Deel dit artikel:

Zwift trekt naar het virtuele Schotland

Zwift is een nieuwe virtuele omgeving rijker. Het online sportplatform heeft de komst van Schotland aangekondigd. De keuze hiervoor hangt samen met de UCI Cycling Esports World Championships, die worden later in februari in deze wereld verreden. Bij de lancering biedt Schotland vijf virtuele routes.

Het online fitnessplatform voor onder meer fietsers heeft vijf nieuwe routes gecreëerd, waarvan er drie zullen worden gebruikt als decor voor de strijd om de titel Esports-wereldkampioen van 2023. Zwift zegt dat haar nieuwe wereld is ‘geïnspireerd door de stad Glasgow en het prachtige, opvallende Schotse landschap’. De omgeving bevat onder meer stadsgezichten, oude kastelen en natuurlijke schoonheden, van lochs tot bergtoppen.

Vijf nieuwe routes

De vijf routes zijn samen goed voor 58,8 kilometer nieuw, virtueel terrein. Allereerst is er Rolling Highlands, een route van 14,1 kilometer met 105 hoogtemeters. Zwift stelt dat het pittige terrein genoeg plekken biedt om aan te vallen tijdens wedstrijden, terwijl de glooiende heuvels en korte steile klimmen ook een ideaal trainingsveld vormen.

Als tweede is er City and the Sgurr, dat in 8,6 kilometer precies 161 hoogtemeters voorschotelt. Sgurr betekent ‘rotsachtige piek’ in het Schotse Gaelic. Deze route bevat Zwifts nieuwste klim die in twee richtingen wordt bedwongen. Zwift zegt dat de opname van rotondes aan beide zijden de route ‘de perfecte plek maakt voor heuvelherhalingen of zeer uitdagende races’.

Het Glasgow Crit Circuit is 3 kilometer lang met 33 hoogtemeters. Zwifts nieuwste Crit Circuit ligt in het centrum van Glasgow en bevat ‘korte, pittige klimmetjes, krappe, bochtige wegen en twee bogen’.  

Loch Loop biedt 8 kilometer met 71 meter aan verticale meters. Zwift beschrijft deze lus als ‘een paradijs voor tijdrijders’. De route is grotendeels vlak, bevat een deel van de Rolling Highlands-route en slaat de grotere beklimmingen over.

De Muckle Yin is de langste van het hele pallet: 25,1 kilometer en 279 hoogtemeters. Volgens Zwift clustert deze ‘bijna alle soorten Schotse wegen in één lus’.

Tour de Zwift

Aanvankelijk zal Schotland alleen beschikbaar zijn voor evenementen en wedstrijden. Zwift-gebruikers krijgen als eerste de kans om de nieuwe wereld te betreden gedurende etappe 8 van de Tour de Zwift, die momenteel plaatsvindt en tot en met 12 februari voortduurt. Deze mogelijkheid wordt gevolgd door Ride Scotland- en Race Scotland-evenementen (van 6 februari tot 7 maart). Daarnaast wordt de ZRacing-serie gehouden op het Schotland-terrein. Vanaf begin maart zal Schotland beschikbaar zijn voor vrije ritten, clubevenementen en meet-ups.