Deel dit artikel:

Zestigjarige NTFU zet toertocht uit met lussen van zestig kilometer

Op zaterdag 10 september houdt de NTFU de eerste Holland Classic.

De Nederlandse Tour Fiets Unie (NTFU) bestaat zestig jaar. Ze viert dat onder andere met de Holland Classic op Sportcentrum Papendal (Arnhem) op zaterdag 10 september. Daarbij kunnen deelnemers drie lussen van – passend bij de verjaardag – 60 kilometer rijden. De routes van de drie lussen zijn nu bekend. Voor mountainbikers worden lussen van 20 km en 40 km uitgezet door de bossen rondom Papendal. Deze worden vlak voor de Holland Classic bekendgemaakt.

Blauwe Route
De routes van de Holland Classic zijn opgebouwd zoals skipistes; blauw is het minst zwaar, zwart is een kuitenbijter. De blauwe route van de Holland Classic gaat over dijken en door de Betuwe. Je fietst stukken langs de Nederrijn en komt langs boomgaarden waar de appels en peren hangen te rijpen. Maar ook klimmetjes worden niet geschuwd; zo fiets je onder andere over de Grebbenberg en eindigt de tocht met de korte klim van de Boersberg.

Rode Route
De rode route gaat vanaf Papendal richting het noorden, naar de prachtige bossen van de Veluwe. Deze glooiende route gaat over de Kop van Delen en Loenermark. Als je langs het Nationaal Park de Hoge Veluwe fietst kijken de Schotse Hooglanders je herkauwend aan als je ze passeert. De wildroosters die je onderweg tegenkomt liggen er niet voor niets! Via het Museum Vliegveld Delen fiets je terug naar Papendal.

Zwarte route
Ben je in voor een uitdaging? Fiets dan de zwarte route, waar de vele klimmetjes je kuiten doen branden. De route start met een mooie klim bij Rozendaal, waarna je de Posbank vanaf twee kanten beklimt. Na de afdaling vanaf de Posbank fiets je naar de Emma Pyramide. In de aanloop en bij terugkomst wordt duidelijk dat ook Arnhem-stad nog wel wat hoogtemeters te overwinnen heeft. Tijdens deze 60 km worden circa 700 hoogtemeters overwonnen.

  • ntfu1.jpg
  • ntfu2.jpg
  • ntfu3.jpg

Side-events: gratis sportdrank en fietsen uitproberen
Het fietsen in lussen zorgt ervoor dat alle deelnemers meerdere keren terugkomen op Papendal – een mooie pauzeplaats. Hier zorgt de NTFU voor lekker eten en drinken, een fijn terras met muziek en een bewaakte fietsenstalling. Ook kun je op Papendal fietsen van diverse merken uitproberen, materiaal laten herstellen en je bidon vullen met sportdrank. Aan het einde van de dag kan je fiets door de fietswasstraat. Op het terrein zijn partners van de NTFU aanwezig met de laatste productinformatie én is er een pump track waar je jouw snelste tijd kunt neerzetten.

Starttijden & GPX-bestand
Op de Holland Classic worden ruime starttijden aangehouden; fanatiekelingen kunnen om 8:00 uur beginnen met fietsen, maar voor degene die iets langer wil uitslapen is het mogelijk om tot 12:00 uur te starten. De route zal vanaf 1 september beschikbaar zijn voor GPS.

Meedoen
Je kunt je inschrijven voor de Holland Classic via www.hollandclassic.nl. NTFU-leden betalen €12,-, niet-leden betalen €15,-. Omdat de NTFU dit jaar zestig jaar bestaat ontvangen NTFU-leden op de Holland Classic gratis een kop koffie of thee, gebak en een maaltijd.