Deel dit artikel:

Wilier ontstemd: ‘Motorfiets Van den Driessche was overgespoten frame ander merk’

Fabrikant oordeelt op basis van gedeelde foto's.

Fietsfabrikant Wilier liet kort na het wereldkampioenschap veldrijden in Heusden-Zolder al weten niet blij te zijn met de ‘zaak-Femke Van den Driessche’. De Italianen koken nu nog meer van woede: het frame waarin het motortje zat verstopt is niet van Wilier, stelt Claudio Salomoni (internationaal salesmanager) exclusief tegenover Grinta!.

“We zijn niet betrokken in deze kwestie. Er was slechts sprake van sponsoring. Wat we nu weten is dat het in beslag genomen frame met daarin de motor geen Wilier-frame is. Het gaat om een frame van een ander merk waarop zomaar ons logo is gespoten. De crossfiets staat in Aigle. We hebben tot dusver enkel foto’s gezien en zagen het meteen: deze fiets is niet van ons afkomstig. De fiets hebben we nu nog niet zelf onder ogen gehad”, zegt Salomoni.

Hoewel Wilier niet blij is met het ‘gerommel’ aan de fiets, is er ook een positieve kant aan het verhaal voor de 110-jarige Italiaanse fabrikant. Sinds het wereldkampioenschap cyclocross heeft het merk geconstateerd dat er wereldwijd meer vraag is naar fietsen van Wilier. In het bijzonder naar crossfietsen met een motor. “Wilier heeft deze fietsen niet”, zegt de salesmanager. “We zijn absoluut tegen elke vorm van mechanische doping. Als een renner met zo’n motor wordt gepakt, dan straalt dat ook af op het merk.”

De bewuste fiets met motor werd in Heusden-Zolder in de materiaalpost ontdekt. Van den Driessche heeft tot dusver telkens ontkend dat het om haar frame gaat. Het zou de fiets zijn van een vriend (ex-renner Nico Van Muylder). Die had er op het WK-circuit een rondje mee gereden, nadat hij de fiets vorig jaar van de Belgische crossbelofte had gekocht. Die lezing is opvallend nu Wilier tegenover Grinta! stelt dat de ‘betrapte crossfiets’ geen officiële fiets van de Italiaanse fabrikant is. Heeft Van den Driessche Van Muylder beduveld met een namaak-Wilier?

De internationale wielerunie UCI is van mening dat het verhaal aan alle kanten rammelt. Niet voor niets vroeg ze intussen een levenslange schorsing en een boete van 50.000 Zwitserse frank voor Van den Driessche. Met een strenge straf wil de UCI een voorbeeld stellen: mechanische doping kan en mag niet getolereerd worden. Vandaag zou de zaak in het hoofdkwartier van de UCI gepleit worden. Gisteren liet de dame in kwestie weten zich niet te zullen verdedigen.

“Na overleg met de advocaten en mijn familie heb ik besloten om mijn verdediging op het proces in Aigle (Zwi) stop te zetten”, zegt Van den Driessche in een perscommuniqué. “Ik heb voor mezelf uitgemaakt om met veldrijden te stoppen. Mijn proces is trouwens overal al gevoerd. De kosten voor die zitting in Zwitserland zullen voor mij te hoog oplopen.” Verder zegt ze in de verklaring: “De vrijspraak is onmogelijk, die fiets stond in mijn materiaalzone.”