Deel dit artikel:

X-LR: de nieuwe offroad zadels van Selle Italia

Bij het Italiaanse Selle Italia hebben ze sinds deze maand een compleet nieuwe lijn met offroad zadels. De naam van de collectie: X-LR. We stellen de X-LR-lijn graag aan je voor.

Opvallend is de vorm van de zadels uit de X-LR-range. Deze hebben namelijk een aflopende neus, het zadel wijst iets naar beneden. Dat brengt volgens de ontwikkelaars van Selle Italia extra comfort tijdens het klimmen, omdat de zadels dankzij deze vorm druk wegnemen.

Extra comfort wordt ook nog op andere manieren geleverd. Zo is de padding aangepast op de aflopende vorm: bij de neus is de padding iets achter dan elders op het zadel, 20 procent om precies te zijn. De X-LR-zadels hebben een double density-padding. Ook deze padding is weer prettig als het op klimmen aankomt.

Zijn er nog meer noemenswaardige aspecten? Absoluut! Het zadeloppervlak is beter bestand tegen vuil en water. Dat is geen overbodige luxe, want offroad krijg je daar nou eenmaal mee te maken. De zadelranden zijn voor de bescherming gemaakt van extra stevige materiaal en de carbon rail bevat schokdemping. Dit is mogelijk door een techniek die is overgenomen uit de Formule 1.

De X-LR-familie bestaat uit zes ergonomisch gevormde zadels. Het onbetwiste topmodel uit de collectie is de Kit Carbonio Superflow. Dit zadel (239,90 euro) weegt slechts 129 gram en kan ook op de voorkeur rekenen van Mathieu van der Poel. De X-LR Air Cross is met 248 gram de zwaarste uit de serie en tegelijkertijd het goedkoopst (89,90 euro). Het verschil tussen de modellen zit hem met name in materiaal en gewicht.