Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wereldfietser krijgt schrik van haar leven in Brazilië

Een wereldreis maken per fiets. Het klinkt als een schitterend avontuur, maar er zitten zeker ook gevaren aan. Dat weet nu ook de 36-jarige Ishbel Taromsari. In Brazilië werd ze beroofd van haar eigendommen.

De brute daad vond plaats in Anchieta, ruim 250 kilometer ten noordoosten van Rio de Janeiro. De Schotse met Syrische roots bleef zelf ongedeeld. Wel heeft ze mentaal een behoorlijke tik gekregen. Na de beroving van haar eigendommen – de fiets hield ze wel – bleef ze bevend achter. In een video op haar website zegt ze dat zenuwen en angstgevoelens zich van haar meester maakten.

Het was niet de eerste keer dat ze doodsangsten uitstond. Tijdens haar trip, die twee jaar geleden begon, kwam ze in Chili bijna om het leven toen ze in een sneeuwstorm belandde. Dat was in het nationale park Torres del Paine.

Taromsari heeft inmiddels door zestien landen gefietst. Ze doet dat zonder navigatie en rijdt puur op gevoel. “Als ik een landkaart probeer te lezen, raak ik verdwaald. Ik vraag gewoon aan mensen de weg”, zegt ze in de Glasgow Evening Times. “Soms moet ik mensen negeren. Niet omdat ik bang ben, maar omdat ze me steeds te eten geven en onderdak bieden. Ik kom dan haast niet meer aan fietsen toe.”

Aanvankelijk had ze gedacht zo’n 4.500 kilometer door Brazilië te fietsen. Op Facebook laat ze weten dat ze eerst teruggaat naar de plaats waar ze zich voor het laatst veilig heeft gevoeld. Na een paar dagen rust zal Taromsari, ooit een baansprinter, haar tocht door Brazilië voortzetten.

Gerelateerde artikels