Deel dit artikel:

Wacht er een straf voor entourage Van Den Driessche?

Cookson: "Er kunnen gevolgen zijn voor andere betrokkenen."

Femke Van Den Driessche hoorde haar straf na de ‘mechanische dope’ eerder al: zes jaar schorsing, diskwalificatie van haar resultaten en een flinke geldboete van 20.000 Zwitserse frank. Als het aan UCI-voorman Brian Cookson ligt, wacht er ook nog een berisping voor de mensen om Van Den Driessche heen. “Ik denk niet dat het hier al stopt voor haar entourage. Laat het mij zo zeggen: ik kan me niet voorstellen dat die jongedame dit in haar eentje heeft gedaan”, zegt hij vandaag tegen Het Nieuwsblad.

Kristof De Saedeleer, die Van Den Driessche als advocaat bijstaat, lijkt enigszins verrast door de uitspraak van de UCI-baas. “Ik heb totaal geen weet van eventuele sancties voor de entourage. Om wie zou het dan moeten gaan? Haar vader is weliswaar opgeroepen voor de commissie, maar enkel als getuige, niet als beklaagde. Alleen Femke zelf moest zich verantwoorden als beklaagde. Als er straks sancties volgen voor andere personen, dan kan dat enkel via nieuwe disciplinaire procedures.”

Sinds de strafuitspraak van de disciplinaire commissie wachten betrokkenen, en de buitenwereld eigenlijk ook, op de zogeheten ‘reasoned decision’. Dat is de juridische tekst waarin wordt onderbouwd hoe men tot deze straf is gekomen. Cookson laat de krant weten dat de inhoud van dat document een voorzet voor een procedure tegen medeplichtigen zou kunnen geven. “Als blijkt dat andere mensen betrokken zijn bij de fraude, dan kunnen er ook voor hen gevolgen zijn. Indien nodig verwijzen wij hen dan door naar de Belgische federatie.”