Deel dit artikel:

Zomerroutes: Luxemburg – Houffalize

De meest zuidelijke provincie van ons land sterkt zich uit van Vielsalm en Durbuy tot Bouillon en Virton. Houffalize verwierf een stevige reputatie als locatie door de wereldbeker mountainbike, maar ook op de racefiets valt er in de streek veel te beleven. Denk maar aan een trip naar het nabij gelegen La Roche, dat naast de moeilijkste ook twee van de langste hellingen van België heeft. Of aan de La Chouffe Classic, door velen als de mooiste der Waalse cyclo’s bestempeld. In deze regio kan je kilometers maken langs rustige wegen en glooiende velden, fietsen door donkere bossen. De hellingen zijn gevarieerd: zowel kort en hevig, als lang en gezapig behoren tot de opties. In Houffalize zelf krijg je een prachtig uitzicht op het stadje van zodra je de snelweg af bent. Ga je met de fiets via de Rue Saint Roche omhoog, zal je veel minder tijd hebben om rond te kijken. Deze helling is de eerste zware hindernis tijdens het wielermonument Luik-Bastenaken-Luik.

Route 1 – Ravelroute – 45 KM

De Ardennen liggen doorspekt met enkele lange RaVeL lijnen. De bekendste is wellicht de lijn tussen Sankt-Vith en Monschau, met aftakkingen naar Luxemburg en Stavelot. Ten Zuiden van Houffalize is er echter ook een verbinding tussen Bastogne en Gouvy, lijn 163. Halfweg kan je dan overgaan op lijn 613 om Houffalize binnen te rijden. De kortste ronde vertrekt vanuit Houffalize en laat je eerst wat hoogte winnen richting Bonnerue. Het zwaarste werk zit er dan echter al op. De volgende tien kilometer gaat het nog wel op en af richting Bastogne, maar eens je daar op de Ravel duikt, is het helemaal gedaan met klimmen. Gedurende meer dan twintig kilometer fiets je afgescheiden van verkeer terug richting Houffalize. Onderweg wal een keertje van lijn wisselen, want anders kom je Gouvy uit. Voor wie de route wat langer wil maken is dat trouwens een uitbreiding die te overwegen is. Vergeet niet dat je tijdens het laatste stuk dan wel weer wat klimwerk te verduren krijgt.

Deze route vind je hier.

Route 2 – Haussireroute – 60KM

Van Houffalize naar La Roche is helemaal niet zo ver. Volg je de kortste route, dan sta je op amper 25 kilometer ter plekke. Beide Waalse plaatsen hebben gemeenschappelijk dat ze een spectaculair mooi uitzicht op de stad zelf bieden. Tijdens deze rit worden beide uitkijkpunten aangedaan bij het binnenrijden van de locatie. Houd dat fototoestel in de aanslag. De rivier die door de stad loopt is trouwens twee keer de Ourthe, al is dat in Houffalize de Oostelijke tak ervan. Natuurschoon gegarandeerd dus, maar ook het nodige klimwerk op deze route. Op weg naar La Roche buigen we af richting Hubertmont, over de gevreesde Pied Monti. Bijnaam: Mur de Velomediane. Na deze beklimming is het wel hoofdzakelijk afdalen naar La Roche, waar meer dan één terrasje op je wacht. Na de welverdiende pauze is de acclimatisatie beperkt. We klimmen richting Haussire, in Cotacol de lastigste helling van België. Na de top dalen we niet af want we klimmen verder richting Samree. Alles bij elkaar ben je hier goed acht kilometer aan het klimmen, met enkel na de top van de Haussire een kleine afdaling. Bij Achouffe zie je mogelijks kabouters, vooraleer je Houffalize terug induikt.

Deze route vind je hier.

Route 3 – Kabouterroute – 120 KM

Deze route is geïnspireerd door een voorgaande editie van La Chouffe Classic. Het parcours brengt je van het mooie Houffalize via pittoreske wegen naar prachtige dorpjes in de provincie Luxemburg. Voor vele klimmers onder ons is dit dé uitgelezen kans om de nodige hoogtemeters te verzamelen. Onze route trekt eerst over de Barrage de Nisramont, om vervolgens in La Roche de Haussire te overwinnen. Nadien volgen nog de kronkelende Côte de Cieille, de lange klim naar Côte de Dochamps-Ouest en kilometers langs over erg rustige wegen omringd door niks dan bossen en vogels. Ruim gerekend ga je de laatste veertig kilometer bergaf maar ook daar zal het nodige klimwerk je opwachten. Met deze route zie je het mooiste wat de streek te bieden heeft. Zowel steil als erg lange hellingen komen aan bod. Maar de rust zal je het meest bekoren. Reden te meer om je klimmersbenen te testen en te genieten van alles wat Houffalize en omstreken te bieden heeft! Ohja, helemaal op het eind volgt de uitsmijter: Rue Saint Roche. Je houdt dus best nog een cartouche op reserve.

Deze route vind je hier.

Verblijftip – Café Coureur

Café Coureur was al een bekende bestemming met de vestiging in Borgloon. Vanaf het voorjaar van 2022 kijkt men ook verder dan Haspengouw en werd er een tweede vestiging geopend in de provincie Luxemburg. Dat Houffalize meer is dan een mountainbikemekka, mochten we zelf ervaren. Ook met de gravel- en racefiets kan je er prachtige tochten maken over enkele van de langste en moeilijkste beklimmingen van ons land. Tegelijk fiets je er ook eindeloos door velden en dennenbossen.

Een Ardeens gebouw uit 1938 werd volledig gerenoveerd met hotelkamers, studio’s, restaurant, bar en BioRacer brand store. De kelder werd omgebouwd tot bike room, er is een welness en groot overdekt terras. De vijftien kamers verwijzen elk naar een klim in de Ardennen. Leuk weetje: die beklimmingen werden door Cafe Coureur onderling verbonden tot de XXL Ardennen Challenge, een uitdagende fietstrip van ongeveer 300 km en 5000 hoogtemeters met vertrek bij het hotel. De sportieveling kan dit exploot ook over twee dagen realiseren, via een lus “oost” en een lus “west”.

www.cafecoureur.cc
Rue de la Roche 36, 6660 Houffalize