Deel dit artikel:

Zelfs het Franse leger helpt mee in strijd tegen mechanische doping

Leger leent systeem uit dat warmtebeelden van fietsen maakt.

Valsspelers die succes proberen na te streven met motortjes in de fietsen, lijken in de Tour de France weinig kans te krijgen. Er wordt namelijk op drie verschillende manieren gecontroleerd, zo weten Franse media intussen te vertellen. De Ronde van Frankrijk start zaterdag in Normandië.

Om valsspel te voorkomen wordt in ieder geval de opsporingsmethode van de UCI toegepast. De internationale wielerunie speurt voor en na de koers met een tablet naar verborgen motortjes. De UCI-methode maakt gebruik van magnetische resonantie. Volgens de UCI is deze manier kostenefficiënt, betrouwbaar en accuraat. Er zijn al volop test uitgevoerd.

Daarnaast is er in de Tour een camera in koers die warmtebeelden maakt en zo eventuele motortjes in de frames moet opsporen. De camera zit op een motor die op korte afstand van de renners rijdt. Zelfs het Frans leger is ingeschakeld, zo blijkt. Het leent een ander systeem met warmtebeelden uit aan de raceorganisatie ASO om materiaalfraude in de kiem te smoren.

Als het aan de Franse sportminister Thierry Braillard ligt, is er deze Tour geen plaats voor fraudeurs. “Dit probleem is erger dan doping. De verdere toekomst van de wielersport staat hiermee op het spel”, zegt hij in Franse media. “Op mijn aandringen hebben instituten hard gewerkt aan manieren om dit bedrog met motortjes tegen te gaan.”

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE