. Die lenzen kregen een behandeling om water, vuil en olie af te stoten.

Het frame is een lichtgewicht Grilamid TR90 frame met lage luchtopeningen. Het zorgt voor een prima ventilatie en voorkomt dat je bril gaat aanslaan. De rubber stukjes aan de pootjes zijn lichtjes verstelbaar. Het rubber neusstuk heeft een prima pasvorm en is verwisselbaar. Onze aanvankelijke vrees dat de onderkant van onze helm op de bril zou drukken en daardoor op ruigere afdalingen de bril zou wegduwen, bleek al snel ongegrond. De bril zit perfect op je gezicht en blijft onder alle omstandigheden uitstekend zitten. Het gezichtsveld is erg ruim en de HiPER-lenzen zorgen voor een scherp zicht op alle details van de trails, zelfs in het bos. Het design zal niet bij iedereen in de smaak vallen, maar de prestaties staan helemaal op punt.

De Speedcraft kost € 185 en dat is een meer dan correcte prijs voor een kwaliteitsvolle fietsbril.

Meer info via 100percent.eu