Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rotterdam Cycling Festival: de opmaat naar Grand Départ

Rotterdam is in voorbereiding op een groots fietsfeest. Komende zomer, van 15 tot en met 17 juli, is er het Rotterdam Cycling Festival met onder meer L’Étape Rotterdam by Tour de France, verschillende toertochten en een nieuw internationaal vrouwencriterium.

Het Rotterdam Cycling Festival is de opmaat naar de twee grote evenementen die de stad graag wil binnenhalen: de Grand Départ van de Tour de France en de komst van de nieuwe Tour voor vrouwen (Tour de France Femmes avec Zwift). Het driedaagse programma is voor iedereen toegankelijk en moet Rotterdam op de kaart zetten als fietsstad. 

L’Étape Rotterdam by Tour de France

Op zaterdag 16 juli beleeft Nederland een primeur: dan is er de eerste editie van L’Étape Rotterdam by Tour de France. Deze cyclosportieve race wordt georganiseerd in samenwerking met de Tour de France en volgt grotendeels het parcours van de etappe zoals Rotterdam die zou graag zou organiseren tijdens de Grand Départ 2024/2025. De deelnemers rijden een route door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag die mogelijk daadwerkelijk een Touretappe wordt.

L’Étape Rotterdam by Tour de France voorziet in tijdsmeting op een afgesloten parcours. De winnaar krijgt op het podium de gele trui. Eenvoudig zal het niet worden, met de onvoorspelbare wind, bruggen en verschillende gravelstroken als hindernissen. Start en finish zijn op het parcours van RWC Ahoy van RWC Ahoy langs de landingsbaan van Rotterdam The Hague Airport. L’Étape Rotterdam by Tour de France wordt dit jaar in twintig verschillende landen georganiseerd en nu voor het eerst dus ook in Nederland.

Toertochten voor iedereen

De toertochten van Tour de Rotterdam (ontstaan rond de Grand Départ in 2010) heten vanaf nu de L’Étape Rotterdam by Tour de France charity rides, voor nog meer Tourbeleving. De tiende editie staat in het teken van zoveel mogelijk geld ophalen voor de Maak Kanker Kansloos-campagne. De charity rides over verschillende afstanden zijn bedoeld voor iedereen, van jong tot oud, getraind en ongetraind. Ook bedrijven kunnen meedoen. De langste route is de Pelotonstocht over 120 kilometer.

Rotterdam Cycling Women Criterium

Op zondag 17 juli is er nóg iets nieuws: dan is er een internationaal wielercriterium voor vrouwen op. Rotterdam The Hague Airport heeft de intentie om eenmalig het vliegveld korte tijd beschikbaar te stellen voor deze race. Er komt een groot professioneel deelnemersveld aan de start. Het criterium speelt in op de toenemende aandacht voor het vrouwenwielrennen en kan bijdragen aan talentontwikkeling.

Festivallocatie 

De festivallocatie op het terrein van RWC Ahoy langs de landingsbaan van Rotterdam The Hague Airport is ingericht als een Frans dorpsfeest, met lange tafels, eten en drinken en livemuziek van bekende artiesten. In het Tour de France-café kun je kijken naar de Ronde van Frankrijk (die op dat moment bezig is) en in het Tour de France-museum kom je veel te weten over de rijke historie van het grootste wielerevenement ter wereld.

Erasmus MC Foundation

Het Rotterdam Cycling Festival is partner van de Erasmus MC Foundation, het officiële steunfonds van het Erasmus MC. Gezamenlijk wordt geld opgehaald voor de projecten van de foundation, die artsen en onderzoekers steunt in hun streven naar een beter vooruitzicht voor patiënten en een gezondere toekomst voor iedereen.

  • Ga voor meer informatie naar de website van het Rotterdam Cycling Festival.

Gerelateerde artikels