Pas in de tweede helft van het filmpje komt het thema bandendruk aan bod, maar aangezien dat het startpunt is om grip te krijgen op de mountainbike, plaatsen we dat hier ook naar voren: op lagere druk rijden, liefst tubeless en eventueel met een insert om minder kans te hebben op lekke banden, zorgt ervoor dat je meer grip krijgt. Door de lagere druk, kan de band zich meer vervormen rond obstakels en hou je dus meer contact met de ondergrond. Dat helpt om de controle te behouden. Een goed startpunt is de Tire Pressure Calculator van Sram, want die laat je alle gegevens invullen om de theoretische ideale bandendruk voor jouw situatie te krijgen.
Bekijk hier het filmpje en ontdek daaronder onze aanvullingen en verduidelijkingen:
Stap 1: de basics
Mathieu laat Rob en Arno gevoel krijgen met de fiets, zodat ze evenwicht vinden. De juiste balans is essentieel op een mountainbike. Daarom dat het inderdaad een goed idee is om te oefenen op smalle trails (in dit geval het plankenpad) en obstakels waar je op en over gaat, waardoor je je zwaartepunt moet verleggen. Ook het voorwiel opheffen om een niveauverschil te overbruggen komt aan bod. Daarbij zie je Mathieu een trapje geven en zijn gewicht wat naar achteren brengen om zo het voorwiel van de grond te krijgen.
Stap 2: rock garden
“Dit is iets wat je tegenwoordig in bijna elke wereldbekerwedstrijd ziet: een rock garden”, legt Van der Poel uit. “En je moet er gewoon over. Belangrijk is om niet te panikeren als je wat snelheid verliest door de rotsen. Blijf niet op het zadel zitten en breng je gewicht niet naar voren, want je kan gemakkelijk een lekke band krijgen.” En dan heeft hij het nog niet over de mogelijkheid dat je daardoor over je stuur kan worden gelanceerd. Zijn tips zijn echter wel compleet terecht: trappen doe je voor het obstakel of tussen twee obstakels, daarna hou je de pedalen vlak en probeer je de snelheid zo goed mogelijk te behouden, want snelheid zorgt voor momentum en dat brengt je veilig naar de overkant. Hou je gewicht naar achteren en blijf laag over de fiets. Average Rob heeft het echter bij het rechte eind: profs zoals Mathieu laten het er gemakkelijk uitzien maar als beginner zijn dit soort obstakels erg intimiderend. Klein beginnen en zo voortbouwen is dan ook de beste manier om vertrouwen te kweken. Als je voldoende lef hebt, zoals de twee bekende youtubers, dan kan je natuurlijk meteen voor het echte werk gaan, maar als het dan fout loopt, loopt het vaak ook écht fout.
Stap 3: afdalingen
Ook hier brengt Van der Poel de twee broers meteen naar een moeilijk punt op het technische parcours van Beringen. In een steile afdaling zit een kleine drop. Hier moet je opnieuw je lichaamsgewicht goed naar achteren brengen – zonder op je achterwiel te gaan zitten – en goed laag blijven. Bij die drop geeft Mathieu de extra tip dat je de fiets wat vooruitduwt en zeker niet het stuur naar beneden drukt. Iedereen die zelf al eens een vertrouwensprobleem heeft gehad tijdens het mountainbiken zal zichzelf herkennen bij het volgende stuk, waarbij Rob een echt steil dalende strook niet durft te nemen. Uiteindelijk probeert hij het toch maar is het meteen duidelijk dat hij dat niet met vertrouwen doet, waardoor zijn gewicht veel te veel naar voren zit en hij ten val komt.
Stap 4: klimmen
De technische beklimming die ze doen, is bezaaid met stenen en boomwortels. In zo’n situatie kom je al snel tot stilstand maar volgens Mathieu is het simpel: “Je moet de juiste kracht gebruiken op het juiste moment en met de juiste balans.” Bij zijn poging is het duidelijk dat hij de vering en zijn gewichtsverdeling gebruikt om vlot over de obstakels te rollen maar zijn twee leerlingen hebben het moeilijker. Een volgende sectie bevat een haarspeldbocht bergop. Daarbij laat hij het voorwiel hoog in de bocht komen wanneer hij volop kracht zet om het dode punt over te raken.
Stap 5: de koers
Om het filmpje af te sluiten nemen Rob en Arno het tegen elkaar op. Daarbij is duidelijk dat de rock gardens het moeilijkste obstakel waren.
Als toemaatje, het eerdere filmpje van Average Rob met Mathieu van der Poel over veldrijden: