Deel dit artikel:

Zevende editie van Summer Challenge gaat van start

Bike to Work stimuleert fietsgebruik onder forenzen.

Bike to Work, het nog altijd aan populariteit winnende initiatief van de Fietsersbond en haar Franstalige zusterorganisatie GRACQ om fietsen naar het werk te stimuleren, organiseert voor de zevende keer de Summer Challenge. Dit is een wedstrijd waarbij het plezier van fietsen voorop staat. De Summer Challenge gaat op maandag 23 mei van start met 1.306 fietsers verdeeld over 470 teams van 110 werkgevers  De finish is op vrijdag 17 juni.

“De Summer Challenge is door het doorgaans aangename fietsweer een grote stimulans om mensen op de fiets te krijgen voor hun woon-werkverkeer,” zegt Bike to Work coördinator Dieter Snauwaert, “30 procent van de nieuw geregistreerden deelnemers geeft aan dat ze tot het moment van de registratie met de wagen naar het werk komen. Uit eerder onderzoek blijkt dat in deze groep de gemiddeld vooropgezette fietsgraad van 2,5 fietsdagen per week ook drie maanden nadien nog gehaald wordt. Veel van de nieuwe deelnemers die zich voor de wedstrijd registeren laten dus ook nadien hun auto staan en kiezen voor de fiets om hun woon-werkverkeer af te leggen.”

Overstap van auto naar fiets
Domien De Wever (28), werkzaam bij Diensten- en Begeleidingscentrum Openluchtopvoeding in Brasschaat maakte die overstap van de auto naar de fiets: “Tot een maand geleden kwam ik vooral met de van een collega gekregen wagen, waarvoor ik enkel verzekering hoefde te betalen, toch nog een hoog bedrag op jaarbasis. Autorijden was voor mij vooral een gewoonte, een luxe waar je niet bij stilstaat. Ik overwoog al langer om op de fiets naar het werk te komen, maar het kwam er niet van tot een collega me aanmoedigde en motiveerde om me in te schrijven op Bike to Work. En nu hoop ik natuurlijk dat ik met mijn team De Kasseienstoempers de overwinning in de Summer Challenge binnenhaal.”

Fiets ook in de lift door files
Naast goed weer blijkt ook het dichtslibben van ons wegennet een reden om vaker voor de fiets te kiezen in het woon-werkverkeer, zo concludeert de Acerta Mobiliteitsbarometer van april 2015. De barometer toont dat in Vlaanderen het gebruik van de fiets in het woon-werkverkeer in de afgelopen vijf jaar met 50 procent is gestegen.

Werkgevers enthousiast
Ook werkgevers zijn enthousiast getuigt Peter Verfaillie, directeur afdeling Kinderen en Jongeren van Openluchtopvoeding vzw: “Voor de Summer Challenge dagen wij onze mensen met plezier uit om zoveel mogelijk met de fiets naar het werk te komen. Vorig jaar drukten we een extra personeelsmagazine, volledig gewijd aan de voordelen van fietsen, met getuigenissen van medewerkers over hun mobiliteit. In geen tijd kregen we fietsteams bij elkaar, die zich vol overgave in de ‘fietsstrijd’ wierpen. Ieder naar eigen vermogen: fervente renners én recreatieve fietsers: voor iedereen waren er wel teams op maat. Ook voor deze editie registreerden zich alweer twaalf teams. Fietsen naar het werk en al helemaal de Bike to Workwedstrijden verhogen de teamspirit”